Καμία κάμερα μέσα στις τάξεις – Δεν θα κάνετε BigBrother τα σχολεία του Ιλίου

Καμία κάμερα μέσα στις τάξεις – Δεν θα κάνετε BigBrother τα σχολεία του Ιλίου

Έκτακτο ΔΣ για το θέμα ζητά η Αλληλέγγυα Πόλη – Συμμαχία για το Ίλιον.

Γίνεται πλέον ξεκάθαρο πως η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας είναι και επικίνδυνη και παντελώς άσχετη με την εκπαίδευση.

Πρώτα υποσχέθηκε ότι θα ενισχύσει και θα στηρίξει την τηλε-εκπαίδευση για να βοηθήσει το έργο των εκπαιδευτικών στις έκτακτες συνθήκες της καραντίνας. Έμεινε στα λόγια. Δεν έκανε απολύτως τίποτα. Δεν δέησε ούτε καν να αναβαθμίσει τις ηλεκτρονικές υποδομές και το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. Μόνοι τους πάλευαν οι εκπαιδευτικοί για μία ακόμη φορά.

Ήξερε βέβαια η κα Υπουργός, εν μέσω πανδημίας, να δαπανήσει περίπου 72 χιλιάδες ευρώ για να «αναβαθμίσει» την ιστοσελίδα του Υπουργείου και για «αναρτήσεις» στα socialmedia.

Στη συνέχεια υποσχέθηκε ότι θα στηρίξει τους μαθητές με την παροχή laptop για τις ανάγκες της τηλε-εκπαίδευσης. Εξέδωσε εγκυκλίους που η μία αναιρούσε την άλλη. «Έτρεχαν» οι διευθυντές των σχολικών μονάδων την μια μέρα να ρωτήσουν τους γονείς αν και τι ανάγκες υπάρχουν για υπολογιστές και την επόμενη μέρα η κα Κεραμέως τα είχε αναιρέσει όλα. Ακόμη ένα πρωτοφανές φιάσκο με υπογραφή της ίδια της Υπουργού. Θύματα, για ακόμη μία φορά, οι μαθητές και η εκπαίδευση.

Πριν λίγες ήμερες η Υπουργός ανακοίνωσε το άνοιγμα των σχολείων.Και, μάλιστα, όχι μόνο για τα παιδιά της Γ΄ Λυκείου, αλλά συνολικά για όλη την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσια-Λύκεια). Μια επιστημονικά αμφιλεγόμενη απόφαση που γεννά πολλά ερωτήματα και ενδεχόμενους κινδύνους για την αναζωπύρωση της πανδημίας. Προς τι λοιπόν αυτή η σπουδή και η βιασύνη του Υπουργείου να ανοίξουν όλες οι τάξεις και μάλιστα για λίγες μόνο ημέρες; Πολλοί αναφέρουν ότι γίνεται απλά για να πληρωθούν τα δίδακτρα στα ιδιωτικά.

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω πριν δύο ημέρες η Υπουργός κατέθεσε τροπολογία με την οποία επιτρέπεται η βιντεοσκόπηση και η ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος με τους μαθητές στην τάξη! Και μάλιστα χωρίς καμία δικλείδα ασφαλείας, καμία διευκρίνιση για το πώς θα γίνεται αυτό, αν υπάρχουν οι υποδομές, ποιος θα έχει πρόσβαση σε αυτό το βίντεο κτλ. Ξεσηκώθηκαν και δικαίως, η εκπαιδευτική κοινότητα, Ενώσεις και Σύλλογοι Γονέων, Σύλλογοι Διδασκόντων.

Είναι προφανές πως η κα Κεραμέως διακατέχεται από το άγχος να «παρουσιάσει έργο». Αγωνιά να βγει προς τα έξω ότι «κάτι κάνει». Για αυτό και προσπαθεί να παρουσιάσει ως «τρομερό τεχνολογικό επίτευγμα» το αντιπαιδαγωγικό μέτρο με τις κάμερες μέσα στις τάξεις που υποβαθμίζει την ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ενώ θέτει μείζονα ζητήματα προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Σε κάθε περίπτωση ως δημοτική κίνηση “Αλληλέγγυα Πόλη” διευκρινίζουμε στην κα Υπουργό πως η σχέση μαθητών και εκπαιδευτικών δεν είναι κάποιου είδους reality. Δεν θα επιτρέψουμε οι ζωές των παιδιών στα σχολεία του Ιλίου μας να γίνουν «BigBrother». Καμία έκτακτη νομοθεσία, ακόμη και σε συνθήκες πανδημίας, δεν είναι δυνατό να καταστρατηγεί το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο όπως αυτό αποτυπώνεται στον κανονισμό GDPR για τα προσωπικά δεδομένα.

Και επειδή ο «μεγάλος αδερφός» που προσπαθεί να βάλει η Υπουργός μέσα στις τάξεις, δεν είναι ούτε αστείο ούτε απλή υπόθεση, καλούμε άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο του Ιλίου και όλες τις δημοτικές παρατάξεις να επιβεβαιώσουμε τα δημοκρατικά μας αντανακλαστικά και να προασπίσουμε τα ατομικά δικαιώματα εκπαιδευτικών και μαθητών μέσα στην τάξη, αποφασίζοντας ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί αυτό το επικίνδυνο μέτρο στα σχολεία του Ιλίου. Ταυτόχρονα, ζητάμε από την τοπική Ένωση και τους Συλλόγους Γονέων να περιφρουρήσουν τα δικαιώματα των παιδιών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *