Δυναμικά με αλληλεγγύη, ο Κώστας Κάβουρας για τον Δήμο Ιλίου

Δυναμικά με αλληλεγγύη, ο Κώστας Κάβουρας για τον Δήμο Ιλίου

Αναβάθμιση του Πάρκου Τρίτση ώστε να γίνει σημείο αναφοράς για ολόκληρη την Αττική και περισσότερα έργα για τις ξεχασμένες συνοικίες στον Δήμο Ιλίου, σχεδιάζει ο υποψήφιος δήμαρχος της πόλης Κώστας Κάβουρας, επικεφαλής της παράταξης «Αλληλέγγυα Πόλη – Συμμαχία για το Ίλιον».

Στην συνέντευξη που παραχωρεί στο thefact.gr, ο Κ. Κάβουρας κατηγορεί τον απερχόμενο δήμαρχο που έφθασε στο σημείο να «πολεμά» το Πάρκο Τρίτση και ζητά γενναίες παρεμβάσεις για τους δήμους της Δυτικής Αθήνας που βίωσαν μια χρονια υποβάθμιση με βασικές ελλείψεις σε υποδομές.


Το 2014 βρεθήκατε πολύ κοντά στην δεύτερη θέση. Πιστεύετε ότι αν την κερδίζατε θα μπορούσε να είναι διαφορετικό το τελικό αποτέλεσμα;

Η Αλληλέγγυα Πόλη ξεκίνησε το ταξίδι της το Νοέμβριο του 2013 αποτελούμενη από ενεργούς πολίτες του Ιλίου που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να συγκροτήσουν μία παράταξη ικανή να εκφράσει το αίτημα της τοπικής κοινωνίας για αλλαγή πορείας στο Δήμο. Στον περιορισμένο προεκλογικό χρόνο που είχαμε στη διάθεσή μας τότε, μπορέσαμε να κάνουμε σαφές το εναλλακτικό σχέδιο που είχαμε και έχουμε για την πόλη μας. Είναι απολύτως βέβαιο ότι αν πετυχαίναμε την είσοδο στον δεύτερο γύρο το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν εντελώς διαφορετικό. Ο λόγος είναι απλός. Οι δύο παρατάξεις που εν τέλει τέθηκαν στην κρίση των πολιτών είναι παρατάξεις που διαχρονικά ταυτίζονται σε όλα τα μεγάλα ζητήματα της πόλης. Άλλωστε η τελευταία δημοτική θητεία το απέδειξε περίτρανα. Σε κανένα σημαντικό θέμα η παράταξη της Ν.Δ., στην οποία ηγείται σήμερα ο κ. Κακούρης, δεν επέλεξε να διαχωρίσει τη θέση της. Αντιθέτως, ταυτίστηκε πλήρως με την Διοίκηση Ζενέτου.

Ποια στοιχεία σας κάνουν να πιστεύετε ότι αυτή τη φορά θα αυξήσετε την δύναμή σας;

Από την πρώτη στιγμή της ύπαρξής μας στα κοινά της πόλης, δηλώσαμε ότι δεν θα είμαστε ένα ακόμη πυροτέχνημα σαν αυτά που είχαμε συνηθίσει ως τώρα. Εμείς μετά την εκλογή μας στην αντιπολίτευση του Δήμου Ιλίου, επιλέξαμε να τιμήσουμε την ψήφο των ανθρώπων που μας στήριξαν παραμένοντας ενεργοί, αναδεικνύοντας θέματα που αφορούν την τοπική κοινωνία. Με τις παρεμβάσεις μας στα συμβούλια σε συνδυασμό με τις πολύπλευρες δράσεις μας και την ενεργή συμμετοχή στα τοπικά κινήματα των μελών μας, μπορέσαμε να φέρουμε στο προσκήνιο σημαντικά ζητήματα, να πετύχουμε νίκες και να κάνουμε αντιληπτό στο σήμερα το σχέδιό μας για την επόμενη μέρα στην πόλη μας. Εκτιμώ ότι οι πολίτες, γνωρίζοντάς μας όλα αυτά τα χρόνια μέσα από την δράση μας, έχουν ήδη αναγνωρίσει την συνέπειά μας, τις δημιουργικές και ρεαλιστικές προτάσεις μας, αλλά και ότι διαθέτουμε την απαραίτητη εμπειρία και όρεξη για δουλειά που απαιτείται για να αλλάξουμε την εικόνα της πόλης μας.

Αποτιμώντας την θητεία που τελειώνει, ποια θεωρείτε ως την μεγαλύτερη χαμένη ευκαιρία για την διοίκηση Ζενέτου; Μπορείτε εσείς να την αξιοποιήσετε;

Το Ίλιον σήμερα είναι μια πόλη χωρίς ταυτότητα. Για να αποκτήσει τη δική της διακριτή ταυτότητα πρέπει να αξιοποιήσει πρώτα και κύρια τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, κάτι που θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, αλλά και στην τοπική ανάπτυξη. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, το μεγαλύτερο συγκριτικό που διαθέτει το Ίλιον είναι το Πάρκο Αντώνης Τρίτσης. Η μεγάλη χαμένη ευκαιρία για το Ίλιον κατά την περασμένη θητεία ήταν ακριβώς αυτή. Η δυνατότητα που είχε η διοίκηση Ζενέτου και άφησε ανεκμετάλλευτη να παίξει ρόλο πρωταγωνιστή στην μεγάλη προσπάθεια για την ανάταξή του. Σήμερα, η εικόνα του Πάρκου ήδη έχει αρχίσει να αλλάζει προς το καλύτερο. Μέρα με την ημέρα οι υποδομές του βελτιώνονται και γίνεται φανερό και στους πλέον δύσπιστους ότι το Πάρκο έχει αρχίσει να στέκεται ξανά σταθερά στα πόδια του. Οι πολίτες ήδη το αναγνωρίζουν όπως αποδεικνύει η αυξημένη επισκεψιμότητά του το τελευταίο διάστημα. Αντί λοιπόν η διοίκηση Ζενέτου να αδράξει αυτή την ευκαιρία που είχε μπροστά της, επέλεξε να στέκεται πολέμια αυτής της προσπάθειας. Με τη στάση της, αρνούμενη δηλαδή να συνδράμει καθ’ οιονδήποτε τρόπο, ουσιαστικά λειτούργησε ενάντια στα συμφέροντα της πόλης. Από την πλευρά την δική μας, ως διοίκηση στο Δήμο Ιλίου – όπως έχουμε ήδη αποδείξει – θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας να αναβαθμίσουμε το Πάρκο, καθιστώντας το σημείο αναφοράς για όλη την Αττική.

Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες του προγράμματος που προτείνετε στους δημότες σας;

Παρά την πλαστή εικόνα που προσπαθεί να παρουσιάσει η διοίκηση Ζενέτου ότι το Ίλιον είναι μια πόλη όπου «όλα δουλεύουν ρολόι», οι ανύπαρκτοι ή εγκαταλειμμένοι χώροι πρασίνου και παιδικές χαρές, οι σχολικές μονάδες με σοβαρά κτιριακά προβλήματα, τα κατεστραμμένα πεζοδρόμια και οι κοινωνικές δομές που δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες κι υπηρεσίες που αποκλείουν μερίδες συμπολιτών μας, την διαψεύδουν καθημερινά. Για τους πολίτες υπάρχουν ουσιώδη προβλήματα και ελλείψεις ακόμη και σε βασικές υποδομές. Αυτή την εικόνα, εμείς θέλουμε να την αλλάξουμε. Θέλουμε η πόλη μας να προσφέρει στους πολίτες ένα καθαρό, όμορφο και ασφαλές αστικό περιβάλλον. Θέλουμε η πόλη μας να είναι σύγχρονη και λειτουργική που να εξασφαλίζει την ίση πρόσβαση όλων των πολιτών στις υπηρεσίες της, να διαθέτει επαρκείς κοινωνικές δομές που λειτουργούν με σχέδιο και αποτελεσματικότητα. Θέλουμε μια πόλη που να στηρίζει την πολιτιστική δημιουργία και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Προς την κατεύθυνση αυτή, θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα, κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο. Θέλουμε, τέλος, μια πόλη που να εξασφαλίζει τη δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν και που δεν χωράει κανείς, άνθρωπος ή φορέας, που να πρεσβεύει ακραίες, ρατσιστικές, μισαλλόδοξες και φασιστικές ιδέες και πρακτικές.

Πόσο μακριά είμαστε από την εποχή που οι δήμοι της δυτικής Αθήνας θεωρούνταν οι φτωχοί συγγενείς;

Δυστυχώς όχι πολύ μακριά. Η δυτική Αθήνα, η ευρύτερη περιοχή «δυτικά από το ποτάμι», αποτέλεσε για χρόνια και συνεχίζει να αποτελεί την πίσω αυλή της Αθήνας. Η έλλειψη δημόσιων χώρων όπως και χώρων πρασίνου για τους πολίτες είναι δεδομένη. Επιπλέον, μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές συνεχίζουν να υπάρχουν μέχρι σήμερα. Οι συγκοινωνίες, τα νοσοκομεία, οι χώροι πολιτισμού και άθλησης, οι κοινωνικές δομές δεν επαρκούν. Και όλα αυτά σε περιοχές όπου ζουν κατά κύριο λόγο τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα της Αττικής που τα προηγούμενα χρόνια κλήθηκαν να επωμιστούν δυσανάλογα το βάρος της χρεοκοπίας της χώρας. Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσει κανείς και την περιβαλλοντική υποβάθμιση των ορεινών όγκων όπως το Ποικίλον Όρος ή τα εγκληματικά αποτελέσματα της θηριώδους εγκατάστασης του ΧΥΤΑ της Φυλής που δέχεται το μεγαλύτερο μέρος των απορριμμάτων της Αττικής καταλαβαίνει το μέγεθος του προβλήματος. Αυτή είναι η εικόνα της Δυτικής Αθήνας σήμερα, μια εικόνα θλιβερή. Χρειάζονται γενναίες παρεμβάσεις – τόσο από την τοπική αυτοδιοίκηση, όσο και από το κεντρικό κράτος – για να αντιστραφεί.

Εντός του Δήμου Ιλίου παρατηρείται ανισοκατανομή των έργων ανάμεσα στο κέντρο της πόλης και τις περιφερειακές συνοικίες;

Για την ακρίβεια αυτό είναι το κύριο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στο Ίλιον. Η ανισότητα μεταξύ του κέντρου της πόλης και των περιφερειακών συνοικιών είναι εξόφθαλμη. Οι γειτονιές της πόλης παραμένουν «ξεχασμένες». Στη δική μας αντίληψη, όλες οι συνοικίες αξίζουν τη φροντίδα του Δήμου και όχι μόνο η περιοχή γύρω από το Δημαρχιακό Μέγαρο. Δεν μας αρκούν οι «φιέστες» στη βιτρίνα της πόλης κι αναγνωρίζουμε ότι πίσω απ’ αυτή υπάρχουν γειτονιές που ασφυκτιούν. Μας ενδιαφέρει όλες οι περιοχές να έχουν όσα χρειάζονται: Αξιοπρεπείς σχολικές μονάδες, παιδικές χαρές, πλατείες, πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομους, γειτονιές με επαρκή φωτισμό, δρόμους με τις απαραίτητες διαβάσεις. Μας ενδιαφέρει να μπορούν οι συμπολίτες μας που είναι Άτομα με Αναπηρία αλλά και τα νέα ζευγάρια που κυκλοφορούν με το παιδικό καρότσι να έχουν πρόσβαση με ασφάλεια σε όλους τους δημόσιους χώρους της πόλης και τις υπηρεσίες. Για εμάς δεν υπάρχουν γειτονιές α’ και β’ κατηγορίας, δεν υπάρχουν πολίτες α’ και β’ κατηγορίας. Γι’ αυτό και η βελτίωση της εικόνας των περιφερειακών συνοικιών θα αποτελέσει για την παράταξή μας ένα ζήτημα υψίστης προτεραιότητας.

Πώς σκοπεύετε να διαχειριστείτε το Μητροπολιτικό Πάρκο Αντώνης Τρίτσης; Πώς αξιολογείτε την στάση της διοίκησης Ζενέτου σχετικά με το Πάρκο;

Η ιστορία του πάρκου, τα προηγούμενα χρόνια, ήταν αμαρτωλή ιστορία κακοδιαχείρισης, υποβάθμισης και αδιαφορίας. Η μη χρηματοδότησή του και η έλλειψη προσωπικού είχαν φέρει την κατάσταση στο μη περαιτέρω. Σήμερα όμως τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Η σύσταση ενός νέου υγιούς Φορέα Διαχείρισης, απαλλαγμένου από τα χρέη του παρελθόντος και η εξασφάλιση σταθερής μηνιαίας χρηματοδότησης είναι αναμφισβήτητα μια πολύ θετική εξέλιξη για το Πάρκο Α. Τρίτσης. Η απερχόμενη διοίκηση αφού αρνήθηκε να ορίσει εκπρόσωπο του Δήμου Ιλίου στο Διοικητικό Συμβούλιο του νέου Φορέα Διαχείρισης, συντάχθηκε με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και σημερινό υποψήφιο για την Περιφέρεια Αττικής, κ. Πατούλη, στην προσπάθειά του να ακυρώσει στο ΣτΕ την απόφαση για τη χρηματοδότηση του πάρκου, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που επέλεξε να απαξιώσει το ίδιο το πάρκο και το Φορέα Διαχείρισής του, προχωρώντας σε ενέργειες που δημιουργούν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του. Ζούμε τον απόλυτο παραλογισμό, όπου ένας Δήμαρχος επιλέγει να πολεμά ένα πάρκο. Από την πλευρά μας, δεν μεμψιμοιρούμε και δεν ποντάρουμε στην αποτυχία του όλου εγχειρήματος. Στηρίζουμε τόσο με τις προτάσεις και με τη συμβολή μας στο δημόσιο διάλογο, όσο και με την έμπρακτη συμμετοχή μας, την προσπάθεια για την ανάταξη του Πάρκου. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και ως διοίκηση του Δήμου Ιλίου, διαθέτοντας όλες μας τις δυνάμεις και όλα τα μέσα.

Το Ίλιον αντιμετώπισε σχετικά πρόσφατα σοβαρά προβλήματα από πλημμύρες. Πού βρίσκονται τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και ποιοι οι δικοί σας σχεδιασμοί;

Η αντιπλημμυρική θωράκιση δυστυχώς δεν αποτέλεσε προτεραιότητα των διοικήσεων τα προηγούμενα χρόνια με καταστροφικά πολλές φορές αποτελέσματα. Βλέπετε τα αντιπλημμυρικά είναι έργα που δεν φαίνονται και για χρόνια κυριαρχούσε η «αντίληψη της βιτρίνας». Αλλά μια πόλη πέρα από όμορφη, πρέπει να είναι και ασφαλής για τους πολίτες της. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που η «Αλληλέγγυα Πόλη» έθεσε το θέμα αυτό ψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεών της. Σήμερα, η κατάσταση έχει βελτιωθεί αισθητά κυρίως, όμως, λόγω της συμβολής της Περιφέρειας Αττικής και του Υπουργείου Υποδομών που μπόρεσαν να «ξεμπλοκάρουν» ή να υλοποιήσουν σημαντικά έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, αναγκαία για την πόλη. Έργα ουσίας, για να μην κινδυνεύουν οι ανθρώπινες ζωές και οι περιουσίες των πολιτών. Δε θα μπορούσα όμως να μην αναφερθώ εδώ στην μεγάλη αναποτελεσματικότητα της διοίκησης Ζενέτου αναφορικά με αυτό το θέμα. Η αδιαφορία της να διεκδικήσει την ολοκλήρωσή τους από την κεντρική διοίκηση – ακόμη και τις εποχές που ο πολιτικός χώρος στον οποίο και η ίδια αναφέρεται ήταν στην κυβέρνηση – ήταν κραυγαλέα. Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι διαχρονικά είχαμε εκτεταμένες πλημμύρες σε γειτονιές όπως την Ζωοδόχου Πηγή και τον Άγιο Φανούριο – δεν είχε φροντίσει να διαθέτει καν τις απαραίτητες μελέτες για τα έργα που έπρεπε να γίνουν. Από την πλευρά μας, ως διοίκηση του Δήμου θα φροντίσουμε να ολοκληρωθούν άμεσα όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις, μέχρι να είναι οι πολίτες ασφαλείς.

Τι θα κάνετε με το Πάρκο Μουσείο Ραδιοφωνίας;

Η αξιοποίηση των παλιών εγκαταστάσεων της ΕΡΤ αποτέλεσε για χρόνια μια βασική διεκδίκηση της τοπικής κοινωνίας του Ιλίου. Ο συγκεκριμένος χώρος σηματοδοτεί μια ολόκληρη γειτονιά, έχει συνδεθεί στενά με τη συλλογική μνήμη της πόλης μας και αποτελεί μέρος της ταυτότητάς της. Ως δημοτική κίνηση αναδείξαμε το θέμα αυτό καθώς αναγνωρίσαμε ότι θα συμβάλει στην ουσιαστική αναβάθμιση της περιοχής και στην διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορίας της πόλης. Άλλωστε η απόδοση των ελεύθερων χώρων του δήμου μας προς τους πολίτες ήταν, είναι και θα είναι προτεραιότητά μας κι η διεκδίκησή τους, κεντρικό στοιχείο της πολιτικής μας. Αυτός ήταν και ο λόγος που μας ώθησε να προτείνουμε την δημιουργία ενός Πάρκου-Μουσείου Ραδιοφωνίας στο χώρο αυτό. Να δημιουργηθεί ένας χώρος που θα στεγάσει την ιστορία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και ο περιβάλλων χώρος θα αποτελέσει σημαντικό πνεύμονα πρασίνου για την περιοχή. Η πρότασή μας έγινε δεκτή και ήδη προχωράει με γοργούς ρυθμούς από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και την ΕΡΤ. Το έργο έχει λάβει την έγκριση από το Αρχαιολογικό Συμβούλιο Αττικής και ολοκληρώνονται οι μελέτες που αφορούν στην ωρίμανση. Θα ακολουθήσει και η δημοπράτηση του έργου. Μέσα σε λίγους μήνες έχουν γίνει βήματα πολύ σημαντικά, που δεν μπόρεσαν να γίνουν εδώ και δεκαετίες. Όραμά μας είναι ο χώρος αυτός να αξιοποιηθεί από το Δήμο, σε συνεργασία με την ΕΡΤ φυσικά, για εκπαιδευτικούς σκοπούς, πολιτιστικά δρώμενα και δραστηριότητες αναψυχής, ανοίγοντας τις πύλες του σε όλους τους πολίτες.

Πώς εκτιμάτε ότι θα επηρεάσει την λειτουργία του Δήμου Ιλίου η εφαρμογή της απλής αναλογικής;

Η απλή αναλογική αποτελεί τομή για την τοπική αυτοδιοίκηση καθώς μπορεί να εκφράσει το πραγματικό συσχετισμό που υπάρχει σε μία πόλη. Η ψήφισή της μαζί με μια σειρά από άλλα εργαλεία, όπως τα τοπικά δημοψηφίσματα, που θεσμοθετήθηκαν μπορούν να εμβαθύνουν τη δημοκρατία στη λειτουργία ενός Δήμου. Ως «Αλληλέγγυα Πόλη» έχουμε τονίσει από καιρό ότι υπηρετούμε ένα νέο συμμετοχικό δημοκρατικό μοντέλο διοίκησης των δήμων, που βρίσκεται στον αντίποδα ακριβώς των όσων ισχύουν σήμερα: μακριά από δημαρχοκεντρικές λογικές και θηριώδεις πλασματικές πλειοψηφίες που λαμβάνουν αποφάσεις σε ευθεία δυσαναλογία με την βούληση των πολιτών. Η μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη» θα δημιουργήσει μια απολύτως απαραίτητη κουλτούρα συνεργασιών που έχει ανάγκη η τοπική αυτοδιοίκηση. Το περιβάλλον που διαμορφώνεται στους Δήμους απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες στη βάση συγκεκριμένων προγραμματικών θέσεων μεταξύ κινήσεων ή ανθρώπων που μοιράζονται ένα κοινό όραμα. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά στο Ίλιον, εκτιμώ ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτοδιοίκηση θα βάλει ένα «φρένο» σε φαινόμενα αλαζονείας και αμετροέπειας, φαινόμενα που είδαμε συχνά από την πλευρά της διοίκησης τα προηγούμενα χρόνια, τόσο σε θέματα σημαντικά, όσο σε ήσσονος σημασίας ζητήματα. Φαινόμενα που δεν άφηναν περιθώρια ουσιαστικής επίλυσης των προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών στις γειτονιές του Ιλίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *