Το θέμα του κοινόχρηστου χώρου στη συμβολή των οδών Μενελάου, Αχιλλέως και Ατρέως έφερε στο δημοτικό συμβούλιο η «Αλληλέγγυα Πόλη»

Το θέμα του κοινόχρηστου χώρου στη συμβολή των οδών Μενελάου, Αχιλλέως και Ατρέως έφερε στο δημοτικό συμβούλιο η «Αλληλέγγυα Πόλη»

Το θέμα του κοινόχρηστου χώρου στη συμβολή των οδών Μενελάου, Αχιλλέως και Ατρέως έθεσε στο δημοτικό συμβούλιο της Πέμπτης 01/11/2018 η δημοτική κίνηση «Αλληλέγγυα Πόλη» και συγκεκριμένα ο δημοτικός σύμβουλος, Χρήστος Μπατσής.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο ιστορικό του συγκεκριμένου χώρου, όπου το «πλάτεμα» που υπήρχε εκεί κατά το παρελθόν, διαμορφώθηκε από το Δήμο πριν πολλά χρόνια, ούτως ώστε να διαμορφωθεί ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου στον οποίο έχει τοποθετήσει τραπεζοκαθίσματα παρακείμενο μαγαζί υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Με την ανάπλαση του χώρου καθορίστηκε και συγκεκριμένο σημείο για να την τοποθέτηση κάδου. Σημειώνεται ότι στο σημείο που επιλέχθηκε σήμερα έχει διαμορφωθεί εσοχή στο πεζοδρόμιο όπου γίνεται η τοποθέτηση των κάδων.

Αεροφωτογραφία του συγκεκριμένου χώρου το 1993 (αριστερά) και ο ίδιος χώρος σήμερα από το googlemaps (δεξιά).

Ο κ. Μπατσής, θυμίζοντας στους παρευρισκόμενους τη φράση του αείμνηστου, πρώην Δήμαρχου Ιλίου, Βασίλη Κουκουβίνου, ότι «η αλλαγή του χώρου τοποθέτησης των κάδων αποτελεί “casus belli”», ανέφερε ότι ο κάδος που θα έπρεπε να βρίσκεται στο προκαθορισμένο για αυτόν σημείο, πριν λίγες μέρες μεταφέρθηκε ξαφνικά εντός του πεζόδρομου της Ατρέως, ζητώντας από τη διοίκηση του Δήμου να σχολιάσει αυτήν την ενέργεια.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος, Ν. Ζενέτος, είπε ότι το θέμα «το χειρίζονται οι υπηρεσίες» και ότι «δεν έχει ενημέρωση ότι έχει δημιουργηθεί κάτι» και ότι θα φροντίσει να ενημερωθεί. Δήλωσε δε ότι «δεν παρεμβαίνει η Διοίκηση, δεν παρεμβαίνει Δημοτικός Σύμβουλος, δεν παρεμβαίνει Αντιδήμαρχος».

Η φράση αυτή ανάγκασε τον κ. Μπατσή να παρέμβει εκ νέου στη συζήτηση – εκτός μικροφώνου – και να ενημερώσει το σώμα ότι η μετακίνηση του κάδου έγινε σε γνώση του αρμόδιου Αντιδήμαρχου για θέματα Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, κ. Γκόγκου.

Την παρέμβαση αυτή, ο κ. Δήμαρχος, ούτε την επιβεβαίωσε, ούτε όμως την διέψευσε. Για ακόμη μια φορά «πέταξε την μπάλα στην εξέδρα», λέγοντας ότι «έχω πει πολλές φορές πως είναι πιθανόν ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος να ξεκινήσει για τους κάδους»(!).

Ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος για τοποθέτηση κάδου (αριστερά) και η νέα του θέση στον πεζόδρομο μετά την απομάκρυνσή του (δεξιά).

Ως «Αλληλέγγυα Πόλη» καλούμε τον Δήμαρχο να ενημερωθεί και επισήμως, κι αφού επιβεβαιώσει την ακρίβεια της καταγγελίας της δημοτικής μας κίνησης, τον καλούμε να πράξει τα δέοντα.

Σε ότι μας αφορά, θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι κάθε προσπάθεια εξυπηρέτησης συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων εις βάρος του κοινωνικού συνόλου θα πέσει στο κενό και όσοι αιρετοί λειτουργούν στο παραπάνω πλαίσιο θα μας βρίσκουν απέναντί τους.

Επιπλέον, με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα, εγείρονται ζητήματα σχετικά με το κατά πόσο πρέπει ο Δήμος μας να επιτρέπει στον εκάστοτε ιδιοκτήτη του συγκεκριμένου καταστήματος να καταλαμβάνει το σύνολο του χώρου με τραπεζοκαθίσματα. Ως προς το θέμα αυτό θα επανέλθουμε σύντομα.

Τέλος, δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε σταθερά και με συνέπεια να αναδεικνύουμε ζητήματα για την προστασία των δημόσιων χώρων – όσο μικροί ή μεγάλοι είναι αυτοί, που αφορούν άμεσα την καθημερινότητα της πλειοψηφίας των πολιτών και είναι αναγκαίοι για την διασφάλιση ποιότητας ζωής στην πόλη μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *