Να δημιουργήσουμε ένα Ίλιον ισότιμο για όλους και προσβάσιμο από όλους

Να δημιουργήσουμε ένα Ίλιον ισότιμο για όλους και προσβάσιμο από όλους

Ανακοίνωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού των Τυφλών

Δεν υπάρχουν πολλά άγνωστα στοιχεία. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Η καθημερινότητα στο Ίλιον μιλά από μόνη της.

Οι συνθήκες εμποδίζουν τους ΑμεΑ συμπολίτες μας να κινούνται και να κυκλοφορούν, ως έχουν το δικαίωμα στους δρόμους και τις γειτονιές της πόλης του Ιλίου. Πεζοδρόμια κατειλημμένα, πεζοδρόμια ακατάλληλα, πεζοδρόμια ανύπαρκτα.

Ράμπες φραγμένες από οχήματα ή ότι άλλο μπορεί να φανταστείς κανείς. Οδηγοί όδευσης τυφλών, οι ειδικές λωρίδες στα πεζοδρόμια πάνω στις οποίες «εφάπτεται» το λευκό μπαστούνι των τυφλών για να μπορούν αυτοί να προσανατολίζονται και να κινούνται, συχνά βρίσκονται με τραπεζοκαθίσματα – ω του θαύματος και της ελληνικής πραγματικότητας – να έχουν «παρκάρει» πάνω τους.

Σχολεία στα οποία δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι έχει διασφαλιστεί η πρόσβαση μαθητών με αναπηρία. Υπηρεσίες χωρίς καμία υποδομή, «εχθρικές» προς την πρόσβαση των ΑμεΑ συμπολιτών μας. Τα ίδια και στις τράπεζες, παντού.

Χιλιάδες συμπολίτες μας σε όλη τη χώρα στους οποίους η εκάστοτε διοίκηση – αλλά και εμείς, δυστυχώς, πολλές φορές – συμπεριφερόμαστε σαν να είναι αόρατοι.

Αυτή την πόλη, αυτήν την κατάσταση οραματιζόμαστε να αφήσουμε στα παιδιά μας, στις επόμενες γενιές; Ας το σκεφτούμε.

Και ας το σκεφτούν λιγάκι παραπάνω και όσοι και όσες βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε θέσεις ευθύνης στο Ίλιον και, δυστυχώς, δεν κάνουν το παραμικρό για να βοηθήσουν, έστω να διευκολύνουν τους ΑμεΑ συνδημότες μας.

Δεν ζητούν κάποια ειδική, «προνομιακή» μεταχείριση. Τα αυτονόητα ζητούν. Αυτά που για κάποιους άλλους θεωρούνται δεδομένα. Και είναι το ελάχιστο που οφείλουμε να κάνουμε όλοι μας απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους.

Ώρα να πράξουμε λοιπόν.

* Η 15η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού για τους Τυφλούς

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *