Η κυβέρνηση σταματά τα σχολικά γεύματα σε 66 δημοτικά σχολεία στη Δυτική Αθήνα

Η κυβέρνηση σταματά τα σχολικά γεύματα σε 66 δημοτικά σχολεία στη Δυτική Αθήνα

του Δημήτρη Ευαγγελίδη *

Σε λίγες ημέρες τα σχολεία θα ξανανοίξουν. Έτσι διαμηνύει η κυβέρνηση, έτσι αναμένεται να ισχύσει και στα μέρη μας, τη Δυτική Αθήνα. Και όμως η κυβέρνηση κατάφερε το ακατόρθωτο: ενώ 1 χρόνο τώρα έχει εγκαταλείψει τα σχολεία παντελώς, αφήνοντας μαθητές και εκπαιδευτικούς απροστάτευτους απέναντι στην πανδημία, επέλεξε αυτές τις δύσκολες ημέρες να σταματήσει το πρόγραμμα της παροχής δωρεάν σχολικών γευμάτων σε 1266 δημοτικά σχολεία και 185.000 μαθητές σε όλη την χώρα.

Ειδικά για τη Δυτική Αθήνα το ΦΕΚ προβλέπει την παροχή δωρεάν, ζεστών γευμάτων στους μαθητές σε 66 δημοτικά σχολεία της περιοχής μας για το σχολικό έτος 2020-21: 5 στο Ίλιον, 7 στους Αγίους Αναργύρους, 8 στο Καματερό, 20 στο Περιστέρι, 3 στην Πετρούπολη, 7 στην Αγία Βαρβάρα, 14 στο Αιγάλεω, 2 στο Χαϊδάρι.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε πιλοτικά η προηγούμενη κυβέρνηση ήδη το 2016 σε σχολεία του Περάματος και θεσμοθετήθηκε επίσημα το 2017, φτάνοντας το 2019 να περιλαμβάνει σχολικά γεύματα για 185.000 μαθητές σε όλη τη χώρα. Μάλιστα, ο σχεδιασμός προέβλεπε για το 2021 τα δωρεάν γεύματα να μοιράζονται στους μαθητές όλων των δημοτικών σχολείων της χώρας (στο σύνολο 600.000 γεύματα ημερήσια).

Αντί, όμως, της υλοποίησης αυτού του σχεδιασμού η σημερινή κυβέρνηση επιλέγει να σταματήσει τη διανομή των δωρεάν γευμάτων σε όλα τα σχολεία της χώρας, μεταξύ αυτών και της Δυτικής Αθήνας, επειδή δεν φρόντισαν εγκαίρως να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την επέκταση του προγράμματος. Αδιανόητη προχειρότητα; Επικίνδυνη αβλεψία; Σίγουρα όχι «αριστεία» πάντως.

Πρόκειται για ένα ακόμη πλήγμα εις βάρος του πυρήνα του κράτους – πρόνοιας, που οφείλει και θέλουμε να έχει κάθε οργανωμένη πολιτεία, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεις όπως η σημερινή που διανύουμε. Οι λαϊκές οικογένειες της Δυτικής Αθήνας, στον Ίλιον, στο Αιγάλεω, στο Περιστέρι, στο Καματερό, που σήμερα πιέζονται και δοκιμάζονται σκληρά από την διπλή υγειονομική και οικονομική κρίση, βλέπουν την κυβέρνηση αντί να τείνει χείρα βοηθείας, να επιλέγει να τις βυθίσει ακόμη περισσότερο στα αδιέξοδα. Αυτό δεν είναι ούτε μπορεί να γίνει ανεκτό.

* Ο Δημήτρης Ευαγγελίδης είναι ιστορικός, μέλος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Ιλίου, κάτοικος Ρίμινι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *