Κάρτας Υγείας Αθλητή: Νέα εποχή για τον σωματειακό αθλητισμό

Κάρτας Υγείας Αθλητή: Νέα εποχή για τον σωματειακό αθλητισμό

Σε μια νέα φάση μπαίνει από την 1η Ιανουαρίου 2019 η προστασία της υγείας των αθλητών, αφού καθιερώνεται η υποχρεωτική κάρτα υγείας αθλητή για τον σωματειακό αθλητισμό σε όλα τα αθλήματα.

Αυτό ανακοίνωσαν πριν λίγες ημέρες σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν στα γραφεία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, ο Γ.Γ. Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός, ο Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών (ΕΚΑΕ) Αλέξανδρος Καποδίστριας και ο καρδιολόγος και  μέλος της ομάδας εργασίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Άρης Αναστασάκης.Ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης δήλωσε τα εξής: «Σκοπός μας είναι να μην κινδυνεύει – ή τουλάχιστον να πάρουμε όσα μέτρα είναι δυνατόν ώστε να μην κινδυνεύσει – η υγεία κανενός παιδιού μας, κανενός νέου ή μεγαλύτερου αθλητή. Είναι το πρώτο βήμα, προφανώς θα υπάρξουν δυσκολίες, μουρμούρες και δυσλειτουργίες, αλλά ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει. Δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε βήμα πίσω και νομίζω ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα αυτής της πρωτοβουλίας θα φανούν τα επόμενα χρόνια».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ανέφερε: «Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα αναβαθμισμένης παρέμβασης στο επίπεδο της πρόληψης και της προστασίας της δημόσιας υγείας και εντάσσεται σε μία εθνική στρατηγική που αναπτύσσουμε αυτή την περίοδο, σε συνεργασία με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, με νοσοκομεία που έχουν εμπειρογνωμοσύνη στα καρδιαγγειακά νοσήματα».

Με τα νέα δεδομένα που θα ισχύσουν από 01/01/2019, κανένας αθλητής δεν θα μπορεί πλέον να πάρει μέρος σε κανέναν αγώνα ή σε προπονήσεις συλλόγου, αν δεν υποβληθεί πρώτα στον ελάχιστο καρδιολογικό έλεγχο, το ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Να σημειώσουμε ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία των προηγούμενων χρόνων, μόνο στον νομό Αττικής, είχαμε 48 αιφνίδιους θανάτους ανά έτος, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων νέων ανθρώπων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *