Σταθμό στο Ίλιον πλησίον του Προαστιακού προβλέπει η Γ4 του ΜΕΤΡΟ που έρχεται να προστεθεί στον σχεδιασμό επέκτασης της Γ2

Σταθμό στο Ίλιον πλησίον του Προαστιακού προβλέπει η Γ4 του ΜΕΤΡΟ που έρχεται να προστεθεί στον σχεδιασμό επέκτασης της Γ2

Εάν και το ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί στο πρώτο τμήμα της γραμμής 4 του Μετρό, ήτοι το τμήμα Άλσος Βεΐκου – Γουδή, για το οποίο εκτιμάται ότι τα έργα θα εκκινήσουν το 2019 και ολοκληρωθούν το 2026, συγκοινωνιολόγοι και τοπικοί φορείς αναφέρονται ήδη στις μελλοντικές επεκτάσεις.

Σε επόμενη φάση υλοποίησης της γραμμής 4, εφόσον εξευρεθεί χρηματοδότηση, προβλέπεται ότι η δυτική επέκταση θα διέρχεται από Περισσό Ν. Φιλαδέλφεια Αγ. Αναργύρους Ίλιον Πετρούπολη. Μάλιστα, υπάρχει η πρόβλεψη για τη δημιουργία σταθμού Μετρό στην περιοχή του Πάρκου “Αντώνης Τρίτσης”, πλησίον του σταθμού του Προαστιακού Σιδηροδρόμου (Πύργος Βασιλίσσης). Ωστόσο, οι μελλοντικές επεκτάσεις της γραμμής 4, εκτός από το πρώτο τμήμα, απαιτούν και ιδιωτική χρηματοδότηση, όπου εξετάζεται το μοντέλο της παραχώρησης, των ΣΔΙΤ, κλπ.

Υπενθυμίζουμε την επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό από την Ανθούπολη προς το Ίλιον με μήκος μόλις 3,5 χιλιομέτρων η οποία έχει αναφερθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, χωρίς να μπει ακόμη στην τελική ευθεία προς υλοποίηση. Κάποιες μελέτες για το έργο έχουν ήδη γίνει και φαίνεται πως η Αττικό Μετρό έχει οριστικοποιήσει τις θέσεις στις οποίες θα κατασκευαστούν οι τρεις σταθμοί. Πρόκειται για το σταθμό Παλατιανή, στη συμβολή των οδών Θηβών και Καππαδοκίας, το σταθμό Ίλιον, στη συμβολή των οδών Θηβών και Ελαιών, και το σταθμό Άγιος Νικόλαος, στη συμβολή των οδών Αγίου Νικολάου και Παραμυθίας.

Σε κάθε περίπτωση, παρότι οι παραπάνω επεκτάσεις φαντάζουν ακόμη μακρινές, πρόκειται για απολύτως αναγκαίες παρεμβάσεις για τον Δήμο Ιλίου καθώς θα αναβαθμίσουν ουσιαστικά την σύνδεση της ευρύτερης περιοχής με την υπόλοιπη Αθήνα, καλύπτοντας τις καθημερινές ανάγκες χιλιάδων πολιτών στη δυτική Αθήνα.


Δείτε τον Χάρτη με το Σχέδιο Ανάπτυξης Μελλοντικών Γραμμών Μετρό Αθήνας όπως εμφανίζεται στο site της “Αττικό Μετρό”:

AM_Sxedio_Anaptiksis_Jan2012_gr-page-001


Πηγές: https://www.metaforespress.gr/ | https://www.athenstransport.com/ | http://www.ametro.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *