Πραγματοποιήθηκε η προβολή του ΦΑΣΙΣΜΟΣ Α.Ε. με αφορμή την επέτειο της αντιφασιστικής νίκης

Πραγματοποιήθηκε η προβολή του ΦΑΣΙΣΜΟΣ Α.Ε. με αφορμή την επέτειο της αντιφασιστικής νίκης

Η δημοτική κίνηση «Αλληλέγγυα Πόλη», την Παρασκευή 9/5/2014, διοργάνωσε στο Καλλιτεχνικό Καφενείο την προβολή του ντοκιμαντέρ ΦΑΣΙΣΜΟΣ Α.Ε. με αφορμή την επέτειο της αντιφασιστικής νίκης των λαών της Ευρώπης. Οι δημιουργοί του Debtocracy και του Catastroika, δημιούργησαν ένα πραγματικά εξαιρετικό ντοκιμαντέρ, μας διηγήθηκαν μικρές, άγνωστες ιστορίες από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του φασισμού και τις διασυνδέσεις του με τα οικονομικά συμφέροντα κάθε εποχής. Μας ταξίδεψαν από την Ιταλία του Μουσολίνι, στην Ελλάδα της κατοχής, του εμφυλίου και της δικτατορίας και από τη ναζιστική Γερμανία του Χίτλερ στο σήμερα.

Ο κόσμος που παρευρέθηκε στην προβολή έμεινε αρκετά ευχαριστημένος. Είχε, επίσης, την τύχη και την τιμή, μετά την προβολή να ακούσει και να γνωρίσει τον Κώστα Κοκκώνη, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μέλος της δημοτικής μας παράταξης, ο οποίος μας ανέλυσε το πώς αυτός βίωσε το φάσιμο και τη δική του οπτική για το θέμα. Μας ανατρίχιασε καθώς αναφέρθηκε στο αγώνα των μελών της ΕΠΟΝ, στις φυλακές και τα βασανιστήρια που έζησαν στην περίοδο της κατοχής, αλλά και το δέσιμο που είχε όπως χαρακτηριστικά εκείνος ανέφερε με τα «αδέρφια του», τον κοινό στόχο, την κοινή επιθυμία, την πάταξη του φασισμού και την ελευθερία. Στο πλαίσιο αυτό παρέμβαση έγινε και από τη Σωτηρία Χριστούλη, μέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ αλλά και υποψήφια δημοτικός σύμβουλος με την παράταξή μας, που ανέλυσε πώς βιώνουν σήμερα οι νέοι το φασισμό σε κάθε επίπεδο δράσης τους, αλλά και τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε όλοι με σκοπό να ζούμε ελεύθεροι με αξιοπρέπεια και σεβασμό ο ένας για τον άλλον.

Οι παρευρισκόμενοι, επίσης, μοιράστηκαν τις ιδέες τους και τις εντυπώσεις τους από το ντοκιμαντέρ και τις εισηγήσεις των ομιλητών, διεξάγοντας μία πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα. Πρότειναν μάλιστα την προβολή του ντοκιμαντέρ σε κάθε γειτονιά και κάθε σχολείο, αποδεικνύοντας ότι η δημοτική κίνηση, «Αλληλέγγυα Πόλη», έχει ως αρχές της την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα, την κοινωνική αλληλεγγύη, τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια, αρχές που επιδιώκει με τις ιδέες της και το πρόγραμμα της να διέπουν τις ζωές όλων μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *