Ποτέ μόνη • Αλληλέγγυα Πόλη
Ποτέ μόνη

Ποτέ μόνη

Ανακοίνωση της δημοτικής κίνησης “Αλληλέγγυα Πόλη – Συμμαχία για το Ίλιον” για την 25η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

H 25η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.

Η βία κατά των γυναικών αποτελεί σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνιστά εκδήλωση των ιστορικά άνισων σχέσεων ισχύος μεταξύ των γυναικών και των ανδρών, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε επικυριαρχία και διακρίσεις κατά των γυναικών από τους άνδρες και στην παρακώλυση της πλήρους προόδου των γυναικών. Αποτελεί έναν από τους ζωτικής σημασίας κοινωνικούς μηχανισμούς μέσω των οποίων οι γυναίκες εξαναγκάζονται σε υποδεέστερη θέση σε σύγκριση με τους άνδρες.

Η βία κατά των γυναικών είναι φαινόμενο που επηρεάζει τις γυναίκες όλων των ηλικιών και παρατηρείται σε όλες τις κοινωνικές και πολιτισμικές ομάδες. Αποτελεί ευθεία παράβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της γυναίκας για ελευθερία, ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Περιστατικά βίας κατά γυναικών συμβαίνουν καθημερινά σε όλον το κόσμο, με τη βία να εκδηλώνεται σε διάφορες μορφές όπως λεκτική, σωματική, σεξουαλική και ψυχολογική, ενώ φτάνει ως την εμπορία ανθρώπων, τον ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων και την γυναικοκτονία. Το πρόσφατο τραγικό γεγονός της γυναικοκτονίας στη Μάνη – το 9ο ανάλογο περιστατικό για τη χώρα μας μέσα στο 2020 – κάνει το ζήτημα τραγικά επίκαιρο.

Η βία κατά των γυναικών μας αφορά όλους και όλες. Για την εξάλειψή της απαιτείται η συστράτευση όλων. Η σιωπή και ο φόβος είναι σύμμαχοι της εξάπλωσης του φαινομένου. Η Πολιτεία οφείλει να λάβει μέτρα στήριξης των θυμάτων και δημιουργίας συνθηκών ασφάλειας, ώστε να «ανοίξουν στόματα», πίσω από τις κλειστές πόρτες.

24ΩΡΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ:

Τηλ: 15900 | E-mail: sos15900@isotita.gr | URL: www.womensos.gr/

Δεν είσαι μόνη! Μη διστάσεις να μιλήσεις!