Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της “Αλληλέγγυας Πόλης” για παιδεία, πολιτισμό και αθλητισμό

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της “Αλληλέγγυας Πόλης” για παιδεία, πολιτισμό και αθλητισμό

Το Σάββατο 3/5/2014 η Δημοτική Κίνηση «Αλληλέγγυα Πόλη» πραγματοποίησε εκδήλωση με θέμα «Χτίζοντας την πόλη της δημιουργίας και της συλλογικότητας: παιδεία, πολιτισμός και ερασιτεχνικός αθλητισμός».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Κορδής Νεκτάριος, Πρόεδρος της Β΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας και Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικού Τομέα Αθηνών με τη “Δύναμη Ζωής”. Ο Γιώργος Γασιάς, Ιστορικός Αθλητισμού από το Τμήμα Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ και η Χριστοδούλου Δήμητρα, ποιήτρια και μέλος της παράταξης, «Αλληλέγγυα Πόλη».

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Θέμης Κοτσιφάκης, Πρόεδρος της ΟΛΜΕ και Υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και ο Μάκης Σουκαράς, μέλος του Δ.Σ. της Γ΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας και Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικού Τομέα Αθηνών με τη “Δύναμη Ζωής”.

Οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν τις απόψεις τους γύρω από την παιδεία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό σήμερα. Χαρακτηριστικά σχετικά με την παιδεία αναφέρθηκε από τους ομιλητές ότι οι μαθητές δεν είναι πλέον ευτυχισμένοι στα σχολεία και ότι τα απαξιώνουν, αφού πλέον δεν επιτελούν τον ευρύτερο κοινωνικό και παιδευτικό τους ρόλο, αλλά αντίθετα περιορίζονται στην υποχρέωση «να βγάλουν την ύλη».

Αντίστοιχα ο πολιτισμός, ειδικά στα πλαίσια της τοπικής αυτοδιοίκησης σήμερα, εξυπηρετεί συμφέροντα προώθησης της εκάστοτε δημοτικής αρχής και των υποστηρικτών της, «ψυχαγωγεί» μαζικά τους πολίτες, αδιαφορώντας για την ποιότητα των θεαμάτων που προσφέρει και αρκείται στη διεξαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων για την προβολή των αιρετών και για ως μία ακόμη ευκαιρία για τις πολυπόθητες «χαιρετούρες». Με άλλα λόγια, οι υποδομές (θέατρο, σινεμά, βιβλιοθήκη) υποχρηματοδοτούνται, ενώ οι ερασιτεχνικές καλλιτεχνικές δημιουργίες παραγκωνίζονται.

Αλλά και στον αθλητισμό και κυρίως στα τοπικά σωματεία, η κατάσταση δεν διαφέρει και πολύ. Χρήματα σπαταλούνται για ακριβές μεταγραφές, ενώ υποδομές και υλικοτεχνικά μέσα υποχρηματοδοτούνται, απαιτώντας από τους συμμετέχοντες ένα σημαντικό αντίτιμο κάθε μήνα, αποκλείοντας έτσι όσους αδυνατούν να το καταβάλουν.

Σχετικά με όλα τα παραπάνω θέματα, οι παρευρισκόμενοι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μοιράστηκαν τις ιδέες και τις εμπειρίες τους, ενώ ο Κώστας Κάβουρας, Υποψήφιος Δήμαρχος Ιλίου με την «Αλληλέγγυα Πόλη» συντόνισε την πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα παρουσιάζοντας τις θέσεις της «Αλληλέγγυας Πόλης» γύρω από τα θέματα αυτά και απάντησε στα ερωτήματα των παρευρισκόμενων που άπτονται των παραπάνω θεματικών και εστιάζουν σε ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και κυρίως στην τοπική κοινωνία του Ιλίου.

Ομιλητές και παρευρισκόμενοι έδειξαν πολύ ευχαριστημένοι από την πορεία της παραγωγικής αυτής συζήτησης! Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν και άλλες αντίστοιχες εκδηλώσεις σχετικά και με άλλες θεματικές όπως κοινωνικές δομές – υγεία, περιβάλλον – αστικός ιστός.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *