Σχετικά με τη δημοσιοποιημένη απόφαση της ΓΣ του ΑΣΙ για τις δημοτικές εκλογές • Αλληλέγγυα Πόλη
Σχετικά με τη δημοσιοποιημένη απόφαση της ΓΣ του ΑΣΙ για τις δημοτικές εκλογές

Σχετικά με τη δημοσιοποιημένη απόφαση της ΓΣ του ΑΣΙ για τις δημοτικές εκλογές

Η αυτοδιοικητική παράταξη «Συνεργασία Ριζοσπαστικής Αυτοδιοίκησης (ΣΥ.Ρ.Α).», μετά την ολοκλήρωση της ΓΣ στις 5/2/2014, και την εκλογή των οργάνων της (Σ.Ε. και Επικεφαλής) ξεκινά την προεκλογική της δράση με προσπάθεια απευθυνσης σε κάθε πολίτη του δήμου μας στο Ίλιον, για την γνωστοποίηση των ιδρυτικών μας αρχών, του καλέσματος συνεργασίας που έχουμε ήδη απευθύνει, σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις-πολιτικές δυνάμεις-συλλογικότητες, που υπάρχουν και δρουν στο δήμο μας, και τέλος του προγράμματος μας μέσα από το οποίο, αναδεικνύεται:

α) Η πεποίθηση μας για την ανατροπή της πολιτικής των Μνημονίων που επέφερε στον λαό την ακρίβεια, την ανεργία, την εξαθλίωση, τα πενιχρά μεροκάματα, τις συντάξεις πείνας, την διάλυση των εργασιακών σχέσεων, τον κατακερματισμό του κοινωνικού ιστού το ξεπούλημα των δημοσίων αγαθών και της δημόσιας περιουσίας, που αφήνει τους πολίτες του χωρίς παιδεία, υγεία, ασφάλιση, εργασία και στέγη.

β) Το όραμα και η επιλογή του αγώνα, για την επιβίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, (χωρίς τον Καλλικράτη) και του επαναπροσδιορισμού της σε νέες βάσεις όπου στηρίζεται στην οργάνωση και την δράση των πολιτών, σέβεται και λαμβάνει τις αποφάσεις της μέσα από μορφές άμεσης συμμετοχικής δημοκρατίας, έχει αγωνιστικό και διεκδικητικό χαρακτήρα.

Επίσης παλεύει για αναλογική κρατική επιχορήγηση μέσω ενός δίκαιου φιλολαϊκού φορολογικού συστήματος, αγωνίζεται για την καθιέρωση της απλής ανόθευτης αναλογικής για την εκλογή των οργάνων της και υλοποιεί τα έργα της μέσω ενός κοινωνικού προϋπολογισμού με άξονα τον άνθρωπο

Στοχεύει στην ποιότητα της ζωής των κατοίκων, στην κοινωνική πολιτική και αλληλεγγύη, στην προάσπιση ,συντήρηση και βελτίωση των δημοσίων χώρων και τη διατήρηση του κοινωνικού ιστού της πόλης, προς όφελος των πολιτών και όχι των υπερεθνικών , εθνικών και τοπικών μεγαλοεργολάβων και οικονομικών συμφερόντων.

Στόχος μας είναι, ένα κίνημα συνολικά στην κοινωνία, που θα επιτευχτεί μέσα από την μετωπική δράση των πολιτών σε μια αντιμνημονιακή, αγωνιστική, διεκδικητική, δημοκρατικά συγκροτημένη, οικολογική, ριζοσπαστική, αντιφασιστική συνεργασία, των κινηματικών επιτροπών, κινήσεων, σχημάτων, παρεμβάσεων και πολιτών ικανό να ανατρέψει τις Μνημονιακές Πολιτικές στη χώρα και στο Δήμο, και την συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.

ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΕΤΩΠΟΥ – ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΣΧΗΜΑ ΙΛΙΟΥ (ΑΣΙ)

Συμμετείχαμε και αναλύσαμε τις θέσεις μας στην ΓΣ του, στις 10/11, και την πρόταση μας για δημιουργία μετώπου για τη ανατροπή των μνημονίων και του Καλλικράτη, ιδιαίτερα τώρα που η κοινωνία εμπράκτως, μέσω των εκλογών, γυρίζει τη πλάτη στις συντηρητικές δυνάμεις και δείχνει την εμπιστοσύνη της στις δυνάμεις της Αριστεράς, σε μια ιστορική στιγμή που δεν πρέπει να αγνοήσουν κυρίως οι δυνάμεις της προόδου, και του αγώνα, για τη αποκατάσταση του κράτους δικαίου, της κοινωνίας των ισων δικαιωμάτων, της αξιοκρατίας του πολιτισμού και της δημοκρατίας.

Επιδώσαμε εγγράφως, το «Κάλεσμα» μας και την ιδρυτική μας «Διακήρυξη» και ζητήσαμε συνάντηση για διάλογο προγραμματικής σύγκλησης (πολιτικό πλαίσιο), αρχών λειτουργίας μετώπου.

Έγινε συνάντηση μεταξύ αντιπρόσωπων των δυο Παρατάξεων ΣΥΡΑ-ΑΣΙ, στις αρχές του Γενάρχη όπου μας κατατέθηκε σαν πρόταση η απόφαση της ΓΣ του ΑΣΙ για τις συνεργασίες, που αναρτήθηκε και στο site του ΑΣΙ όπου:

α) Προτείνεται ως πρόταση συνεργασίας «…διευρυμένη εκλογική καταγραφή…»(;) σαν βάση για την ανατροπή της σημερινής Μνημονιακης Δημοτικής αρχής.

β) Στο, «Τι Δήμο θέλουμε» ,ενώ αναφέρεται η ανάγκη κοινωνικών δικτυώσεων, λαϊκών συμμετοχικών θεσμών, δικτύων αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της κρίσης, που συνυπογράφουμε και αναφερόμαστε διεξοδικά στην διακήρυξη μας, απουσιάζει η οραματική επιδίωξη της «ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ και του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», που προφανώς ενθαρρύνει και δίνει νόημα, στόχευση και πολιτική χρεία για τη δράση και τον αγώνα των πολιτών.

Αφήνεται να εννοηθεί ότι μιλάμε για αγώνες εναντία στο μνημόνιο… με μνημόνιο..!

γ) Στα χαρακτηριστικά υποψ. Δημοτικών σύμβουλων/Δημάρχων δηλώνεται ότι δεν πρέπει να επηρεάζονται από κόμματα και κομματικούς σχεδιασμούς , να έχουν «αναγνωρισιμότητα» και «αυτοδιοικητικη εμπειρία»…!

Τίθεται το ερώτημα, από ποια «δεξαμενή» θα στελεχωθεί μια τέτοια εκλογική λίστα;;

δ) Στους κανόνες λειτουργίας, όπου θεωρείται βασικό στοιχειό της πρότασης, ΔΕΝ αναφέρεται…. ΤΙΠΟΤΑ!!

Τέλος, για τα αναφερόμενα στα β),γ) και δ), τα «συζητούν..πακέτο»!!!

Φίλες-οι, συναγωνιστες-ριες,

σε κάθε συνάντηση με αντιπροσώπους του ΑΣΙ, σαν βασική και κύρια προϋπόθεση θέταμε την ανάγκη καθορισμού και συμφωνίας επί ενός πολίτικου σχεδίου.

Η αναζήτηση μας για συγκλήσεις και συμμαχίες έχει σαν άξονα την ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ και του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, την υπεράσπιση και διεύρυνση του κοινωνικού κράτους των δημοσίων υποδομών και αγαθών και της δημοκρατίας την προάσπιση των δικαιωμάτων των κοινωνικά ασθενέστερων πολιτών, μέσα από την ανατροπή των πολιτικών δυνάμεων που υπηρετούν αυτές τις πολιτικές.

Η καταγραφή και η κατάθεση αυτών των «αρχών» μας, δεν βλέπουμε να σχολιάζεται στην ανακοίνωση του ΑΣΙ, σαν να μην υπήρξε πότε, αντίθετα προτείνεται μια μονομερής άποψη-πρόταση «πακέτο», που αποδυναμώνει κάθε συνέχεια διαλόγου, και θέτει ορούς (ντε φάκτο) προς την ΣΥ.Ρ.Α.

Αυτή η στάση του ΑΣΙ, έρχεται σε, πλήρη αντίθεση της προσέλευσης της ΣΥ.Ρ.Α., σε ένα διάλογο χωρίς προαπαιτούμενα και περιορισμούς, με μοναδική στόχευση τη δημιουργία των ισχυρότερων δυνατόν προϋποθέσεων, για την ανατροπή της πολιτικής που έχει επιβληθεί στην ελληνική κοινωνία.

Τη σύσταση του όποιου συμμαχικού σχήματος την βλέπουμε μέσα από μια δημοκρατική συγκρότηση με εγγεγραμμένα μελή που θα αποφασίσουν για το πρόγραμμα του, θα οργανώσουν τον προεκλογικό αγώνα, θα εκλέξουν τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους και τον/την υποψήφιο/α Δήμαρχο, θα υπερβούν δηλαδή δημοκρατικά τις διαφορές και αυτό δεν βλέπουμε να απασχολεί καθόλου το ΑΣΙ.

Δεν κατανοούμε ούτε συμφωνούμε με τον ορό «διευρυμένη εκλογική καταγραφή» γιατί μας οδηγεί σε θνησιγενή προεκλογικά σχήματα που προκύπτουν από συνεννοήσεις «πεφωτισμένων ηγεσιών» και διαλύονται την επομένη των εκλογών.

Τη συνεργασία την βλέπουμε μέσα από την δημιουργία ενός προοδευτικού, ενωτικού, δημοκρατικού μετώπου ανατροπής, ανοιχτού στην κοινωνική κριτική και στήριξη, που ξεπερνά τα όρια του δήμου και αναζητεί συμμαχες δημοτικές δυνάμεις και αρχές, για την μεγαλύτερη δυνατή δύναμη, αντίστασης και ανατροπής αυτών των πολιτικών, έχοντας σαν κύριο όπλο την κινηματική-ριζοσπαστική-μετωπική αντίληψη και δράση, του οποίου η ζωή δεν τελειώνει την ημέρα των εκλογών, αλλά αντίθετα τότε ουσιαστικά αρχίζει, για την υλοποίηση των δεσμεύσεων του απέναντι στους πολίτες που θα το εμπιστευτούν…!

Για την ΣΥ.Ρ.Α. η ανάδειξη και η επιλογή των πρόσωπων έρχεται σε τελευταία φάση με κριτήρια υπηρέτησης των παραπάνω στοχεύσεων, όπου η «εμπειρία και η αναγνωρισιμότητα» έρχονται ως συμπληρωματικά και όχι ως κύρια χαρακτηριστικά.

Θεωρούμε επίσης ότι η ύπαρξη και η δράση των κομμάτων, στο κοινοβουλευτικό πολίτευμα , είναι ο καθοριστικός παράγοντας άσκησης πολιτικής και πολιτικού αγώνα μέσα στην κοινωνία μέσω των μελών τους, που κάθε άλλο παρά αρνητικό «χαρακτηριστικό» μπορεί να θεωρηθεί, για την εκλογή τους στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πιστεύουμε ότι με τα παραπάνω, αναλύεται η προσέγγιση μας στις συγκλήσεις και τις συμμαχίες, με τη σημασία και τις προτεραιότητες που δίνουμε εμείς, για την επίτευξη τους με στόχο την ανατροπή των πολιτικών των μνημονίων, και την ανάδειξη νέων πολιτικών δυνάμεων για μια Αυτοδιοίκηση αποκέντρωσης , παραγωγικής ανασυγκρότησης και κοινωνικής δικαιοσύνης με συμμετοχικούς και αμμεσοδημοκρατικους θεσμούς…

…Ο αγώνας συνεχίζεται. Ο διάλογος συνεχίζεται. Η προεκλογική περίοδος όμως, που ήδη έχει αρχίσει, απαιτεί εξωστρέφεια και απεύθυνση απευθείας στην κοινωνία, η οποία θα κρίνει προγράμματα και πολιτικές και είναι η μόνη «αρμόδια» να επιμερίσει τις ευθύνες η να αποδώσει τα εύσημα για τη επίτευξη η όχι των όποιων συγκλήσεων και συμμαχιών…

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ