Η ομιλία του Κώστα Κάβουρα στην Κεντρική Προεκλογική Συγκέντρωση της “Αλληλέγγυας Πόλης”

Η ομιλία του Κώστα Κάβουρα στην Κεντρική Προεκλογική Συγκέντρωση της “Αλληλέγγυας Πόλης”

Φίλοι και φίλες,

συναγωνιστές και συναγωνίστριες,

συμπολίτες και συμπολίτισσες,

Μετά από 2 περίπου μήνες φτάνουμε επιτέλους στην πρώτη μεγάλη μας μάχη.

Στην πρώτη κάλπη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Την Κυριακή στις 18 του Μάη ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ!

Σε 3 μέρες από σήμερα, έχουμε την ευκαιρία, μετά από 2 χρόνια θλίψης και απαισιοδοξίας, μετά από ακόμα 2 χρόνια Μνημονίων και εξαθλίωσης, να ψηφίσουμε. Να ψηφίζουμε για τη ζωή μας

Έχουμε την ευκαιρία όλοι και όλες για να φωνάξουμε δυνατά «ΦΥΓΕΤΕ».

Αλλά όχι απλά να φωνάξουμε, όχι απλά να παραπονεθούμε.

Έχουμε την ευκαιρία να τους δείξουμε πως η δύναμή τους στη Βουλή δεν είναι ίση με τη δύναμή τους στην κοινωνία,

πως η δύναμή τους στο δημοτικό συμβούλιο δεν είναι ίση με τη δύναμή τους στην πόλη μας.

Ο καθημερινός κόσμος, όλοι εμείς, που συνεχίζουμε να πληρώνουμε την κρίση τους, είμαστε πολύ περισσότεροι και πολύ πιο αποφασισμένοι.

Τα διλήμματά τους δε μας αφορούν, οι τεχνοκράτες τους και οι αριθμοί τους δε χωράνε στη ζωή μας.

Δε χωράνε στο Ίλιον, δε χωράνε στην Αττική, δε χωράνε στην Ευρώπη των εργαζομένων, στην Ευρώπη της ανεργίας των νέων ανθρώπων, της λιτότητας και της ακροδεξιάς.

Φίλες και φίλοι,

Πριν περίπου δυο μήνες ξεκινήσαμε ένα όμορφο ταξίδι.

Ένα ταξίδι που κάναμε για πρώτη φορά στο Ίλιον, ένα ταξίδι  που μας άλλαξε όλους και εμένα τον ίδιο προσωπικά.

Ξεκινήσαμε δημιουργώντας τη δημοτική μας παράταξη, τη παράταξη της ριζοσπαστικής αριστεράς, την “Αλληλέγγυα Πόλη”.

Απευθύναμε ένα μεγάλο κάλεσμα προς τους κατοίκους του Ιλίου, συναντηθήκαμε με ανθρώπους της εργασίας, με ανθρώπους των κινημάτων, με νέους και νέες που νόμιζαν ότι η πολιτική δεν είναι γι’ αυτούς αλλά για κάποιους ειδικούς ή ξεπουλημένους.

Συναντηθήκαμε:

 • με νέους αλλά και μεγαλύτερους συμπολίτες μας,
 • με εργαζόμενους και άνεργους,
 • με συνταξιούχους που τους έκοψαν τη σύνταξη αλλά δε το βάζουν κάτω,
 • με επαγγελματο-βιοτέχνες που αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτα στις επιχειρήσεις τους αλλά όχι στη ζωή και την ελπίδα τους,
 • με γυναίκες – νοικοκυρές που δεν είχαν ξαναβγεί μπροστά στο δημόσιο βίο κι όμως είχαν τόσα πολλά να πουν και να προσφέρουν,
 • με αγωνιστές δασκάλους και καθηγητές που με τους αγώνες τους υπερασπίστηκαν το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης,
 • με εργαζόμενους στα πεντάμηνα που αναγνώριζαν ότι το μέλλον τους δε μπορεί να ακροβατεί μεταξύ επισφάλειας και ανεργίας,
 • με συμπολίτες μας που βγήκαν σε Διαθεσιμότητα
 • με γιατρούς και φαρμακοποιούς που υπερασπίζονται μέσα από τις πράξεις τους το δικαίωμα όλων μας στην Υγεία, μέσα από τις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και όχι μέσα από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις,
 • με πρώην εργαζομένους στην ΕΡΤ που δεν αποδέχτηκαν ποτέ το “μαύρο” στη Δημόσια Τηλεόραση και τη ζωή όλων μας και που η φωνή τους δεν έχει σιγήσει μέχρι και σήμερα, αλλά ηχεί μέσα από την αυτό-διαχειριζόμενη Ανοιχτή ΕΡΤ,
 • με ανθρώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που φροντίζουν για την αντικειμενική ενημέρωση όλων μας και επιλέγουν να μένουν μακριά από μεγάλα συμφέροντα,
 • με καλλιτέχνες που προσπαθούν να εντάξουν το πολιτισμό και την πολιτιστική δημιουργία στην καθημερινότητα όλων μας,
 • με ανθρώπους που αναγνωρίζουν πως ο μαζικός αθλητισμός μπορεί να αποτελέσει διέξοδο για τη νέα γενιά,
 • και πολλούς άλλους συμπολίτες μας που ο καθένας και η καθεμιά από το μετερίζι τους δίνουν το δικό τους αγώνα σε πείσμα των καιρών.

Με όλους αυτούς, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για ένα Ίλιον αντιμνημονιακό, αλληλέγγυο και ανθρώπινο, για μια δημοτική αρχή σύμμαχο στις διεκδικήσεις των κατοίκων και όχι θεατή, όχι εχθρό, Για όλους αυτούς φτιάξαμε την “Αλληλέγγυα Πόλη”, η οποία με τίμησε θέτοντάς με επικεφαλής της και υποψήφιο Δήμαρχο.

Φίλες και φίλοι,

Στην πρώτη μας εκδήλωση, όταν παρουσιάζαμε το συνδυασμό μας, είπαμε ότι η δική μας δύναμη είναι οι άνθρωποι.

Οι συνδημότες μας.

Και το αποδείξαμε:

 • Το αποδείξαμε όταν διαμορφώναμε το πρόγραμμά μας και βρεθήκαμε σε 11 γειτονιές της πόλης μας ώστε να ακούσουμε αυτά που εσείς είχατε να μας πείτε, τα προβλήματα της γειτονιάς σας, τις ανάγκες σας.
 • Το αποδείξαμε όταν μιλήσαμε μαζί με εσάς για την αλληλέγγυα οικονομία και πώς αυτή μπορεί να πάρει σάρκα και οστά στο δήμο μας,
 • Το αποδείξαμε όταν παρουσιάσαμε το πρόγραμμά μας χωρίζοντάς το σε 3 μεγάλους θεματικούς άξονες σε ανοιχτές συζητήσεις και εκδηλώσεις,
 • Το αποδείξαμε όταν τιμήσαμε τους αγωνιστές που χάσαν τη ζωή τους πολεμώντας το ναζισμό – γιατί όπως και τώρα έτσι και τότε, τις μάχες δεν τις κερδίζεις με τα λόγια αλλά με τις πράξεις.
 • Το αποδείξαμε με το ψηφοδέλτιο νίκης που συγκροτήσαμε. Ένα ψηφοδέλτιο που αντανακλά όλες εκείνες τις κοινωνικές ομάδες τις οποίες εμείς θα υπερασπιστούμε με κάθε μέσο. Ερχόμενοι σε πραγματική ρήξη με την κεντρική εξουσία – μέχρι αυτή να αλλάξει και να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολλών
 • Το αποδείξαμε την περασμένη Κυριακή, όταν με τη βοήθεια των δομών αλληλεγγύης και μουσικών συγκροτημάτων της πόλης μας, η νεολαία της παράταξης διοργάνωσε την «Αλληλέγγυα Μέρα». Μαζέψαμε φάρμακα και τρόφιμα για όσους έχουν ανάγκη, στήνοντας μια μεγάλη γιορτή που οι περισσότεροι από μας δεν είχαν καν φανταστεί ότι μπορεί να γίνει εδώ, στην πόλη μας.
 • Το αποδείξαμε όταν στήσαμε σε κάθε γειτονιά της πόλης τα τραπεζάκια μας για μιλάμε καθημερινά και αδιαμεσολάβητα με τους συμπολίτες μας, και ο κ. Ζενέτος, αντιμετωπίζοντας το δήμο ως τσιφλίκι του, τα μάζεψε κακήν κακώς.

Φίλες και φίλοι,

Συμπολίτες και συμπολίτισσες,

Είναι πλέον φανερό ότι ζούμε τις τελευταίες μέρες της Πομπηϊας…

Το καθεστώς του Μνημονίου, που βύθισε την πλειοψηφία των πολιτών της χώρας στην απόγνωση και στην ανασφάλεια, ξεψυχάει κραυγάζοντας τους τελευταίους του εκβιασμούς.

Ο κ. Σαμαράς, από τη μια μας λέει ότι είμαστε οριστικά έξω από την κρίση και από την άλλη προσπαθεί να μας τρομάξει λέγοντας μας ότι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ θα τα ακυρώσει όλα και θα μας ρίξει πάλι πίσω στην άβυσσο.

Ο κ. Βενιζέλος, φοβισμένος για αυτά που έρχονται, προσπαθεί μάταια να κρυφτεί πίσω από την ΕΛΙΑ για να επιβιώσει πολιτικά.

Άλλα, φίλες και φίλοι,

τίποτα δεν είναι πιο ισχυρό από μια Ιδέα που έχει έρθει η ώρα της.

Και αυτή η Ιδέα είναι και στις τρεις εκλογικές μάχες ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτος με διαφορά και τα κόμματα του Μνημονίου να βγουν διαλυμένα.

Αυτή η Ιδέα είναι αυτό που λέει η προεκλογική αφίσα του ΣΥΡΙΖΑ.

“ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ”.

Και αυτή η Ιδεά γίνεται υλική δύναμη και χείμαρρος ανατροπής, δείχνει την δύναμη του λαού μας, που μετά από μήνες, ξαναμπαίνει μπροστά και οδηγεί τις εξελίξεις.

Όμως, αυτό που σηματοδοτεί ο ΣΥΡΙΖΑ, στην κεντρική πολιτική σκηνή και σε ολόκληρη την Ευρώπη, θα μείνει μισό, θα μείνει ανολοκλήρωτο, αν δεν γίνουν οι ανατροπές που απαιτούνται στους Δήμους και τις Περιφέρειες, χωρίς την ανατροπή στην πόλη μας, χωρίς την ανατροπή στο Ίλιον.

Οι δυνάμεις που μας έφτασαν ως εδώ, ο κ. Σαμαράς, ο κ. Σγουρός και ο κ. Ζενέτος, που οι ίδιοι επικοινωνιολόγοι τους έδωσαν τα ίδια ξεφτισμένα επιχειρήματα περί “πλεονασμάτων”, σε μια κοινωνία σε βαθιά ανθρωπιστική κρίση, είναι κομμάτι του ίδιου ψηφιδωτού, είναι κομμάτι της παλιάς Ελλάδας που καταρρέει.

Εμείς λέμε το εξής:

όλοι τους πρέπει να σαρωθούν, ώστε να στεριώσει το Νέο.

Η αντιπαράθεση, λοιπόν, μεταξύ εμένα και της «Αλληλέγγυας Πόλης» και του κ. Ζενέτου και της παράταξής του, δεν είναι απλά η αντιπαράθεση δύο προσώπων και δύο φυλλαδίων.

Είναι η αντιπαράθεση δύο κόσμων.

Ο κ. Ζενέτος εκπροσωπεί την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, αυτή που αναμείχτηκε στο φαγοπότι των Ολυμπιακών αγώνων και των ΣΔΙΤ.

Είναι το πρόσωπο της παλιάς Ελλάδας, των κομματαρχών και των κουμπάρων, των ισοβίων πολιτικών προσώπων και των μικροπολιτικών ρουσφετιών.

Εκπροσωπεί την Ελλάδα του ΠΑΣΟΚ που μας έβαλε στα Μνημόνια και του ΠΑΣΟΚ που προκειμένου τα Μνημόνια να γίνουν καθεστώς επέλεξε την αγαστή συνεργασία με το Σαμαρά και το από κοινο τους φλερτ με τους φασίστες της Χρυσής Αυγής.

Μπορεί ο κ. Ζενέτος προσπαθεί να το αποκρύψει αλλά πλέον εμείς το γνωρίζουμε καλά.

Εκπροσωπεί το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου που καταρρέει.

Tο ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου που φοβάται ότι αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπει στη φυλακή.

Εκπροσωπεί μια Δημοτική Αρχή που στάθηκε ανίκανη να αντιληφθεί τις εκρηκτικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας του Ιλίου σε καιρούς ανθρωπιστικής κρίσης και Μνημονίων, ανίκανη να δώσει να δώσει απαντήσεις.

Έμεινε σε έργα βιτρίνας και επικοινωνιακές κορώνες.

Άφησε τις κοινωνικές δομές του Δήμου χωρίς ικανή χρηματοδότηση αντί να δαπανήσει μέρος από το λεγόμενο πλεόνασμα του Δήμου για να τις ενισχύσει και να μπορέσουν να αποτελέσουν δίχτυ κοινωνικής προστασίας από την εξαθλίωση που παράγει η κρίση.

Έμεινε σε πολυδάπανα έργα χωρίς καμία κοινωνική χρησιμότητα για τους κατοίκους του Ιλίου, αντί να μεριμνήσει να ολοκληρωθούν τα αντιπλημμυρικά έργα και οι διαμορφώσεις των λεωφορειακών αξόνων και των πεζοδρομίων της πόλης μας.

Αντίστοιχα όμως, και ο κ. Καούκης δεν μπορεί να αποτελεί διέξοδο για το Δήμο μας.

Δε μπορεί να αποτελέσει την αλλαγή και τη στροφή που χρειάζεται η πόλη μας.

Κρύβεται κι αυτός πίσω από μια ψεύτικη ανεξαρτησία χρησιμοποιώντας τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα με τον απερχόμενο Δήμαρχο.

Βέβαια γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι ο ίδιος είναι για χρόνια συνεργάτης του κ. Βαρβιτσιώτη και ότι απλά αποτελεί μια ακόμη Μνημονιακή εφεδρεία της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Σαμαρά για το Δήμο μας.

Είναι κι αυτός, λοιπόν, κομμάτι της παλιάς Ελλάδας – κι αυτό τον κάνει ίδιο με τον κ. Ζενέτο, τον κ. Σγουρό και τους λοιπούς παρατρεχάμενους.

Από την άλλη μεριά, εγώ δεν είμαι κάποιος επιφανής τοπικός επιχειρηματίας των κρατικών εργολαβιών και του παλιού συστήματος εξουσίας

Για μένα ο Δήμος μέχρι πριν 2 μήνες υπήρξε εργοδότης.

Και μάλιστα εργοδότης σε 5μηνο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, χωρίς δικαιώματα, για 490 ευρώ, σε μια θέση εργασίας που αντικατέστησε μόνιμο προσωπικό, στη θέση κάποιου ή κάποιας από αυτούς που βγήκαν στη διαθεσιμότητα.

Όπως ακριβώς συνέβη και στο δικό μας Δήμο, όταν οι πολιτικοί προϊστάμενοι του απερχόμενου Δημάρχου απέλυαν, για να μπορούν να παρουσιάσουν σήμερα πλεονάσματα και success story.

Και τώρα, ζητούν την ψήφο μας για ακόμη μια φορά.

Φίλες και φίλοι,

Η επιλογή της παράταξής μας στο πρόσωπο μου είχε έναν συμβολισμό.

Η δημοτική μας παράταξη επέλεξε – όχι εμένα προσωπικά – αλλά τη νεολαία της.

Τη νεολαία του Ιλίου που βγαίνει στο προσκήνιο.

Θέλησε από τον συνδυασμό μας να αντανακλάται η νεολαία που την τσακίζουν, η νεολαία που μεταναστεύει ή ζει με χαρτζιλίκι απ’ τους γονείς της, ο κόσμος που πλήρωσε και συνεχίζει να πληρώνει την κρίση τους με την ίδια του τη ζωή.

Για όλα αυτά και για ακόμη περισσότερα, εμείς λέμε ότι ο δήμος μας πρέπει να περάσει στα χέρια της Αριστεράς.

Κι αυτό είναι κάτι που σημαίνει συγκεκριμένα πράγματα:

 • Σημαίνει να γίνει κύτταρο ανατροπής των μνημονιακών και καλλικρατικών πολιτικών.
 • Σημαίνει πως καμιά οικογένεια δεν θα βρεθεί χωρίς νερό, ρεύμα και φαγητό.
 • Σημαίνει πως καμία τράπεζα δεν θα πάρει το σπίτι συνδημότη μας.
 • Σημαίνει να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να στηρίξουμε τους άνεργους της πόλης μας
 • Σημαίνει μέριμνα για τους άστεγους συμπολίτες μας μέσα από τη δημιουργία Κέντρου Ημέρας Αστέγων και Λέσχης Σίτισης.
 • Σημαίνει ενίσχυση των Κοινωνικών Δομών του Δήμου αλλά και των Δομών Κοινωνικής Αλληλεγγύης των πολιτών ώστε να μπορούν να βοηθήσουν όλους όσους έχουν ανάγκη.
 • Σημαίνει πως ο Δήμος θα δαπανά χρήματα για έργα υποδομής και όχι έργα βιτρίνας.
 • Σημαίνει πως ο Δήμος θα μεριμνήσει ώστε το Ίλιον να αποκτήσει τακτική συγκοινωνία και να ξαναγίνει προσβάσιμο.
 • Σημαίνει: τέλος στην υποβάθμιση του Πάρκου Τρίτση και ανάδειξη του υπερτοπικού και δημόσιου χαρακτήρα του, να γίνει ένα πάρκο πραγματικά ανοιχτό και φιλόξενο για τους κατοίκους όχι μόνο του Δήμου μας αλλά και όλης της Αττικής.
 • Σημαίνει Δήμος ανθρώπινος, Δήμος πράσινος και οικολογικός. Δήμος που οι χώροι πρασίνου του θα είναι προσβάσιμοι σε όλους μέσα από την λειτουργική ενοποίηση τους.
 • Σημαίνει αξιοποίηση των εκτάσεων της παλιάς Ραδιοφωνίας προς όφελος των πολιτών και όχι των εργολάβων.
 • Σημαίνει υπεράσπιση των αξιοπρεπών σχέσεων εργασίας και φρένο στα «πεντάμηνα» και τις συμβάσεις πείνας.
 • Σημαίνει σχολεία που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μαθητών και σχολεία ανοιχτά στη γειτονιά, που θα αξιοποιούνται κατά τις απογευματινές ώρες για πολιτιστικές ή αθλητικές εκδηλώσεις.
 • Σημαίνει ενίσχυση της πολιτιστικής δημιουργίας.
 • Σημαίνει στήριξη του μαζικού αθλητισμού
 • Σημαίνει κοινωνικός έλεγχος και συμμετοχή των πολιτών στη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου.
 • Σημαίνει Κοινωνικός Συμμετοχικός Προϋπολογισμός.
 • Σημαίνει λαϊκές συνελεύσεις σε κάθε διαμέρισμα της πόλης μας, που θα μπορούν να αποφασίζουν οι ίδιες για όλα όσα αφορούν τη γειτονιά τους.
 • Σημαίνει να ξαναδώσουμε ζωή στην πόλη μας που μοιάζει κουρασμένη.

Και η υλοποίηση όλων αυτών, η υλοποίηση του προγράμματος μας, εξαρτάται τόσο από εμάς, όσο εξαρτάται και από εσάς.

Γιατί η δημοκρατία και η συμμετοχή των πολιτών, το σπάσιμο του δημαρχο-κεντρικού μοντέλου δεν είναι προεκλογική υπόσχεση, αλλά το θεμέλιο για να ζήσουμε αλλιώς στην πόλη μας.

Φίλες και φίλοι,

Συμπολίτες και συμπολίτισσες,

η πρώτη μάχη είναι πιο κοντά από ποτέ γι’ αυτό τις επόμενες δύο μέρες οφείλουμε να ξαναπάμε σπίτι – σπίτι, να ξαναμιλήσουμε άνθρωπο τον άνθρωπο για το όραμά μας.

Αλλά και για τη δυνατότητά μας, να αποκτήσουμε μια Δημοτική Αρχή που θα είναι πραγματικά στο πλάι μας.

Που θα ακούει πραγματικά τις ανάγκες μας και θα τις υπερασπίζεται.

Που θα είναι σύμμαχος στη προσπάθειά μας να ξαναχτίσουμε την πόλη μας και να αλλάξουμε τις ζωές μας.

Ώστε την επόμενη εβδομάδα, την άλλη Κυριακή, να σφραγίσουμε τη μεγάλη νίκη της πόλης και του λαού μας με το ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα νικητή στην Ελλάδα και την Ευρώπη, με την Ρένα Δούρου νέα Περιφερειάρχη στην Αττική και την “Αλληλέγγυα Πόλη”, τη νέα μας δημοτική αρχή.

Να ξαναφέρουμε το χαμόγελο στα πρόσωπά μας!

Σας ευχαριστώ πολύ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *