Συμμετέχουμε στην καμπάνια στήριξης των προσφύγων του Λαυρίου – Καταδικάζουμε την άρνηση της διοίκησης Ζενέτου να συνδράμει σε αυτή

Συμμετέχουμε στην καμπάνια στήριξης των προσφύγων του Λαυρίου – Καταδικάζουμε την άρνηση της διοίκησης Ζενέτου να συνδράμει σε αυτή

Στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων Λαυρίου ζουν 150 παιδιά προσφύγων με τις οικογένειές τους. Δημιουργήθηκε το 1947 και αποτελεί ιστορικό κομμάτι της πόλης. Οι κάτοικοι του Λαυρίου συνυπάρχουν και συμβιώνουν αρμονικά δεκαετίες με τους πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν ενσωματωθεί στο κοινωνικό ιστό της λαυριώτικης κοινωνίας. Φιλοξενούνται πρόσφυγες αιτούμενοι πολιτικού ασύλου. Πολλοί εξ αυτών έχουν πρωτοστατήσει στην εξέγερση των Λευκών Κελιών στην Τουρκία και κάποιοι έχουν εμφανή σημάδια βασανισμού.

Οι οικογένειες που ζουν στο κέντρο Υποδοχής αντιμετώπιζαν χρόνιες δυσκολίες στην καθημερινότητα τους. Με την αποχώρηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού τον Ιούλιο του 2017, καθώς το Κέντρο έπαψε να συμπεριλαμβάνεται στις μόνιμες δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, διογκώθηκαν κι άλλο τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα των ανθρώπων που ζουν εκεί. Οι συνθήκες διαβίωσης στο Κέντρο ήταν ανέκαθεν δύσκολες λόγω των κτιριολογικών προβλημάτων και της έλλειψης βασικών υποδομών αλλά τώρα όσοι διαμένουν σε αυτό, μετά την αποχώρηση του ΕΕΣ, εξαρτώνται μονάχα από τη βοήθεια οργανώσεων και απλών πολιτών που προσφέρουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Το Κέντρο αυτό δεν είναι άγνωστο στη δημοτική κίνηση Ιλίου «Αλληλέγγυα Πόλη». Τρεις φορές κατά το παρελθόν, μέλη και φίλοι της δημοτικής κίνησης παρέδωσαν τρόφιμα, ρούχα και παιχνίδια, καθώς οι ανάγκες των ανθρώπων που διαμένουν σε αυτό δεν μπορούσαν να καλυφθούν σε ικανοποιητικό βαθμό. Ως «Αλληλέγγυα Πόλη» διεκδικούμε την άμεση λύση του προβλήματος και την πλήρη κάλυψη των αναγκών των οικογενειών που ζουν στο Λαύριο. Μέχρι τότε όμως δεν μπορούμε να μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια! Τώρα που η κατάσταση είναι πιο δύσκολη από ποτέ, συμμετέχουμε στην καμπάνια στήριξης των οικογένειες και των παιδιών Κούρδων προσφύγων που ζουν εκεί.

Από τη Δευτέρα 21 Μαΐου έως την Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018 συγκεντρώνουμε τρόφιμα, είδη προσωπικής υγιεινής, καθαριστικά γενικής χρήσης και απορρυπαντικά στον Πολυχώρο «Ομπρέλα» (Μενελάου 90, Ίλιον), κατά τις ώρες λειτουργίας του Αλληλέγγυου Κοινωνικού Φαρμακείου Ιλίου (Δευτ., Τετ. & Παρ.10.30πμ – 1μμ) ή κι άλλες ώρες, κατόπιν συνεννόησης (τηλ. 212-1052089).

Τέλος, θέλουμε να καταδικάσουμε την άρνηση της διοίκησης του Δήμου Ιλίου, αλλά και του Δημάρχου κ. Ζενέτου προσωπικά, να συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια, καθώς, όταν τέθηκε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο της Πέμπτης 24 Μαΐου 2018, από τον επικεφαλής της Αλληλέγγυας Πόλης, Κώστα Κάβουρα, με την προτροπή να στηρίξουν την προσπάθεια και άλλες παρατάξεις, αλλά και να εξεταστεί η δυνατότητα να αναλάβει ο Δήμος ανάλογη πρωτοβουλία, η διοίκηση αρνήθηκε κάθε βοήθεια, επιλέγοντας για άλλη μια φορά το δρόμο του λαϊκισμού και της κριτικής στην κυβέρνηση για την συνολική διαχείριση των προσφυγικών ρευμάτων των τελευταίων χρόνων.

Καλούμε τους πολίτες να καταδικάσουν τη στάση αυτή – μια στάση που δεν τιμά την πόλη μας – και να στηρίξουν με όποιον τρόπο μπορούν αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *