Πλήγμα για τους Δήμους και τους αθλούμενους αποτελεί η κατάργηση των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους από την Γ.Γ.Α. • Αλληλέγγυα Πόλη
Πλήγμα για τους Δήμους και τους αθλούμενους αποτελεί η κατάργηση των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους από την Γ.Γ.Α.

Πλήγμα για τους Δήμους και τους αθλούμενους αποτελεί η κατάργηση των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους από την Γ.Γ.Α.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αυγενάκης, στις 13/8/2021, γνωστοποίησε με επιστολή τους προς τους Δήμους της χώρας (αριθ. πρωτ. 388930) ότι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ) δεν θα συμμετάσχει οικονομικά την περίοδο 2021-22 στα Προγράμματα Άθλησης για Όλους (Π.Α.γ.Ο.). Πρακτικά, ένα μήνα πριν την έναρξη της σχολικής-αθλητικής περιόδου, ανακοινώθηκε στους Δήμους ότι πρέπει ουσιαστικά να διακόψουν τα Προγράμματα Μαζικού αθλητισμού.

Η επιστολή μάλιστα αναφέρει ψευδώς ότι η διακοπή της χρηματοδότησης των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους αφορά «τον ανασχεδιασμό και την αναδιαμόρφωσή τους», τη στιγμή που το υφιστάμενο Οργανωτικό Πλαίσιο Προγραμμάτων και Εκδηλώσεων Άθλησης για Όλους, ανασχεδιάστηκε και αναδιαμορφώθηκε την προηγούμενη χρονιά (ΦΕΚ 461/Β΄/14.02.2020) κατά διάρκεια της θητείας του ίδιου του κ. Αυγενάκη.

Για τους πολίτες του Ιλίου -και όχι μόνο- πρέπει να είναι καθαρό ότι η εν λόγω επιστολή δεν αφορά την αναστολή αλλά την κατάργηση των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους, με ιδιαίτερα δυσμενείς συνέπειες για τους:

  • πολίτες (όλων των ηλικιών) που δεν θα μπορούν να συμμετέχουν σε δημοτικά προγράμματα άθλησης, αφού οι δήμοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσλάβουν γυμναστές από ίδιους πόρους, κάτι που θα οδηγήσει τους ενδιαφερόμενους να στραφούν αναγκαστικά σε ιδιωτικά γυμναστήρια.
  • 1.100 και πλέον Πτυχιούχους Φυσικής Αγωγής που απασχολούνταν στα προγράμματα αυτά των δήμων θα μείνουν άνεργοι και μάλιστα ενημερώνονται για την απόφαση αυτή της ΓΓΑ μόλις ένα μήνα πριν την έναρξη της περιόδου 2021-2022.

Σε μια περίοδο που η ενίσχυση των δήμων από την κεντρική διοίκηση είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ, η κυβέρνηση επιλέγει όχι μόνο να μην ενισχύσει αλλά να καταργήσει επιτυχημένα προγράμματα έδιναν τη δυνατότητα στους πολίτες να αθληθούν μέσω των Δήμων.

Η δημοτική κίνηση «Αλληλέγγυα Πόλη – Συμμαχία για το Ίλιον» απαιτεί από την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφασή της που στρέφεται σε βάρος της πλειοψηφίας της κοινωνίας, σε μια περίοδο που το μέσο και κατώτερο οικογενειακό εισόδημα πλήττεται ανεπανόρθωτα από τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία.

Τέλος, καλούμε την διοίκηση του Δήμου Ιλίου και τον -μέχρι σήμερα άφωνο- κ. Ζενέτο να πάρει δημόσια θέση κατά της αλλαγής αυτής, να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες -από κοινού με τους άλλους Δήμους της Δυτικής Αθήνας- για την διεκδίκηση της ανάκλησης της εν λόγω απόφασης και να εξετάσει τρόπους για την συνέχιση των αθλητικών προγραμμάτων εξασφάλιζαν για χρόνια την πρόσβαση στον αθλητισμό για χιλιάδες συμπολίτες μας.