Νέο ξεκίνημα στο Ίλιον

Νέο ξεκίνημα στο Ίλιον

Στις μέχρι τώρα συγκεντρώσεις που κάναμε σε όλο το Ίλιον στα πλαίσια της διαμόρφωσης προγραμματικών στόχων (έγιναν 11), ανταλλάξαμε απόψεις με τους κατοίκους για πλευρές του προγράμματός μας, κυρίως όμως τους ακούσαμε. Πράγμα πρωτόγνωρο για δημοτική παράταξη. Όλες οι διαβουλεύσεις είχαν εξαιρετική μαζική παρουσία πολιτών. Διαπιστώσαμε, λοιπόν, πως οι πολίτες και στη πόλη μας δείχνουν επιφυλακτικοί για την πολιτική και τους πολιτικούς. Όσο και να μας στεναχωρεί αυτή η διαπίστωση πρέπει να την ερμηνεύσουμε. Δεν μπορεί οι ευθύνες για το κλίμα που έχει διαμορφωθεί να βαραίνουν τις πλάτες του απλού καθημερινού ανθρώπου. Η διάψευση των προσδοκιών του, η οικονομική κρίση και αυτό που βιώνουμε όλοι (ανεργία, κλείσιμο καταστημάτων, ανασφάλεια, φτώχεια, αυτοκτονίες) χρειάζεται αντιμετώπιση και κυρίως απαιτείται από εμάς να εμπιστευτούμε τον κόσμο, να αφουγκραστούμε τις αγωνίες τους. Πρέπει να προβάλλουμε οράματα θέσεων και προτάσεων ρεαλιστικών και ταυτόχρονα ριζοσπαστικών.

Η δική μας ευθύνη έγκειται στο να αφυπνίσουμε, ενεργοποιήσουμε την κοινωνία, να δημιουργήσουμε ένα πολιτικό ρεύμα ικανό και αναγκαίο για να γυρίσουμε νέα σελίδα στο Δήμο.

Ο στόχος είναι ένας, να ανασυνταχθούμε με πρώτη ιεράρχηση τη συμμετοχή του Δήμου στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της φτώχειας της υγείας της κοινωνικής μέριμνας της παιδείας, του πολιτισμού. Με την πραγματική δημοκρατία- συμμετοχή και συνευθύνη των πολιτών στα κοινά, καθώς και σύνδεση των τοπικών και κατ’ επέκταση εθνικών προβλημάτων. Βέβαια, οι λύσεις που θα παλέψουμε στο Δήμο με το ασφυκτικό πλαίσιο που αυτός έχει σήμερα, είναι δύσκολες. Διότι ενώ έχουμε αύξηση των αρμοδιοτήτων, έχουμε παράλληλα δραματική περικοπή πόρων στους ΟΤΑ, καθώς και έλεγχο μέσω του παρατηρητηρίου και τη παράνομη παρακράτηση πόρων από την κυβέρνηση στους ΟΤΑ.

Στην πραγματικότητα, η οικονομική και θεσμική αυτοτέλεια των δήμων καταργείται μέσα από τον Καλλικράτη (δηλαδή το μνημόνιο των ΟΤΑ). Παρόλα αυτά εμείς δεν το βάζουμε κάτω. Αν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές αναδείξουν μια ανατροπή και ένα ευνοϊκό πολιτικό συσχετισμό, πολλά που σήμερα θεωρούνται δεδομένα μπορούν με αγώνες να αλλάξουν. Πέρα όμως από τη διεκδίκηση πόρων στους ΟΤΑ, που είναι αυτονόητο, πρέπει να τελειώσουμε και με τα έργα βιτρίνας (αναμόρφωση κάθε λίγο και λιγάκι πλατειών, ποδηλατοδρόμοι που δεν οδηγούν πουθενά, δομές αλληλεγγύης για ελάχιστους και πολλές δαπάνες στην Δ.Τ για διαφήμισή τους).Έχουμε όμως, ασύρματο ίντερνετ (!) στη πλατεία τη στιγμή που οι συνταξιούχοι που κάθονται στα παγκάκια της καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε φαγητό ή φάρμακα, έχουμε wifi στα σχολεία ενώ υπάρχουν μαθητές που υποσιτίζονται.

Για να αλλάξουμε τα πράγματα στην Δήμο και στη κοινωνία ένας τρόπος υπάρχει. Να πάρει η ίδια η κοινωνία τα ινία μέσα από τα κινήματα και τους κοινωνικούς αγώνες, αντιστρέφοντας τους ρόλους, κάνοντας Ζενέτους, Σγουρούς, Σαμαράδες, Βενιζέλους παρελθόν.

Για εμάς, την Αλληλέγγυα Πόλη με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Κώστα Κάβουρα δε φτάνει ένας αποφασισμένος δήμαρχος και ένα αποφασισμένο δημοτικό συμβούλιο να φέρουν τις μεγάλες αλλαγές – ανατροπές που χρειάζονται. Δε φτάνει από μόνο του να αντέξει τις πιέσεις των μεγάλων οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων που σήμερα δυναμώνουν περισσότερο από ποτέ την επιρροή τους στους ΟΤΑ, μετατρέποντάς τους σε προέκταση του αστικού κράτους.

Χρειάζεται η ενεργή συστράτευση των πολιτών, των φορέων του λαού, των εργαζομένων καθώς και των κινημάτων. Είμαστε με τους πολλούς και τους αδύνατους, με τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Η Αλληλέγγυα Πόλη είναι μια νέα παράταξη αλλά ταυτόχρονα πολύ παλιά σε αγώνες και αγωνιστικές παρακαταθήκες. Είμαστε η δημοτική παράταξη που θα παλέψει με το λαό για παραγωγική, οικολογική και πολιτιστική ανασυγκρότηση του τόπου και συνεχίζει να παλεύει ενάντια στο σημερινό τρόπο διαχείρισης της κρίσης, προτείνοντας το νέο δρόμο της ελπίδας, βάζοντας οδηγό τις αρχές και τις αξίες που μας ενώνουν, όπως η αλληλεγγύη, η συμμετοχή, η δημοκρατία, ο αλληλοσεβασμός και η κοινωνική δικαιοσύνη. Να κάνουμε όλοι μαζί το πλεόνασμα του δήμου, κοινωνικό πλεόνασμα.

ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Κώστας Πανίτσας είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Ιλίου με την “Αλληλέγγυα Πόλη”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *