Οι «ψυκτικοί από το Περιστέρι», οι «τεμπέληδες» διδακτορικοί και η κατάργηση του οκτάωρου • Αλληλέγγυα Πόλη
Οι «ψυκτικοί από το Περιστέρι», οι «τεμπέληδες» διδακτορικοί και η κατάργηση του οκτάωρου

Οι «ψυκτικοί από το Περιστέρι», οι «τεμπέληδες» διδακτορικοί και η κατάργηση του οκτάωρου

του Δημήτρη Ευαγγελίδη *

Το «παζλ» της κυβέρνησης σιγά σιγά ολοκληρώνεται. Στην πραγματικότητα μένουν μόνο τα αποκαλυπτήρια, η «επίσημη πρώτη». Γιατί στην κανονική ζωή εκεί έξω χιλιάδες εργαζόμενοι, μαθητές και φοιτητές, βιώνουν στο πετσί τους ήδη τις συνέπειες.

Την αρχή την έκανε ο ίδιος ο Μητσοτάκης με την περιβόητη φράση του για τον «ψυκτικό από το Περιστέρι». Έτσι μας φαντασιώνονται εμάς εδώ στα δυτικά, στο Ίλιον, στο Περιστέρι, στο Καματερό, έτσι μας θέλουν. Σου λέει «εσύ αγόρι μου ή κορίτσι μου, θες δε θες αυτό θα γίνεις: ανειδίκευτος εργάτης, άντε το πολύ τεχνίτης». Δουλειές που θεωρούν «για την πλέμπα» και ποτέ για τους ίδιους.

Στη συνέχεια, ήρθε η Κεραμέως, άλλαξε το νόμο για την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια, και «πετσοκόβει» με το έτσι θέλω και πετά εκτός ελληνικών πανεπιστημίων 25.000 μαθητές το χρόνο. Μας λέει και αυτή ουσιαστικά: «θα κάνω το παν να παραμείνετε φθηνό, ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό, χωρίς χαρτιά και πτυχία χωρίς τίποτα, βορά στις ορέξεις του καθενός».

Τώρα που η ΝΔ φέρνει ένα νέο νομοσχέδιο ολετήρα που ισοπεδώνει – και με τη βούλα του νόμου – το οκτάωρο στην εργασία, αυξάνει τις υπερωρίες, καταργεί συλλογικές συμβάσεις και διαπραγματεύσεις, προβλέπει δουλειά και την Κυριακή κλπ, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, κ. Πατέλης, όχι τυχαία, επέλεξε να τα βάλει με τους νέους – κατά κύριο λόγο – ανθρώπους που έχουν διδακτορικό, χαρακτηρίζοντάς τους λίγο πολύ «τεμπέληδες», πως «δεν έχουν όρεξη για δουλειά» και άλλα τέτοια αστεία.

Τι μας είπε δηλαδή – εμμέσως πλην σαφώς – ο σύμβουλος του πρωθυπουργού; Πως τα πτυχία, τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά είναι μόνο για όσους είναι σπουδαγμένοι στα «Κολάμπια». Μόνο για τους ίδιους δηλαδή. Επικροτώντας ουσιαστικά τα λόγια του πρωθυπουργού για τον «ψυκτικό από το Περιστέρι» αλλά και τον ισοπεδωτικό νόμο της Κεραμέως.

Έτσι μας αντιλαμβάνονται, έτσι μας θέλουν, αυτό το οικονομικό μοντέλο υπηρετούν. Που δεν κάνει τίποτε άλλο από το να γιγαντώνει τις ανισότητες και να δημιουργεί συνθήκες εργασιακής ζούγκλας. Επιλέγουν να σπάσουν ακόμη και το κοινωνικό συμβόλαιο που ίσχυε για δεκαετίες στη χώρα μας και έφερνε τα παιδιά ενός χειρώνακτα, ενός εργάτη από την επαρχία, να ανελίσσονται κοινωνικά και οικονομικά μέσα από τις σπουδές τους. Αυτό τώρα, επιθυμούν να το σβήσουν.

Για να τελειώνουμε: τιμή μας και καμάρι μας να δουλεύουμε ως ψυκτικοί, delivery, barista, οικοδόμοι ή οτιδήποτε άλλο. Όπως βεβαίως, είναι μεγάλη μας τιμή να βλέπουμε τα παιδιά, δικούς μας ανθρώπους να γίνονται λαμπροί επιστήμονες, να προοδεύουν, να διακρίνονται. Το τι θα γίνουμε, όμως, θα το επιλέξουμε εμείς.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που σίγουρα δεν θα γίνουμε, εμείς εδώ από τα δυτικά, είναι τα πειραματόζωα του κ. Μητσοτάκη. Που με την πολιτική του θέλει να μας γυρίσει δεκαετίες πίσω. Απλά δεν πρόκειται.

* Ο Δημήτρης Ευαγγελίδης είναι ιστορικός, μέλος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Ιλίου, κάτοικος Ρίμινι.