Με όλες μας τις δυνάμεις μαζί με τη Σοφία – αλλά και κάθε Σοφία – απέναντι στα θηρία

Με όλες μας τις δυνάμεις μαζί με τη Σοφία – αλλά και κάθε Σοφία – απέναντι στα θηρία

του Δημήτρη Ευαγγελίδη *

Πριν από λίγες ημέρες  η Σοφία Μπεκατώρου βρήκε το σθένος και τη δύναμη, συμμετέχοντας στη διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα «Start to Talk/Σπάμε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην  Ανέχεσαι» να μιλήσει και να καταγγείλει δημόσια το βιασμό της – κατά το παρελθόν – από παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας.

Καταρχάς να υπενθυμίσουμε τα αυτονόητα. Ο βιασμός είναι κακουργηματική, εγκληματική πράξη. Έγκλημα. Και όχι, βεβαίως, ένα απλό «δυσάρεστο περιστατικό» όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας.

Να υπενθυμίσουμε επίσης και το δεύτερο αυτονόητο: όταν μια γυναίκα λέει όχι, εννοεί όχι. Δεν υπάρχει «ναι μεν αλλά», δεν υπάρχει αυτό το «μήπως προκαλούσε και αυτή;» που ακούς κάποιες φορές από εδώ και από εκεί και πραγματικά σε αρρωσταίνει. Δεν μπορεί να υπάρξει τίποτα σε αυτή τη ζωή που να δικαιολογεί την έμφυλη βία, τη βία κατά των γυναικών από «άντρακλες» που δεν ξέρουν τι να κάνουν με την τοξική αρρενωπότητα ή την ψευτομαγκιά τους.

Για αυτό και κάθε γυναίκα που βρίσκει το κουράγιο, το θάρρος και τα ψυχικά αποθέματα να μιλήσει δημόσια για την κακοποίησή της – όταν αυτή κρίνει ότι είναι έτοιμη – είναι και θα είναι αποδέκτης της δικής μας ολόψυχης στήριξης και αλληλεγγύης.

Η Σοφία Μπεκατώρου δεν χρειάζεται συστάσεις. Είναι ένα δημόσιο πρόσωπο που απολαμβάνει καθολικής αναγνώρισης από τον αθλητικό και όχι μόνο κόσμο: 2 φορές Ολυμπιονίκης (χρυσή Ολυμπιονίκης το 2004), 4 φορές Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, 3 φορές Πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Δεν ισχυρίζομαι ότι οι τίτλοι «φτιάχνουν» τον άνθρωπο. Θέλω όμως να δείξω πως πρόκειται για μία προσωπικότητα που με τις διακρίσεις και τους αγώνες της, έχει τιμήσει τη χώρα μας όσο λίγοι/ες.

Ακόμη όμως και απέναντι σε μία τέτοια, παγκόσμιας εμβέλειας αθλήτρια και προσωπικότητα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι οποίοι εντόπισαν δόλο και σκοπιμότητα στο γεγονός ότι αποκάλυψε τώρα πράγματα που έχουν γίνει πριν χρόνια. Τη συκοφάντησαν, της επιτέθηκαν λεκτικά χυδαία, τη χλεύασαν. Ο γνωστός ανώνυμος όχλος.

Φανταστείτε, λοιπόν, αν σήμερα στη θέση της χρυσής Ολυμπιονίκη, Σοφίας Μπεκατώρου, βρισκόταν κάποια άλλη «Σοφία»: η Σοφία που δουλεύει ταμείο στο μάρκετ, η Σοφία που κλείνει 12ωρα στο ταχυφαγείο – δεν αναφέρω τίποτα υποτιμητικά. Ή η Σοφία που στη γειτονιά της αρέσει να ντύνεται και λίγο «προκλητικά» (αλλά αλήθεια, αυτό το «προκλητικά» ποιος το καθορίζει;). Φανταστείτε τι θα είχαν ακούσει και τι θα είχε γραφτεί για όλες αυτές τις «ανώνυμες» Σοφίες, αν είχαν καταγγείλει και αυτές παρόμοια περιστατικά κακοποίησης.

Για αυτό και είναι πράξη σπουδαία όταν μια γυναίκα βρίσκει το θάρρος και τη δύναμη και μιλά.

Για αυτό και πρέπει αυτό το πέπλο σιωπής που όλοι ξέρουμε ότι υπάρχει εκεί έξω να σπάσει. Μια για πάντα. Σε μια κοινωνία που πολλές φορές, δυστυχώς, αρνείται να δει την αλήθεια κατάματα ή ακόμα χειρότερα με τη σιωπή της πολλές φορές την συγκαλύπτει.

Ας σπάσουμε αυτήν την ένοχη σιωπή. Είναι η ώρα.

* O Δημήτρης Ευαγγελίδης είναι μέλος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Ιλίου, κάτοικος Ρίμινι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *