Καλούμε σε άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιλίου με θέμα την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του Κέντρου «Φαέθων» • Αλληλέγγυα Πόλη
Καλούμε σε άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιλίου με θέμα την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του Κέντρου «Φαέθων»

Καλούμε σε άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιλίου με θέμα την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του Κέντρου «Φαέθων»

Την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου, ως δημοτικοί σύμβουλοι, λάβαμε εγγράφως, αναφορές και καταγγελίες του επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού του Διαδημοτικού Κέντρου Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ», οι οποίες στρέφονταν κατά της νυν Προέδρου κας Γκιόκα, δημοτικής συμβούλου με την παράταξη του Δημάρχου κ. Ζενέτου και με τις οποίες οι εργαζόμενοι καταθέτουν την αγωνία τους για τη συνέχιση λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης.

Η σοβαρότητα των καταγγελιών σε συνδυασμό με τον κίνδυνο να σταματήσει η τεράστια πολυετής προσφορά του Κέντρου Πρόληψης και των εργαζομένων του στο Ίλιον και στους άλλους δήμους, μας οδήγησαν άμεσα, το βράδυ της ίδιας μέρας, να ζητήσουμε ως «Αλληλέγγυα Πόλη – Συμμαχία για το Ίλιον» την άμεση σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου με την παρουσία όλων των εργαζόμενων του Κέντρου Πρόληψης και με μόνο θέμα συζήτησης, την άμεση αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του Κέντρου «Φαέθων».

Αντ’ αυτού, η Δημοτική Αρχή Ζενέτου επέλεξε να κρυφτεί, επιλέγοντας να προχωρήσει σε δια περιφοράς Δημοτικό Συμβούλιο. Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου, λάβαμε πρόσκληση Δημοτικού Συμβουλίου, στο οποίο με τη δια περιφοράς διαδικασία, δε δίνεται χώρος και χρόνος στους δημοτικούς συμβούλους να τοποθετηθούν, παρά μόνο να ψηφίσουν μέσω e-mail, τα θέματα που επέλεξε η Δημοτική Αρχή Ζενέτου. Φυσικά στην ημερήσια διάταξη ούτε κουβέντα για το σοβαρό πρόβλημα που έχει ανακύψει με το Κέντρο Πρόληψης «Φαέθων».

Μάλιστα, οι ακυρώσεις δράσεων παρέμβασης στα σχολεία της Δυτικής Αθήνας έχουν ήδη ξεκινήσει, με αποκλειστική ευθύνη της Προέδρου και όσων την όρισαν εκπρόσωπο του Δήμου Ιλίου στο Κέντρο Πρόληψης, όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι στις καταγγελίες τους.

Την στάση της Δημοτικής Αρχής Ζενέτου και των εκπροσώπων της στο Κέντρο Πρόληψης «Φαέθων», είχε ξεκινήσει να αναδεικνύει με ερωτήσεις του στα Δημοτικά Συμβούλια, ο Δημοτικός μας Σύμβουλος και πρώην Πρόεδρος του Κέντρου κ. Βαγγέλης Αυγουλάς (ενδεικτικά στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. στις 5/12/19 και 10/09/2020).

Με την ανοχή ή και τις ευλογίες του Δημάρχου Ιλίου κ. Ζενέτου και των δημοτικών του συμβούλων λοιπόν, λαμβάνουν χώρα κατά εργαζόμενων, εκφοβισμοί, εργασιακή ομηρία και ανασφάλεια, και όλα αυτά σε βάρος των εκπαιδευτικών παρεμβάσεων που οι εργαζόμενοι του Φαέθων πραγματοποιούν στα σχολεία για το καλό των παιδιών μας, των γονιών και καθηγητών, σχεδόν όλης της Δυτικής Αθήνας.

Καλούμε:

  • Τη Δημοτική Αρχή Ζενέτου να σταθεί επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων και να συγκαλέσει έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με την παρουσία των θιγόμενων εργαζόμενων, για να λάβουμε αποφάσεις για την αποκατάσταση της Εύρυθμης Λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης «Φαέθων».
  • Κάθε εργαζόμενη και εργαζόμενο, να μην ανέχεται άλλο κανενός είδους εκφοβισμό, βία και καταπίεση στο εργασιακό του περιβάλλον και να γνωρίζει ότι θα μας βρει δίπλα του, σε κάθε αγώνα προάσπισης εργασιακών δικαιωμάτων.

Ακολουθούν οι δύο επιστολές του επιστημονικού & διοικητικού προσωπικού του Κέντρου Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ»:

Το Κέντρο πρόληψης «Φαέθων», των Δήμων Ιλίου, Πετρούπολης, Αγίων Αναργύρων – Καματερού, για να επιτελέσει το έργο του, σύμφωνα με την φιλοσοφία της πρόληψης απαιτεί κλίμα εμπιστοσύνης, ασφάλειας και συνεργασίας ανάμεσα σε όλα τα εμπλεκόμενα μέλη, ώστε να μπορεί να αναδειχτεί η επικοινωνία και η δημιουργικότητα.

Με ευθύνη της νέας προέδρου, το Κέντρο Πρόληψης έχει μετατραπεί σε έναν γραφειοκρατικό οργανισμό, απρόσωπο και καχύποπτο. Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται ως τεμπέληδες, ψεύτες, αχάριστοι. Αυτές είναι εκφράσεις που έχουν ειπωθεί ακόμη και σε ΔΣ στο οποίο είχαν παρευρεθεί και οι εργαζόμενοι. Έχουν κοπεί άδειες εργαζομένων, έχουν ζητηθεί αποδεικτικά κρατήσεων ξενοδοχείων. Έχουν εκστομισθεί απειλές που αφορούν την χρήση ένδικων μέσων εναντίον των εργαζομένων  και έχει γίνει προσπάθεια υπόταξής τους «θα πω καλά λόγια για εσάς στον Δήμαρχο, εάν κλείσουν τα Κέντρα Πρόληψης». Ο έλεγχος, η αυταρχικότητα και η επίδειξη δύναμης δεν σταματάει ούτε σε θέματα που είναι αμιγώς επιστημονικά (ακόμη και  δελτία τύπου έχουν λογοκριθεί και απαγορευτεί).

Η εργασιακή ανασφάλεια επιτάθηκε από την προσπάθεια απομάκρυνσης του επί 15ετίας λογιστή του Κέντρου Πρόληψης, με λόγο απόλυσης την «ασάφεια» και την αλλαγή σύμβασης εργασίας εργαζόμενης, με αυθαίρετη αλλαγή της μισθολογικής της κλίμακας. Το Δ.Σ. στις 28-05-2020 με Αρ. 70, αποφάσισε να γίνει αλλαγή σύμβασης της καθαρίστριας και λόγω covid-19. Η Πρόεδρος προέβη σε αλλαγή του ωραρίου της, χωρίς σύμβαση από 1/6/2020. Υπάρχουν οι υπογραφές της στο παρουσιολόγιο των εργαζομένων. Επανάφερε ξαφνικά το ωράριο της στην αρχική του μορφή στις 13/6/2020, χωρίς να ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο για τις ενέργειές της, θέτοντας σε παρανομία ολόκληρο το πλαίσιο για 15 ημέρες.

Μετά από 7 μήνες και εντελώς ξαφνικά, 4 Ιανουαρίου 2021, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του Δ.Σ. (έστω και με email), χωρίς απόφαση ή έγκριση, η εργαζόμενη ενημέρωσε την Επιστημονικά Υπεύθυνη ότι είχε υπογράψει την τροποποίηση  της σύμβασής της. Η σύμβαση που έδωσε η Πρόεδρος στην Επιστημονικά Υπεύθυνη είχε έναρξη στις 8 Ιανουαρίου 2021. Υπήρξαν πάλι ημέρες αδήλωτης εργασίας.

Το ανορθόδοξο όμως και παράτυπο είναι ότι δεν υπάρχει αίτηση της ως άνω εργαζομένης που να διαφωνεί με την κατάταξη με την οποία όλο το προσωπικό των Κ.Π. μπήκε στο Ενιαίο Μισθολόγιο του Δημοσίου το 2015 και έγιναν διαπιστωτικές πράξεις για την προϋπηρεσία τους. Οι πράξεις αυτές εγκρίθηκαν από το Δ.Σ. του «ΦΑΕΘΩΝ», με υπογραφή του λογιστή του Κέντρου και του τότε Προέδρου κ. Αυγουλά και στη συνέχεια στάλθηκαν στον ΟΚΑΝΑ. Η Πρόεδρος έπραξε μονομερώς. Γιατί έγινε η τροποποίηση της σύμβασης της εργαζόμενης μετά από τόσο διάστημα, χωρίς νέα ενημέρωση στο Δ.Σ. και πώς έγινε η αλλαγή της μισθολογικής της κλίμακας, χωρίς νέα διαπιστωτική πράξη κατάταξης εργαζομένου με έγκριση από το Δ.Σ και αποστολή της στον ΟΚΑΝΑ. Αυτό το γεγονός  προκάλεσε έντονη ανησυχία και προβληματισμό στα μέλη του Δ.Σ. του «ΦΑΕΘΩΝ».

Αλήθεια αυτές οι αδήλωτες μέρες από πού και πώς πληρώθηκαν ή θα πληρωθούν;

Επίσης με εντολή προέδρου διενεργήθηκε οικονομικός έλεγχος που στοίχησε στο Κέντρο 12.400 ευρώ, αλλά οι εργαζόμενοι δεν επιτρέπεται να ενημερωθούν για την έκθεση αυτή  καθότι η εκπρόσωπος εργαζομένων υποχρεώθηκε να υπογράψει ρήτρα σιωπής..

Ενδεικτικό είναι το πλέον πρόσφατο περιστατικό όπου οι εργαζόμενοι ακύρωσαν  προγραμματισμένη δράση που θα πραγματοποιούνταν 23/01/2021 ημέρα Σάββατο. Η Πρόεδρος για πρώτη φορά ρώτησε τον λογιστή για την εργασία των εργαζομένων τα Σάββατα. Ο ίδιος της απάντησε ξεκάθαρα ότι αυτό είναι παράνομο και η ίδια επέμεινε ότι θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί.

Λυπούμαστε αλλά είμαστε στην δυσάρεστη θέση να ζητήσουμε την απομάκρυνση της Προέδρου, ώστε η λειτουργία του Κέντρου Πρόληψης να ομαλοποιηθεί για να μπορέσουμε να παλέψουμε για την επίλυση του θεσμικού που ταλανίζει όλα τα Κέντρα Πρόληψης και να διασφαλίσουμε ότι η διοίκηση του Κέντρου δε θα έρχεται σε ρήξη με τη φιλοσοφία της Πρόληψης.

Το επιστημονικό & διοικητικό προσωπικό του Κέντρου Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ»

Απάντηση εργαζομένων στη Πρόεδρο του ΦΑΕΘΩΝ κυρία Γκιόκα

Οι εργαζόμενοι του κέντρου ανήρτησαν το παρακάτω κείμενο στην ιστοσελίδα του Κέντρου Πρόληψης στις 21/1:

Είμαστε στην δυσάρεστη θέση να ακυρώσουμε τη προγραμματισμένη δράση στους μαθητές του 3ου Γυμνασίου Πετρούπολης.

Θα θέλαμε να βεβαιώσουμε τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, τους γονείς των μαθητών αλλά κυρίως τους ίδιους τους μαθητές που δήλωσαν συμμετοχή ότι η ακύρωση αυτή γίνεται παρά τη θέληση των εργαζομένων αλλά εξαιτίας της εργασιακής ανασφάλειας που έχει ανακύψει στο Κέντρο Πρόληψης “ΦΑΕΘΩΝ”.

Με εκτίμηση,

Το επιστημονικό προσωπικό του Κ.Π.

Μετά από ερώτημα του κύριου Κουτσιανά στο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 28/1 θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε τα εξής.

Οι εργαζόμενοι είμαστε σε εργασιακή ανασφάλεια εφόσον:

– Με προσωπικές αποφάσεις της προέδρου άλλαξε σύμβαση εργασίας, μισθολογικό κλιμάκιο εργαζόμενου.

– Την ανασφάλεια μας εντείνει η ύπαρξη ημερών αδήλωτης εργασία εργαζόμενου, που δεν γνωρίζουμε εάν πληρώθηκε και με ποιόν τρόπο. Δηλώνουμε ότι οι εργαζόμενοι δε θα συναινέσουν σε τέτοιες πρακτικές, όσο και αν η κα Γκιόκα τους εκφοβίζει.

Η προγραμματισμένη δράση για ημέρα Σάββατο ακυρώθηκε, επειδή μετά από  ερώτημα της προέδρου στον λογιστή, ενημερωθήκαμε ότι είναι παράνομη. Θεωρήσαμε ότι έπρεπε να δημοσιοποιήσουμε  την ακύρωση.

Γι’ αυτήν την ανάρτηση απειληθήκαμε από την κυρία Γκιόκα ότι θα στραφεί εναντίον των εργαζομένων με κάθε νόμιμο μέσο. Λυπούμαστε που η δημόσια τοποθέτησή της κας Γκιόκα εκθέτει το Κέντρο πρόληψης “ΦΑΕΘΩΝ”, τους εργαζόμενους, τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ και κατά συνέπεια το Δημοτικό συμβούλιο που την όρισε.

Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Το επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό του Κέντρου Πρόληψης «Φαέθων»