Ψήφισμα κατά της αστυνομικής αυθαιρεσίας κατέθεσε η Αλληλέγγυα Πόλη – Αρνήθηκαν από κοινού να συζητήσουν το θέμα οι παρατάξεις Ζενέτου και ΝΔ

Ψήφισμα κατά της αστυνομικής αυθαιρεσίας κατέθεσε η Αλληλέγγυα Πόλη – Αρνήθηκαν από κοινού να συζητήσουν το θέμα οι παρατάξεις Ζενέτου και ΝΔ

Ψήφισμα κατά της αστυνομικής αυθαιρεσίας με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στο Κουκάκι κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο της  19ης Δεκεμβρίου 2019 η δημοτική κίνηση Ιλίου, Αλληλέγγυα Πόλη – Συμμαχία για το Ίλιον.

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά αναδείχθηκαν οι “δημοκρατικές ευαισθησίες” της διοικούσας παράταξης του κ. Ζενέτου, καθώς χέρι-χέρι με την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, καταψήφισε να τεθεί το θέμα ως εκτός ημερήσιας διάταξης για να συζητηθεί και να ληφθεί η σχετική απόφαση.

Παρατίθεται το ψήφισμα που κατατέθηκε:

Το τελευταίο διάστημα λαμβάνει χώρα ένα όργιο αυθαιρεσίας και τυφλής βίας εναντίον πολιτών από αστυνομικές δυνάμεις σε διάφορες περιπτώσεις, όπως αυτό έχει γίνει γνωστό από φωτογραφίες, βίντεο αλλά και μαρτυρίες δημοσιογράφων και πολιτών. Δυστυχώς, η κατάσταση αντί να αντιμετωπίζεται, επιδεινώνεται συνεχώς και ακολουθεί πλέον επικίνδυνα μονοπάτια παραβιάζοντας θεμελιώδεις αρχές του Συντάγματος.

Στο πιο πρόσφατο συμβάν, την 18η Δεκεμβρίου 2019 υπήρξε εισβολή σε ιδιωτική κατοικία η οποία τύχαινε να συνορεύει με μια κατάληψη στέγης. Χωρίς την παρουσία εισαγγελέα, ένταλμα και χωρίς καν οι διαμένοντες στην οικία να κατηγορούνται για κάτι ή να αποτελούν τελικούς στόχους της αστυνομικής επιχείρησης υπήρξαν θύματα παραβίασης του οικιακού τους ασύλου, δέχτηκαν σωματική επίθεση, απειλές, προσήχθησαν αναίτια στην ΓΑΔΑ και εντέλει συνελήφθησαν.

Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται ούτε για μεμονωμένα περιστατικά, ούτε για κάποιο είδος απλής παρεκτροπής. Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος και καταπάτηση ατομικών δικαιωμάτων ως πολιτική επιλογή και κατεύθυνση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η επιλογή αυτή, εκτός των άλλων, εξυπηρετεί τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης τόσο ως προς τις δυσχερείς συνθήκες στις οποίες καλούνται οι αστυνομικοί να ανταποκριθούν στο καθήκον τους, όσο και από την πραγματική εγκληματικότητα η οποία παραμένει ανεξέλεγκτη.

Από την πλευρά μας, δεν μπορούμε να παραμένουμε σιωπηλοί μπροστά σε τέτοιες συμπεριφορές. Δε μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στην αστυνομική βία. Δε μπορούμε να μένουμε άπραγοι μπροστά στην ραγδαία αυταρχικοποίηση της αστικής δημοκρατίας. Οι κανόνες μιας συντεταγμένης πολιτείας δε μπορεί να γίνονται λάστιχο από όργανα τήρησης της τάξης που οπλοφορούν.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιλίου απαιτεί να μπει ένα τέλος στην ασυδοσία, την αστυνομική αυθαιρεσία και στην παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την πλευρά του κράτους. Η υπεράσπιση της δημοκρατίας και των κανόνων της είναι υποχρέωση όλων μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *