Συνέντευξη του Κώστα Κάβουρα στην εφημερίδα “η Αυγή”: Δεν θα επιτρέψουμε κανέναν πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας

Συνέντευξη του Κώστα Κάβουρα στην εφημερίδα “η Αυγή”: Δεν θα επιτρέψουμε κανέναν πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας

Την συνέντευξη πήρε η Βισκαδουράκη Ηλέκτρα

Κοινωνικές δομές, που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες άστεγων και ανασφάλιστων, είναι η προτεραιότητα του Κώστα Κάβουρα, υποψηφίου δημάρχου Ιλίου. Καταγγέλλει ότι, ενώ η διοίκηση Ζενέτου ξόδεψε 80.000 ευρώ για το κοινωνικό φαρμακείο, αυτό δεν ανταποκρίνεται στις περιστάσεις. Ταυτόχρονα τονίζει την ανάγκη για αντιπλημμυρικά έργα. Ενώ για το πάρκο Τρίτση προτείνει τη σύσταση ενός δημόσιου φορέα διαχείρισής του, που θα το καταστήσει “περιβαλλοντικό καταφύγιο”.

* Πώς συγκροτήθηκε η παράταξή σας;

Η Αλληλέγγυα πόλη συγκροτήθηκε πριν από λίγους μήνες και αποτελείται από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και απλούς αριστερούς -και όχι μόνο- πολίτες που συμμετέχουν στα κοινά της πόλης και δρουν στα δίκτυα αλληλεγγύης. Σκοπός της παράταξής μας είναι να πάρουμε τη διοίκηση του δήμου και να λύσουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών.

* Ποια είναι τα πιο σημαντικά προβλήματα στην περιοχή σας;

Η χώρα βρίσκεται σε βαθιά ανθρωπιστική κρίση ως αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών που άσκησαν ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. και το πολιτικό τους προσωπικό, στο οποίο συγκαταλέγονται και οι δήμαρχοι. Για εμάς σημαντικό πρόβλημα είναι η ανεργία, που έχει χτυπήσει ρεκόρ και ιδίως στους νέους ανθρώπους σαν εμένα έχει φθάσει το 60%. Αυτό αποτυπώνεται και στον δήμο μας, μιας και το 76% των συμπολιτών μου ήταν αυτοαπασχολούμενοι ή εργαζόμενοι σε μικρές βιοτεχνίες και επιχειρήσεις. Τα λουκέτα, που μπήκαν, δημιούργησαν στρατιές ανασφάλιστων ανέργων. Επίσης, στον δήμο μας υπάρχουν πολλοί άστεγοι. Τους έχουμε καταγράψει. Είναι 40, που ζουν σε παγκάκια ή στα αυτοκίνητά τους. Φοβόμαστε ότι οι άστεγοι θα αυξηθούν λόγω των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

* Ποιες δράσεις κάνετε γι’ αυτούς που πλήττονται από την κρίση;

Πιστεύουμε ότι η δημοτική αρχή πρέπει να μπει σε μια αγωνιστική τροχιά και να μην επιτρέψει να γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας στο Ίλιον. Για τους άστεγους είναι αναγκαίος ένας χώρος όπου θα βρουν φαγητό, θα κάνουν μπάνιο και θα έχουν ένα καταφύγιο. Μέλη της παράταξής μας συμμετέχουν σε κοινωνικό ιατρείο και φαρμακείο και κάνουν αποτελεσματική δουλειά, καθώς προσφέρουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε 1.000 ανθρώπους που το 50% αυτών είναι ανασφάλιστοι ελεύθεροι επαγγελματίες. Πάντως, άμεσα πρέπει να λειτουργήσει μια λέσχη σίτισης στο κέντρο της πόλης, για να παρέχεται φαγητό σε όσους έχουν ανάγκη.

* Αυτό το πρόγραμμα πώς μπορείτε να το υλοποιήσετε, αφού οι πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι περιορισμένοι;

Ο δήμος μας έχει πλεόνασμα 7,8 εκατ. ευρώ, για το οποίο υπερηφανεύεται η δημοτική αρχή Ζενέτου. Αλλά καταντάει ανέκδοτο. Είναι σαν το success story του κ. Σαμαρά. Αυτά τα χρήματα πρέπει να αξιοποιηθούν για τις κοινωνικές δομές του δήμου. Να σημειώσουμε ότι η χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών από το ΕΣΠΑ δεν είναι επαρκής για να καλύψει τις ανάγκες αρκετών συμπολιτών μας. Συγκρίνοντας τις κοινωνικές δομές του δήμου με αυτές της Εκκλησίας, βλέπουμε ότι η Εκκλησία εξυπηρετεί τριπλάσιο κόσμο. Επίσης, το κοινωνικό φαρμακείο του δήμου, που έχει κοστίσει σχεδόν 80.000 ευρώ, σε σχέση με το αλληλέγγυο κοινωνικό φαρμακείο, δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των συμπολιτών μας. Οπότε θεωρούμε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν τα ήδη υπάρχοντα χρήματα για να καλυφθούν οι ανάγκες των συμπολιτών μας.

* Ο δήμος σας έχει ανάγκη από άλλα έργα;

Ενώ στον δήμο έχουν έρθει πολλά χρήματα για έργα, αυτά προορίζονται για το κέντρο της πόλης και όχι για τις γειτονιές, που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα από τις πλημμύρες. Πρώτο μέλημά μας είναι να υλοποιήσουμε αντιπλημμυρικά έργα και όχι για αναπλάσεις πλατειών. Επίσης υπάρχουν τρομερές ελλείψεις σε γήπεδα, πολιτιστικούς χώρους κ.λπ. Πιστεύουμε ότι μπορούν να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες υποδομές. Προαύλιοι χώροι των σχολείων ή αμφιθέατρα μπορούν να λειτουργήσουν ως πολιτιστικοί χώροι και ουσιαστικά τα σχολεία να είναι ανοικτά στην κοινωνία.

* Τι σχεδιάζετε για το Πάρκο Τρίτση;

Με δεδομένα τα περιβαλλοντικά προβλήματα με τον ΧΥΤΑ Φυλής, το Πάρκο Τρίτση είναι ένα περιβαλλοντικό καταφύγιο με υπερτοπικό χαρακτήρα. Από τη στιγμή που έγινε η συγχώνευση των τριών φορέων διαχείρισης της δυτικής Αττικής (που διαχειριζόταν τον Πάρκο Τρίτση, τον ποταμό Κηφισό και τον Ελαιώνα), ο νέος φορέας δεν χρηματοδοτήθηκε ποτέ και το πάρκο έμεινε χωρίς υδροδότηση και ηλεκτρισμό. Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στον φορέα είναι πάρα πολύ λίγοι και έχουν μείνει απλήρωτοι. Θεωρούμε ότι το ΥΠΕΚΑ πρέπει να δώσει τα αναγκαία κονδύλια για προσωπικό και τη διαχείριση του πάρκου να την έχει ένας φορέας, στον οποίο θα συμμετέχουν οι Δήμοι Ιλίου και Αγ. Αναργύρων – Καματερού, η Περιφέρεια Αττικής και οι επιστημονικοί φορείς (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και το ΕΜΠ).

* Τι αντιπροτείνετε στην εκποίηση των εγκαταστάσεων της ΕΡΑ στην περιοχή σας;

Οι εγκαταστάσεις της ΕΡΑ είναι 31 στρέμματα και θέλουμε να αξιοποιηθούν προς όφελος των πολιτών. Υπάρχουν μελέτες από το 2000, που προβλέπουν μουσείο ραδιοφωνίας στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις και ο περίβολος να γίνει πάρκο, που θα μπορούσε να συνδεθεί οργανικά με την πόλη με πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους. Θα διεκδικήσουμε οι εγκαταστάσεις να περάσουν στον έλεγχο του δήμου και να μην γίνει εμπορικό κέντρο, που θα διαλύσει την τοπική αγορά.

* Σε όλα αυτά που σχεδιάζετε η νεολαία συμμετέχει;

Μέσα σε αυτή την κατάσταση η νεολαία πλήττεται περισσότερο, γιατί καλούμαστε να ζήσουμε χειρότερα από τους γονείς μας. Η νεολαία θα έπρεπε να είναι μπροστάρης στην ανατροπή αυτών των πολιτικών. Δυστυχώς είναι αποστασιοποιημένη από τα κοινά. Η δημοτική παράταξη που με τίμησε με τη θέση του επικεφαλής αποτυπώνει τη θέληση η νέα γενιά να είναι μπροστάρης. Ούτως ή άλλως στο ψηφοδέλτιο συμμετέχουν πολλοί νέοι άνθρωποι κι αυτό σημαίνει ότι ο συνδυασμός μας θέλει να εκφράσει τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις της νέας γενιάς.

Πηγή: http://www.avgi.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *