Κ.Κάβουρας: Απέναντι στην προσπάθεια διάσωσης του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» η διοίκηση Ζενέτου

Κ.Κάβουρας: Απέναντι στην προσπάθεια διάσωσης του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» η διοίκηση Ζενέτου

Άρθρο του επικεφαλής της δημοτικής κίνησης “Αλληλέγγυα Πόλη” στην εφημερίδα “Παλμός Δυτικής Αθήνας“.

του Κώστα Κάβουρα *

Ο Φορέας Διαχείρισης Μητροπολιτικού Πάρκου Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας «Αντώνης Τρίτσης», όπως είναι ο πλήρης τίτλος του νέου Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου, είναι πλέον γεγονός.

Με τη δημοσίευση του προσφάτως ψηφισμένου ν.4414/09.08.2016, γίνεται επιτέλους μια σοβαρή προσπάθεια ώστε η αδιαφορία των τελευταίων ετών από τους αρμόδιους φορείς, η οποία οδήγησε το Πάρκο στην απαξίωση, να αποτελέσει παρελθόν. Ρυθμίζεται το πλαίσιο λειτουργίας του, ενώ μπαίνουν οι βάσεις για να δοθεί τέλος σε μια σειρά από χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο συγκεκριμένος χώρος, όπως η ελλιπής έως και μηδενική χρηματοδότησή του, η υποβάθμιση, η έλλειψη διαχειριστικού ελέγχου, καθώς και η κακοδιαχείριση από τις μέχρι τώρα Διοικήσεις του.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως ρυθμίζεται το κρίσιμο ζήτημα της χρηματοδότησης που αποτελεί και τον κύριο λόγο για την δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης». Αυτό γίνεται μέσω της εξασφάλισης μηνιαίας προσόδου από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους που κατανέμονται αναλογικά στους 66 Δήμους της Περιφέρειας Αττικής, ενώ παράλληλα, προβλέπονται κι άλλες πηγές χρηματοδότησης, όπως πόροι από την ένταξη σε Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων των Υπουργείων Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, προγράμματα ΕΣΠΑ, επιχορηγήσεις από το Πράσινο Ταμείο, έσοδα από την αξιοποίηση των καταστημάτων που βρίσκονται στο εσωτερικό του κ.α.

Η λειτουργία του νέου Φορέα, που εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απαιτεί την συνέργεια της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια Αττικής, Δήμοι Ιλίου και Αγίων Αναργύρων-Καματερού, ΑΣΔΑ), της Ακαδημαϊκής Κοινότητας (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, ΕΜΠ) και της Κοινωνίας των Πολιτών. Στο νέο αυτό διοικητικό σχήμα πλειοψηφία έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στην κατεύθυνση προς μια νέα εποχή για αυτόν τον μοναδικό χώρο της Δυτικής Αθήνας, η Δημοτική Αρχή του Ιλίου, αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά κατώτερη των περιστάσεων, επενδύοντας στην αποτυχία αυτής της προσπάθειας. Δυστυχώς για τη πόλη, με τις ψήφους των δημοτικών συμβούλων της Δημοτικής Αρχής και με τις ευλογίες και την στήριξη της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας του κ. Καούκη, υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η εισήγηση του κ. Ζενέτου για μη συμμετοχή του Δήμου Ιλίου -στα διοικητικά όρια του οποίου βρίσκεται το Πάρκο- στο νέο Φορέα!

Της ίδιας πρότασης υπεραμύνθηκε ο κ. Ζενέτος και ως προς τη συμμετοχή του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας στο Φορέα Διαχείρισης, χωρίς ευτυχώς να συμπαρασύρει τους όμορους δήμους, οι οποίοι και αποφάσισαν κατά πλειοψηφία την συμμετοχή του. Το γεγονός αυτό καθιστά τον Δήμο Ιλίου ως το μοναδικό φορέα που θα απέχει από την προσπάθεια διάσωσης του Πάρκου και επανεκκίνησης της λειτουργίας του σε υγιείς βάσεις.

Η πολεμική στάση της Δημοτικής Αρχής επιβεβαιώνεται κι από την σπουδή της να αποσύρει αμέσως τους πράσινους κάδους απορριμμάτων από τον εσωτερικό χώρο του Πάρκου, πριν καν ακόμα αναλάβει καθήκοντα ο νέος Φορέας και επιστρέψει το Πάρκο σε συνθήκες κανονικότητας.

Φυσικά, οι χειρισμοί του κ. Ζενέτου βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τη θέληση των πολιτών, οι οποίοι ζουν καθημερινά με την αγωνία για την κατάσταση που επικρατεί στο Πάρκο και δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να υποσκάψει την προοπτική επιβίωσης και ανάπτυξης του σημαντικότερου χώρου πρασίνου και αναψυχής της πόλης του Ιλίου.

* Ο Κώστας Κάβουρας είναι οικονομολόγος, δημοτικός σύμβουλος Ιλίου και επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Αλληλέγγυα Πόλη».


palmosefimerida

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *