Το ΣτΕ “πατάει φρένο” για το γιγάντιο mall στον Κηφισό

Το ΣτΕ “πατάει φρένο” για το γιγάντιο mall στον Κηφισό

Σκοντάφτει η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου για τη δημιουργία του μεγάλου εμπορικού και ψυχαγωγικού κέντρου Academy Gardens, στον Κηφισό, δίπλα στα ΚΤΕΛ, σε έκταση της πρώην κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη. Οικοδομική άδεια δεν μπορεί να εκδοθεί, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε παράνομη την αύξηση του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους κτιρίων σε 24 μέτρα, η οποία προβλέπεται σε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος.

Το σχέδιο ΠΔ είχε προωθηθεί προς νομική επεξεργασία και έγκριση από τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος Σταύρο Καλαφάτη, προκειμένου να προχωρήσει η σχεδιαζόμενη μεγάλη επένδυση της Macquarie Group (θυγατρικής της Blackrock), που έχει δαπανήσει ήδη 37 εκατ. ευρώ για να αγοράσει την οικοπεδική έκταση και σκοπεύει να διαθέσει πρόσθετα κεφάλαια για την αξιοποίηση της.

Οι διατάξεις του θεωρήθηκαν “κομμένες και ραμμένες” στις ανάγκες της αμερικανικής εταιρίας, καθώς τροποποιούν τους όρους δόμησης στα οικοδομικά τετράγωνα που έχει αγοράσει η Macquarie. Υπήρξαν πολλές αντιδράσεις από κατοίκους και φορείς της περιοχής. Από τη μια προκαλούσε μεγάλη περιβαλλοντική πίεση σε έναν σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της Αθήνας, από την άλλη απειλούσε με στραγγαλισμό την αγορά και το λιανεμπόριο της ευρύτερης περιοχής, που περιλαμβάνει και το Χαϊδάρι.

Το ΣτΕ εστίασε πάντως στη νομική – συνταγματική πλευρά. Έκρινε παράνομη την αύξηση του ανώτατου επιτρεπόμενου ύψους κτιρίων και νόμιμους τον προβλεπόμενο συντελεστή δόμησης (2,1) και τους λοιπούς όρους.

Για να μπορέσει να εξασφαλίσει τις απαραίτητες οικοδομικές και περιβαλλοντικές άδειες η εταιρία πρέπει τώρα να τροποποιήσει τα σχέδια του μεγάλου οικοδομικού συγκροτήματος, περιορίζοντας τη συνολική επιφάνεια των προς εκμίσθωση χώρων.

Το Academy Gardens σχεδιάζεται να ανεγερθεί σε έκταση 20 στρεμμάτων στη συμβολή των οδών Κηφισού και Λένορμαν, Θα διαθέτει χώρους συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας 55.000 τ.μ. για εμπορικές χρήσεις και για εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας, εστίασης κλπ.

Πηγή: http://xaidarisimera.blogspot.gr/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *