Η αποχή ως βασικός «αντίπαλος» στις εκλογές – η δική μας απάντηση

Η αποχή ως βασικός «αντίπαλος» στις εκλογές – η δική μας απάντηση

Σε πρόσφατες επαφές με συμπολίτες στο Ίλιον διαπίστωσα ότι αρκετοί – ειδικά νέοι – σκέφτονται να απέχουν από τις εκλογές.

Η στάση αυτή είναι ανακόλουθη με την περιρρέουσα πολιτική κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στα 4 χρόνια του μνημονίου και έχει εκφραστεί μέσα από την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, ως αποτέλεσμα της (επανα)δραστηριοποίησης και συμμετοχής μεγάλου αριθμού συμπολιτών μας σε πολιτικές διεργασίες όλων των εκφάνσεων: (διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις, απεργίες (παρά τον ανασταλτικό ρόλο της ΓΣΕΕ), πρωτοβουλίες αλληλεγγύης γειτονιάς, ευρύτερα κινήματα αντίστασης (για τα διόδια, για τα χαράτσια της ΔΕΗ), κοινωνικές δομές (ιατρεία, φαρμακεία), επιτροπές ανέργων, εργασιακά συνδικάτα (πρωτοβάθμια σωματεία και οργανώσεις ανέργων), δημοτικές παρατάξεις, κομματικές οργανώσεις.

Γιατί λοιπόν αυτοί οι νέοι συμπολίτες μας ακόμα σκέφτονται να μην πάνε να ψηφίσουν;

Το ερώτημα αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης αφού η λειτουργία των δήμων αφορά την άμεση καθημερινότητα του καθενός και το περιβάλλον που ζει. Είναι δυνατόν κάποιος να μην θέλει να συμμετέχει (με την ψήφο του έστω) στις αποφάσεις που καθορίζουν όλα όσα βιώνει βγαίνοντας από το σπίτι του;

Ακόμα και εάν κάποιος δεν αντιλαμβάνεται τον δήμο ως άμεσο στήριγμα στις ανάγκες των πολιτών μέσα από τις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης που οφείλει να δημιουργεί, να αναπτύσσει και να στηρίζει, είναι δυνατόν να μην ενδιαφέρεται για το πεζοδρόμιο στη γειτονιά του, τα σκουπίδια, τον φωτισμό, την μετακίνηση του, τις παιδικές χαρές, τους παιδικούς σταθμούς και τα σχολεία για τα παιδιά του, το πράσινο, τους χώρους άθλησης και πολιτισμού;

Η βασική ίσως απάντηση στο ερώτημα της αποχής αφορά στην απογοήτευση των συμπολιτών μας, που έχει δημιουργηθεί – δικαιολογημένα – από την μέχρι τώρα λειτουργία των δήμων. Αντιλαμβάνονται ότι ο δήμος μέχρι τώρα όχι μόνο δεν έχει δώσει λύσεις και απαντήσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν (και που επιδεινώθηκαν στα χρόνια του μνημονίου), αλλά αντίθετα λειτουργεί για λογαριασμό άλλων συμφερόντων.

Αντιλαμβάνονται – δικαιολογημένα – τον δήμο ως διαχειριστή χρημάτων και εταιρεία «ιδιωτικού δικαίου» που μοιράζει έργα σε ημέτερους εργολάβους, που ευνοεί ομάδες συμφερόντων, που κάνει ρουσφέτια για τα «δικά μας παιδιά», που λειτουργεί ως γραφείων δημοσίων σχέσεων και προσωπικής ανέλιξης κάθε είδους παραγόντων και παραγοντίσκων που ενδιαφέρονται για τα κοινά μόνο στο βαθμό που ικανοποιούνται οι ιδιοτελείς τους φιλοδοξίες.

Συνοπτικά, απέχουν από τις εκλογές γιατί αντιλαμβάνονται τον δήμο ως ένα «παραμάγαζο», ως ένα κλειστό «club», που λειτουργεί και ενδιαφέρεται μόνο για τα συμφέροντα των μελών του. Και καταλήγουν με την φράση : «όποιος και να βγει θα κάνει τα ίδια».

Αυτή την εδραιωμένη – δικαιολογημένα – αντίληψη έρχεται να ανατρέψει η «Αλληλέγγυα Πόλη» με την πολιτική της προσέγγιση για το δήμο όπως εκφράζεται από τους ανθρώπους που την στηρίζουν. Το στοίχημα για εμάς δεν είναι μόνο η νίκη με όρους εκλογικών αποτελεσμάτων, αλλά κυρίως η νίκη απέναντι στην νοοτροπία της απογοήτευσης και της απαξίωσης που εκφράζεται μέσω της αποχής από τις εκλογές και τα κοινά.

Δεν θα κάνουμε τα ίδια, απλά γιατί δεν είμαστε ίδιοι με αυτούς που για δεκαετίες τώρα έχουν μετατρέψει τους δήμους σε «παραμάγαζα». Δεν έχουμε δεσμεύσεις με συμφέροντα και εργολάβους, δεν έχουμε εμπλακεί σε παραγοντισμούς και ρουσφέτια, δεν έχουμε μοιράσει εξυπηρετήσεις και «χάρες» σε κανένα. Δουλεύουμε – καιρό τώρα – μέσα στην κοινωνία γιατί είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι της. Είμαστε οι άνθρωποι της γειτονιάς και όχι οι επαγγελματίες πολιτικοί και παράγοντες.

Το σύνθημά μας δεν είναι κενές λέξεις: «Η Συμμετοχή, η Αλληλεγγύη, η Ανατροπή και η Ελπίδα» είναι η απάντηση στην αποχή, την ιδιοτέλεια, τα συμφέροντα και την απογοήτευση.

Και η επιλογή του υποψηφίου δημάρχου μας Κώστα Κάβουρα χαρακτηρίζει σημειολογικά αλλά κυρίως ουσιαστικά την πρόταση μας για το δήμο: Οι νέοι άνθρωποι κάνουν τα νέα πράγματα.

Ο Νίκος Καραπανάγος είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την «Αλληλέγγυα Πόλη»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *