Η Υπουργός με τα παγουρίνο δεν ξέρει που πατά και που βρίσκεται

Η Υπουργός με τα παγουρίνο δεν ξέρει που πατά και που βρίσκεται

του Δημήτρη Ευαγγελίδη *

Κατάφερε η κα Κεραμέως και άνοιξε τα σχολεία με 20.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς από πέρσι. Δηλαδή, δεν είναι απλά ότι δεν προσέλαβε παραπάνω δασκάλους και καθηγητές, όπως επιτάσσουν οι συνθήκες. Αυτή τη στιγμή είμαστε 20.000 εκπαιδευτικοί μείον σε σχέση με πέρσι.

Το καλοκαίρι ψήφισε νόμο που αύξησε τον αριθμό των μαθητών σε δημοτικά και νηπιαγωγεία από 22 σε 25 ανά τμήμα. Εν μέσω πανδημίας και με όλους τους ειδικούς να προειδοποιούν ήδη από τότε για το δεύτερο κύμα της πανδημίας που βλέπουμε σήμερα να εξελίσσεται. Είμαστε η μοναδική χώρα σε όλη την Ευρώπη που έκανε κάτι τέτοιο.

Δεν έκανε το παραμικρό για να διασφαλίσει ικανό αριθμό καθαριστών και καθαριστριών στα σχολεία. Ψάχνονται σήμερα σύλλογοι γονέων και εκπαιδευτικοί στο Ίλιον, σε όλη τη χώρα, για να δουν πως θα εξασφαλίσουν επιπλέον προσωπικό για το σχολείο τους, μιας και το υπάρχον δεν αρκεί ούτε καν για να τηρηθούν στοιχειωδώς τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Για να μην πούμε για το φιάσκο με τις μάσκες-αλεξίπτωτο. Που χλεύαζε αρχικά τους γονείς η κα Υπουργός πως “τι να κάνουμε, οι γονείς θα πρέπει να πληρώσουν τις μάσκες από την τσέπη τους γιατί είναι δική τους ευθύνη”.

Που έταζε από τον περασμένο Μάρτιο ηλεκτρονικό εξοπλισμό (tablet κλπ) στους μαθητές στα σχολεία και όσο είδατε εσείς αυτό το υλικό σε σχολεία του Ιλίου, άλλο τόσο το είδα και εγώ.

Που νομίζει ότι η τηλε-εκπαίδευση είναι μια διαδικασία ρουτίνας, που απλά πατάς ένα κουμπί και συμβαίνει από μόνη της. Ή μήπως ενδιαφέρθηκε να κάνει ειδικά σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της τηλε-εκπαίδευσης σε ένα ενδεχόμενο νέο lock down;

Φτάσαμε σε σχολεία του Ιλίου να υπάρχει φέτος, μετά από χρόνια, πρόβλημα με την ομαλή και στην ώρα τους παράδοση των βιβλίων.

Τίποτα. Η κα Υπουργός του τίποτα. Του απόλυτου μηδέν. Που βγαίνει σήμερα και απειλεί μαθητές και εκπαιδευτικούς από το προστατευμένο περιβάλλον των τηλεοπτικών πάνελ. Που εκβιάζει μαθητές λέγοντας ότι θα τους καταστείλει το αναφαίρετο δικαίωμα στη μόρφωση.

Οι μαθητές, κα Υπουργέ, βγήκαν και διεκδίκησαν σε μια μεγαλειώδη πορεία πολλών χιλιάδων, αυτά που θα έπρεπε να έχετε κάνει εσείς: μικρότερα τμήματα με μέχρι 15 μαθητές, προσλήψεις περισσότερων εκπαιδευτικών, επιπλέον προσωπικό για την καθαριότητα, μαζικά τέστ στα σχολεία για την καλύτερη ιχνηλάτηση των κρουσμάτων κλπ.

Οι μαθητές, κα Υπουργέ, που αποδείχθηκαν πολύ πιο ώριμοι και διεκδικητικοί από εσάς. Αλλά αυτό μάλλον δεν θα έπρεπε να μας κάνει εντύπωση.

Οι μαθητές, κα Υπουργέ, που σας εξήγησαν – ήρεμα το λέω – πως κάτω από τη μάσκα έχουν φωνή, την οποία οφείλετε να ακούτε και να σέβεστε.

Οι μαθητές, κα Υπουργέ, που σας υπενθύμισαν πως δεν είναι “κόστος”, κάποιο τυχαίο οικονομικό μέγεθος ή ένα κονδύλι που με βαριά καρδιά θα δώσει η πολιτεία, αλλά το μέλλον.

Δυστυχώς, κα Υπουργέ, έχετε αποδειχθεί πολύ λίγη. Ρωτήστε λίγο και την κοινωνία να σας πει και θα καταλάβετε.

* Ο Δημήτρης Ευαγγελίδης είναι μέλoς της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Ιλίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *