Έργα και δράσεις της περιφέρειας Αττικής στη Δυτική Αθήνα • Αλληλέγγυα Πόλη
Έργα και δράσεις της περιφέρειας Αττικής στη Δυτική Αθήνα

Έργα και δράσεις της περιφέρειας Αττικής στη Δυτική Αθήνα

Περιφέρεια Αττικής και Κοινωνική Πολιτική

Δυτική Αθήνα, μια περιοχή που περιλαμβάνει μερικούς από τους πολυπληθέστερους δήμους της Ελλάδας (Περιστέρι, Αιγάλεω, Ίλιον κ.α.). Μία πολύπαθη περιοχή, με ιδιαίτερα προβλήματα, κατοικημένη κυρίως από χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα στα χρόνια της κρίσης, η ανάγκη για μία πιο ενισχυμένη κοινωνική πολιτική να γίνει πιο επιτακτική από ποτέ. Και η κοινωνική πολιτική είναι έργο της Αυτοδιοίκησης, όχι όμως υποχρέωση μόνο των δήμων αλλά και της Περιφέρειας.

Η Περιφέρεια Αττικής παίζει κομβικό ρόλο στο σχεδιασμό αλλά και στην υλοποίηση έργων κοινωνικής υποδομής, καθώς και στην στήριξη των ήδη υπαρχόντων δομών.

Προς αυτή την κατεύθυνση, αναφέρουμε κατωτέρω ενδεικτικά έργα και δράσεις της Περιφέρειας που έγιναν τα τελευταία χρόνια και είτε έχουν υλοποιηθεί, είτε βρίσκονται σε εξέλιξη. Το παρόν δημοσιεύεται εν είδει απολογισμού και με την ελπίδα να μην εφησυχάσει η όποια νέα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής προκύψει τον ερχόμενο Μάιο.


1.Δήμος Αγίας Βαρβάρας

α) Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου, Κοινωνικό Φαρμακείο. Εντάσσεται στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014-2020» στον άξονα προτεραιότητας (09) που συγχρηματοδοτεί το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Το κόστος υλοποίησης του έργου ανέρχεται στο ποσό των 477.360,00 €.

β) Κέντρο κοινότητας με παράρτημα Ρομά. Ο στόχος του κέντρου κοινότητας είναι η παροχή υπηρεσιών όπως, υποδοχή – ενημέρωση – υποστήριξη, συνεργασία με υπηρεσίες και δομές (παραπομπές κτλ), παροχή υπηρεσιών κοινωνικής ένταξης. Επίσης, η λειτουργία του κέντρου ΡΟΜΑ αποσκοπεί στην παροχή υπηρεσιών όπως, συμβουλευτική, διασύνδεση και παραπομπή σε δημόσιες υπηρεσίες, στήριξη ενδυνάμωση των γυναικών, διευκόλυνση για θέματα προνοιακών αιτημάτων, δικαστικών αστικοδημοτικών και νομικών εκκρεμοτήτων, δράση αγωγής υγείας, υπηρεσίες προώθησης στην απασχόληση, πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα. Το κόστος υλοποίησης του έργου ανέρχεται στο ποσό των 397.440,00 €.

γ) Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων. Φιλοξενεί τις πρωινές ώρες, ηλικιωμένους που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν και τα μέλη της οικογένειας τους δεν μπορούν να τους φροντίσουν γιατί εργάζονται. Στεγάζεται σε ένα πλήρως οργανωμένο χώρο όπου παρέχεται νοσηλευτική φροντίδα, βοήθεια στην ατομική υγιεινή, δυνατότητα ανάπαυσης σε κλίνες, συντροφιά και ψυχαγωγία. Το κόστος υλοποίησης του έργου ανέρχεται στο ποσό των 302.822,00 €.

δ) Κατασκευή Πολυκέντρου Κοινωνικής Πολιτικής και Ενημέρωσης. Η κατασκευή του Πολυκέντρου στην περιοχή έγινε προκειμένου να λειτουργούν απρόσκοπτα και συγχρόνως πολλές δραστηριότητες του Δήμου (παράλληλες εκδηλώσεις, πολιτιστικές, κοινωνικές κ.α.), µε στόχο να υπάρξει ένας χώρος που να εξυπηρετεί ταυτόχρονα τον πολίτη, την Τρίτη ηλικία αλλά και την εκπαίδευση -ως μεταφραστικό κέντρο σε γλώσσες μειονοτήτων των κατοίκων, όπως Roma, Παλιννοστούντων Ποντίων-, λειτουργώντας ως φορέας ευρύτερων πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Το κόστος υλοποίησης του έργου ανέρχεται στο ποσό των 4.168.000,00 €.


2. Δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού

α) Δομή καταπολέμησης της φτώχειας με κοινωνικό παντοπωλείο και κοινωνικό φαρμακείο. Το κόστος υλοποίησης του έργου ανέρχεται στο ποσό των 243.360,00 €.

β) Κέντρο Κοινότητας. Στόχος του είναι η ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή του Δήμου Αγίων Αναργύρων Καματερού. Το κόστος υλοποίησης του έργου ανέρχεται στο ποσό των 168.480,00 €.

γ) Κατασκευή Κέντρου κοινωνικών – προνοιακών υποδομών και κοινωνικής αλληλεγγύης και πρόνοιας. Το κόστος υλοποίησης του έργου ανέρχεται στο ποσό των 4.150.000,00 €.


3. Δήμος Ιλίου

α) Διευρυμένο Κέντρο κοινότητας με παράρτημα Ρομά. Στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή του Δήμου Ιλίου. Το κόστος υλοποίησης του έργου ανέρχεται στο ποσό των 509.760,00 €.

β) Πολυδύναμο Βιοκλιματικό Κέντρο για την ανάπτυξη δομών κοινωνικής φροντίδας. Πρόκειται για την κατασκευή ενός σύγχρονου και πλήρως οργανωμένου κτηρίου , όπου θα στεγάσει τις κοινωνικές δομές που λειτουργούν σήμερα στην πόλη, όπως τα Δημοτικά Ιατρεία, το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, το Κέντρο ΑμεΑ, το Ψυχοπαιδαγωγικό Κέντρο, το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.), ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι θα στεγάσει τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων – Μ.Φ.Η. (Γηροκομείο), η οποία θα λειτουργήσει σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως. Το κόστος υλοποίησης του έργου ανέρχεται στο ποσό των 9.950.000,00 €.


4. Δήμος Περιστερίου

α) Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών Κοινωνικό Παντοπωλείο Παροχή Συσσιτίου Κοινωνικό Φαρμακείο. Το κόστος υλοποίησης του έργου ανέρχεται στο ποσό των 533.520,00 €.

β) Κέντρο Κοινότητας. Το κόστος υλοποίησης του έργου ανέρχεται στο ποσό των 224.640,00 €.


5. Δήμος Πετρούπολης

α) Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο. Το κόστος υλοποίησης του έργου ανέρχεται στο ποσό των 243.360,00 €.

β) Κέντρο Κοινότητας. Το κόστος υλοποίησης του έργου ανέρχεται στο ποσό των 172.800,00 €.


6. Δήμος Χαϊδαρίου

α) Κέντρο Κοινότητας. Το κόστος υλοποίησης του έργου ανέρχεται στο ποσό των 164.160,00 €.

β) Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών Κοινωνικό Παντοπωλείο Παροχή Συσσιτίου. Το κόστος υλοποίησης του έργου ανέρχεται στο ποσό των 351.000,00 €

γ) Κατασκευή νέου Κ.Α.Π.Η. στην οδό Κουνελιών. Το κόστος υλοποίησης του έργου ανέρχεται στο ποσό των 500.000,00 €.


7. Δήμος Αιγάλεω

α) Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών Κοινωνικό Παντοπωλείο Παροχή Συσσιτίου Κοινωνικό Φαρμακείο. Το κόστος υλοποίησης του έργου ανέρχεται στο ποσό των 533.520,00 €.

β) Κέντρο Κοινότητας. Το κόστος υλοποίησης του έργου ανέρχεται στο ποσό των 172.800,00 €.


Είναι φανερό ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα για τη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν. Η Περιφέρεια οφείλει να συνεχίσει σ’ αυτή την κατεύθυνση και με το έργο της να δείξει έμπρακτα το κοινωνικό της πρόσημο, αγκαλιάζοντας και στηρίζοντας ακόμη περισσότερους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη, με πρωτοβουλίες αξιοπρέπειας που θα σηματοδοτούν μια ουσιαστική έξοδο από τη βαθιά κρίση. Η κα Ρένα Δούρου νυν Περιφερειάρχης Αττικής, σημειώνει στο meallamatia.gr πως τα ανωτέρω δεν είναι έργα της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, αλλά έργα όλου του λαού της Αττικής. Τέλος, στο meallamatia.gr συνομιλώντας με δεκάδες κατοίκους όλων των δήμων της δυτικής Αττικής για τα ανωτέρω έργα, διαπιστώσαμε πως πολλά εξ αυτών κάποιοι αιρετοί του α’ βαθμού τα παρουσιάζουν ως έργα του δήμου τους, παραλείποντας να τονίσουν την καθοριστική συμβολή της Περιφέρειας σε αυτά.

Πηγή: https://www.ilion-meallamatia.gr/