Περιφέρεια Αττικής: Απολογισμός έργου για ισότητα των φύλων

Περιφέρεια Αττικής: Απολογισμός έργου για ισότητα των φύλων

 

Νικολέτα Δανιά

Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής

για Θέματα Ισότητας Φύλων


Στην Περιφέρεια Αττικής αναγνωρίζοντας τα πολύπλοκα και πολυπαραγοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και ιδιαίτερα οι γυναίκες που ανήκουν στις ευάλωτες και ειδικές ομάδες του πληθυσμού προχώρησε στην κατάρτιση του «Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων, στην Αττική».

Το Περιφερειακό Σχέδιο βασίσθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2016-2020 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και υλοποιήθηκε από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, αξιοποιώντας τη διαδικασία της διαβούλευσης. Επιλέχθηκε, από την περιφερειακή αρχή η «από κάτω προς τα πάνω προσέγγιση», για την εκπόνησή του, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στις Υπηρεσίες και Οργανώσεις που εκπροσωπούν/εξυπηρετούν την ομάδα-στόχο, να συμμετάσχουν άμεσα στο σχεδιασμό του.

Για την υλοποίηση των προτεινόμενων δράσεων επέλεξε -όπου ήταν δυνατό- να συνεργασθεί με ήδη υπάρχουσες-εξειδικευμένες Δημόσιες Υπηρεσίες, ώστε να εξοικονομηθούν δημόσιοι πόροι και να πολλαπλασιασθούν τα αποτελέσματα της εργασίας των Δημόσιων Υπηρεσιών που εμπλέκονται στην υποστήριξη της έμφυλης ισότητας.

ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ – ΔΡΑΣΕΙΣ:

Θεματικός Άξονας Ι: ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΖΩΗΣ

Θεματικός Άξονας ΙΙ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

Θεματικός Άξονας ΙΙΙ: ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Θεματικός Άξονας ΙV: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ–ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

Το σχέδιο δράσης της Περιφέρειας Αττικής για την ισότητα των φύλων έχει ξεκινήσει και τρέχει εδώ και ένα χρόνο στα πλαίσια του οποίου δημιουργήθηκε και λειτουργεί μόνιμη μικτή ομάδα εργασίας με εκπροσώπους της Περιφέρειας Αττικής και οργανώσεων του αναπηρικού κινήματος για τον εντοπισμό των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες με αναπηρίες και τη διερεύνηση των δυνατοτήτων παρέμβασης της Περιφέρειας Αττικής η οποία πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία ημερίδα τον περασμένο Νοέμβριο.

Επίσης πολλά από τα προγράμματα που προτείνει το σχέδιο δράσης υλοποιούνται ήδη από το υπουργείο κοινωνικής αλληλεγγύης σε έργα που χρηματοδοτεί η περιφέρεια μέσω ΠΕΠ.

Επίσης καταφέραμε:

Να διασφαλίσουμε με ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση τη συνέχιση της λειτουργίας 6 Συμβουλευτικών Κέντρων και 4 Ξενώνων φιλοξενίας γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας για τα επόμενα τρία χρόνια, με Αποφάσεις Ενταξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική» 2014-2020, που υπέγραψε η Περιφερειάρχης.

Να εφαρμόσουμε στις υπηρεσίες της Περιφέρειας τον οδηγό για χρήση μη σεξιστικής γλώσσας στα δημόσια έγγραφα και να προχωρήσει στη διοργάνωση σχετικού σεμιναρίου στο προσωπικό της Περιφέρειας.

Να συνδιοργανώσουμε με το Γραφείο Ισότητας της ΕΝΠΕ, κοινή εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, με την παρακολούθηση δύο θεατρικών παραστάσεων. Και στις δύ ο παραστάσεις η είσοδος ήταν ελεύθερη, καθώς τα έξοδα καλύφθηκαν από την Περιφέρεια Αττικής. Μοναδικό αντίτιμο των παρευρισκομένων ήταν η προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης για το Σικιαρίδειο Ιδρυμα και το Αναρρωτήριο (πρώην ΠΙΚΠΑ) Πεντέλης

Να στηρίξουμε τη λειτουργία του Συμβουλευτικού Σταθμού Στήριξης Γυναικών στην Ελευσίνα, με τη δημοσίευση της πρόσκλησης για τη χρηματοδότηση της λειτουργίας του από το ΠΕΠ Αττικής, που θα κλείσει ένα σημαντικό κενό ως προς την προώθηση των θεμάτων ισότητας και της στήριξης γυναικών που αντιμετωπίζουν βία και κακοποίηση, ιδιαίτερα στο Θριάσιο και τη Μεγαρίδα. Η λειτουργία του Συμβουλευτικού Σταθμού στηρίχθηκε στη διαβούλευση που έκανε η Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής.

Να διοργανώσουμε ημερίδα με θέμα «Γυναίκες με αναπηρία», την Κυριακή 18 Νοεμβρίου, στον Πολυχώρο «Ελληνικό Μολύβι». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Αιγάλεω και εντάσσεται στις δράσεις που προωθεί η «Μόνιμη Επιτροπή Γυναικών με Αναπηρία και Χρόνιες Παθήσεις», που έχει συστήσει, για πρώτη φορά, η Περιφέρεια Αττικής και αποτελεί μια πρωτοβουλία που απευθύνεται τόσο στους δύο βαθμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και στην κυβέρνηση. Στόχος η ανάδειξη και προώθηση προτάσεων και λύσεων, μέσα από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Η πρωτοβουλία υιοθετήθηκε στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την ισότητα των φύλων της Περιφέρειας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *