Παλατιανή: Μια συνοικία β’ κατηγορίας (Πίσω από τη βιτρίνα)

Παλατιανή: Μια συνοικία β’ κατηγορίας (Πίσω από τη βιτρίνα)

του Κώστα Πανίτσα *

Με αφορμή την έκδοση του 6σέλιδου φυλλαδίου της Αλληλέγγυας Πόλης για πολλοστή φορά περπατήσαμε, παρέα με τον επικεφαλής της παράταξης «Αλληλέγγυα Πόλη», Κώστα Κάβουρα και τα μέλη της, απ´ τη γειτονιά της Παλατιανής.

Από την πρώτη στιγμή που βρεθήκαμε στο πλάι κατοίκων και επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, μας έκανε ευχάριστη εντύπωση η ειλικρινής διάθεσή τους να συζητήσουμε για τις πραγματικές ανάγκες της γειτονιάς, αλλά και η έκπληξη τους για την παρουσία δημοτικής παράταξης και εκλεγμένου δημοτικού συμβούλου σε μη προεκλογική περίοδο για μια τέτοια συζήτηση.

Εξόρμηση μελών και φίλων της Αλληλέγγυας Πόλης στην περιοχή της Παλατιανής

Εξόρμηση μελών και φίλων της Αλληλέγγυας Πόλης στην περιοχή της Παλατιανής

Ωστόσο η συζήτησή μας δεν θα μπορούσε παρά να περιστραφεί γύρω από αυτό το οποίο και εμείς οι ίδιοι ως κάτοικοι βιώνουμε. Δηλαδή την αίσθηση εγκατάλειψης της γειτονιάς μας από την παρούσα δημοτική αρχή.

Από που να αρχίσουμε;

  • Την πλατεία Γοργόνας, που έχουν απομείνει μόνο τα στηθαία από τα παγκάκια;
  • Το 5ο και το 11ο δημοτικό, σχολεία που φτιάχτηκαν επί χούντας, που δεν έχουν παρά ελάχιστο ελεύθερο χώρο για τα διαλείμματα των παιδιών;
  • Τη σύνδεση της γειτονιάς με το κέντρο της πόλης, με μια γραμμή λεωφορείου (719) και αυτή κάθε 45 λεπτά; Αναγκάζοντας τους κατοίκους να περπατάνε μεγάλες αποστάσεις για να εξυπηρετηθούν από τις γραμμές λεωφορείων των δήμων Περιστεριού και Πετρούπολης;
  • Τα διαλυμένα έως ανύπαρκτα πεζοδρόμια, τόσο στον εμπορικό δρόμο Παλατιανής, όσο και στους γύρω δρόμους;
Κατεστραμμένα παγκάκια στην πλατεία Γοργόνας

Κατεστραμμένα παγκάκια στην πλατεία Γοργόνας

Και πόσα ακόμα μας είπαν:

  • Την κυκλοφοριακή αλλαγή της οδού Αγίου Γεωργίου, που στέρησε από τους κατοίκους μια χρηστική είσοδο προς τη γειτονιά τους. Πραγματικά ευφάνταστη ενέργεια για όποιον την σκέφτηκε.
  • Την πλήρη εγκατάλειψη της πλατείας επί της οδού Καππαδοκίας και Βησσαρίωνος; Ποιος είναι ο ρόλος της δημοτικής αρχής; Το κλάδεμα των δένδρων μια φορά το χρόνο;
  • Την παντελή εγκατάλειψη του πεζοδρόμου πλάι στο 6ο Γυμνάσιο.
  • Το “κόσμημα” της γειτονιάς μας, το δημοτικό κοιμητήριο Ιλίου, που για χρόνια η διοίκηση του δήμου δεσμεύεται για την απομάκρυνσή του, αλλά μένει άπραγη.

Προβλήματα γνωστά εδώ και χρόνια. Προβλήματα άλυτα εδώ και χρόνια. Προβλήματα που κάθε άλλο παρά δεν συνάδουν με τον ισχυρό δήμο που διατείνεται ότι διοικεί ο κύριος δήμαρχος.

Αλλά βέβαια, η δημοτική αρχή νοιάζεται περισσότερο για τα έργα βιτρίνας και δη για όσα αφορούν το “επισκέψιμο” κέντρο της πόλης, γύρω από το “αστραφτερό” δημαρχιακό Μέγαρο του κ. Ζενέτου. Το έργο του δεν φτάνει στις γειτονιές του δήμου μας.

Για την Αλληλέγγυα Πόλη όλοι οι πολίτες, κάτοικοι και επαγγελματίες, σε οποία γειτονιά και αν μένουν έχουν δικαίωμα στην πόλη!

* Ο Κώστας Πανίτσας είναι δημότης Ιλίου, κάτοικος της Παλατιανής και μέλος της συντονιστικής επιτροπής της Αλληλέγγυας Πόλης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *