Δανειστικές βιβλιοθήκες στα σχολεία: ένας θεσμός που η «Αλληλέγγυα Πόλη» δεσμεύεται ότι θα ενισχύσει

Δανειστικές βιβλιοθήκες στα σχολεία: ένας θεσμός που η «Αλληλέγγυα Πόλη» δεσμεύεται ότι θα ενισχύσει

Τα τελευταία 2 χρόνια έχει ξεκινήσει από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων – με την ενεργοποίηση μετά από 32 χρόνια το νόμου 1566/1985 περί «ίδρυσης Σχολικών Βιβλιοθηκών» – μία σημαντική πρωτοβουλία  για την δημιουργία ενός διευρυμένου Δικτύου Σχολικών Βιβλιοθηκών σε Δημόσια Δημοτικά Σχολεία της χώρας.

Τον Ιούλιο του 2018 εντάχθηκαν τα πρώτα 912 δημοτικά σχολεία στο Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών και απέκτησαν βιβλιοθήκες, ενώ πριν από λίγες ημέρες αυτή η λίστα των σχολείων διευρύνθηκε σε ακόμη 663 δημοτικά σχολεία, στα οποία επίσης προβλέπεται, από τη νέα σχολική χρονιά, να υπάρχουν διαθέσιμες οι σχολικές βιβλιοθήκες.

Το Υπουργείο Παιδείας έχει εντάξει μέχρι στιγμής 4 δημοτικά σχολεία του Δήμου Ιλίου στο εν λόγω πρόγραμμα (1ο, 4ο, 15ο Δημοτικό και 1ο Ειδικό Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου), σε ένα σύνολο 1575 Δημόσιων Σχολικών Βιβλιοθηκών σε δημοτικά σχολεία της χώρας, γεγονός που δείχνει ότι έχει γίνει μια καλή αρχή για το ζήτημα των σχολικών βιβλιοθηκών, αλλά μένει ακόμη μεγάλη «απόσταση» να διανυθεί. Για αυτό και πιστεύουμε πως θα πρέπει, οι σχολικές βιβλιοθήκες, το επόμενο διάστημα να αυξηθούν και να πληθύνουν, να γίνουν πραγματικότητα για όλα τα σχολεία της πόλης μας.

Ως δημοτική κίνηση «Αλληλέγγυα Πόλη – Συμμαχία για το Ίλιον» θεωρούμε ότι η ανάπτυξη ενός δικτύου Δανειστικών Βιβλιοθηκών σε όλες τις σχολικές μονάδες του Δήμου μας, με ιδιαίτερη έμφαση στις μικρότερες ηλικίες (Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία του Ιλίου), σε σύμπραξη και συνεργασία με τους συλλόγους διδασκόντων και τους συλλόγους γονέων, θα πρέπει να αποτελέσει μία από τις προτεραιότητες της νέας διοίκησης της πόλης.

Ο θεσμός της Δανειστικής Βιβλιοθήκης ήδη εφαρμόζεται σε σειρά σχολικών μονάδων της πόλης μας, με πρωτοβουλία κυρίως των ίδιων των εκπαιδευτικών, με ιδιαίτερα ευεργετικά αποτελέσματα για την εκπαίδευση και εν γένει την Παιδεία των ίδιων των παιδιών. Κοινώς, τα οφέλη είναι πολλαπλά.

Εμείς, από την μεριά μας, δεσμευόμαστε ότι ως νέα Δημοτική Αρχή θα στηρίξουμε και θα ενισχύσουμε στην πράξη αυτές τις προσπάθειες που ήδη καταβάλλονται, που ήδη γίνονται, μέχρις ότου οι Δανειστικές Βιβλιοθήκες αποτελέσουν θεσμό για την πόλη μας. Ώστε κάθε μαθητής και μαθήτρια να μπορεί να έχει πρόσβαση από το σχολείο του σε έναν σημαντικό αριθμό βιβλίων, που θα τον βοηθήσουν σε πολλά επίπεδα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *