Αλληλέγγυα Πόλη: Δικαίωση των χρόνιων διεκδικήσεων της τοπικής κοινωνίας, η δημιουργία του Πάρκου-Μουσείου Ραδιοφωνίας [video]

Αλληλέγγυα Πόλη: Δικαίωση των χρόνιων διεκδικήσεων της τοπικής κοινωνίας, η δημιουργία του Πάρκου-Μουσείου Ραδιοφωνίας [video]

Ύστερα από χρόνια διεκδικήσεων από την τοπική κοινωνία, ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων του Ιλίου που έρχεται από πολλές δεκαετίες πίσω, γίνεται πράξη.

Στην χθεσινή του ομιλία στο Δήμο μας, στο πλαίσιο εκδήλωσης-συζήτησης για τη δίκαιη ανάπτυξη της χώρας, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ανακοίνωσε την αποδοχή της πρότασης της δημοτικής κίνησης «Αλληλέγγυα Πόλη», για να μετατραπεί ο Σταθμός Μεσαίων Κυμάτων της Ραδιοφωνίας σε πάρκο-μουσείο, δηλαδή σε έναν χώρο που θα στεγάσει την ιστορία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και ο περιβάλλων χώρος θα αποτελέσει σημαντικό πνεύμονα πρασίνου για την περιοχή.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η αποκατάσταση των υπαρχόντων κτισμάτων και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου προϋπολογίζεται σε 2 εκατομμύρια ευρώ με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Οι δραστηριότητες που προβλέπεται να αναπτυχθούν στο πάρκο με βάση το σχεδιασμό του Υπουργείου και της ΕΡΤ είναι: σχολή Ραδιοφωνίας για ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως μαθητές, εργαστήριο σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων, εκθεσιακός χώρος και ψηφιακές αναπαραστάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, συναυλίες και happenings στους εξωτερικούς χώρους, εκδηλώσεις σε συνεργασία με το Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης». Επιπλέον, προβλέπονται πολύ ήπιες εμπορικές χρήσεις, όπως ένα καφέ ή ένα αναψυκτήριο.

Όπως, ανακοίνωσε ο Υπουργός στους παρευρισκόμενους, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, σε συνεργασία με την ΕΡΤ και το Υπουργείο Οικονομίας, προωθεί την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών και υλοποιεί όλες τις απαραίτητες ενέργειες ωρίμανσης και αδειοδότησης του έργου, προκειμένου εντός του 2018 να ολοκληρωθεί η δημοπράτηση και η εγκατάσταση του αναδόχου.

Ως «Αλληλέγγυα Πόλη», θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική την συγκεκριμένη εξέλιξη για το Ίλιον, καθώς θα συμβάλει στην ουσιαστική αναβάθμιση της περιοχής και στην διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορίας της πόλης. Τέλος, δηλώνουμε ότι η απόδοση των ελεύθερων χώρων του δήμου μας προς τους πολίτες ήταν, είναι και θα είναι προτεραιότητά μας κι η διεκδίκησή τους κεντρικό στοιχείο της πολιτικής μας.


Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ:


Δείτε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ όπως προβλήθηκε στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ:


Στην συνέχεια παρατίθεται το σχετικό απόσπασμα από την ομιλία του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, που αναφέρεται στο θέμα της Ραδιοφωνίας:

«Θέλω να έρθω τώρα σε ένα ζήτημα που απασχολεί εδώ την περιοχή την οποία βρισκόμαστε. Η κυβέρνηση αυτή δεν κοιτά μόνο τη μεγάλη εικόνα. Κοιτά και την καθημερινότητα και τα μικρά και σημαντικά που μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών. Και μπορεί για το σύνολο της κοινωνίας μας τα θέματα που επιλύονται να είναι μικρά αλλά είναι πολύ σημαντικά για όσους ζουν τα προβλήματα, για όσους έχουν όραμα για τις πόλεις τους και τις γειτονιές τους.

Επιτρέψτε μου λοιπόν, σε αυτό το σημείο να αναφερθώ σε ένα αίτημα της δική σας κοινωνίας που έρχεται από πολλές δεκαετίες πίσω. Ο Σταθμός Μεσαίων Κυμάτων της Ραδιοφωνίας είναι ο χώρος που στεγάζονταν για χρόνια οι εγκαταστάσεις της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Εκεί όπου μέχρι σήμερα φυλάσσεται και ο πρώτος πομπός του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας, του ΕΙΡ.

Ο πομπός και τα κτήρια φτιάχτηκαν το 1937, εξέπεμψε για πρώτη φορά σήμα το 1938 και το 2002 σταμάτησε οριστικά να εκπέμπει. Από το 1999, το Υπουργείο Πολιτισμού έχει ανακηρύξει τα τρία κτήρια που βρίσκονται στο εσωτερικό της έκτασης των 31 στρεμμάτων της ΕΡΤ ως ιστορικά διατηρητέα κι είναι πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας η αξιοποίηση αυτής της έκτασης, του χώρου της Ραδιοφωνίας, προς όφελος των κατοίκων.

Το αίτημα εξέφραζαν για χρόνια οι δυνάμεις και της δικής μας παράταξης και άλλων παρατάξεων στη Τοπική Αυτοδιοίκηση και διεκδικούσαν την υλοποίησή του. Ήδη, από το 2013, η «Αλληλέγγυα Πόλη» και ο επικεφαλής της, Κώστας Κάβουρας, είχαν προτείνει τη δημιουργία ενός πάρκου-μουσείου της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Να δημιουργηθεί δηλαδή ένας χώρος που θα στεγάσει την ιστορία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και ο περιβάλλοντας χώρος να αποτελέσει ένα σημαντικό πνεύμονα πρασίνου.

Η πρόταση, λοιπόν, αυτή γίνεται δεκτή.

Νομίζω ότι είναι μια σημαντική στιγμή για τη γειτονιά και για τον τόπο και όπως σε άλλες περιπτώσεις έχουμε δείξει ότι προτεραιοποιούμε την απόδοση ελεύθερων χώρων στους πολίτες, έτσι κι εδώ νομίζω ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και θέλω να ευχαριστήσω και την Διοίκηση για την εγρήγορση και την πρόνοια να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες γρήγορα και νομίζω ότι θα είναι μία πρωτοβουλία η οποία μπορεί να βελτιώσει τη ζωή των πολιτών και την ήπια αναψυχή τους.

Η αποκατάσταση των υπαρχόντων κτισμάτων και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου προϋπολογίζεται σε 2 εκατομμύρια ευρώ με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ήδη, σε συνεργασία με την ΕΡΤ και το Υπουργείο Οικονομίας, προωθούμε την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών και υλοποιούμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ωρίμανσης και αδειοδότησης του έργου, προκειμένου εντός του 2018 να υπάρξει σχετική δημοπράτηση και εγκατάσταση του αναδόχου.

Ειδικά, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τις επόμενες ημέρες, προβλέπεται να ενταχθούν το κόστος μελετών ωρίμανσης με βάση τον κοινό σχεδιασμό του Υπουργείου μας και της ΕΡΤ, οι δραστηριότητες που προβλέπεται να αναπτυχθούν στο πάρκο είναι:

Η σχολή Ραδιοφωνίας για τις ειδικές ομάδες πληθυσμού, παραδείγματος χάρη τους μαθητές.

Το εργαστήριο των σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων.

Εκθεσιακός χώρος και ψηφιακές αναπαραστάσεις.

Εκπαιδευτικά προγράμματα που μπορούν να είναι επισκέψιμα.

Συναυλίες και happenings στον περιβάλλοντα χώρο.

Σημαντικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με το πάρκο Τρίτση.

Βεβαίως με πάρα πολύ ήπιες εμπορικές χρήσεις, όπως ένα καφέ ή ένα αναψυκτήριο.»

Νίκος Παππάς

Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *