Ανοικτή επιστολή για την μη έγκριση ολιγομελών τμημάτων στο 4ο και 7ο Λύκειο Ιλίου – Κίνδυνος κλεισίματος/συγχώνευσης σχολείων στο Ίλιον • Αλληλέγγυα Πόλη
Ανοικτή επιστολή για την μη έγκριση ολιγομελών τμημάτων στο 4ο και 7ο Λύκειο Ιλίου – Κίνδυνος κλεισίματος/συγχώνευσης σχολείων στο Ίλιον

Ανοικτή επιστολή για την μη έγκριση ολιγομελών τμημάτων στο 4ο και 7ο Λύκειο Ιλίου – Κίνδυνος κλεισίματος/συγχώνευσης σχολείων στο Ίλιον

Ανοικτή επιστολή προς τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Ιλίου απέστειλε εκ μέρους της δημοτικής κίνησης “Αλληλέγγυα Πόλη – Συμμαχία για το Ίλιον” ο επικεφαλής και δημοτικός σύμβουλος Ιλίου, Κώστας Κάβουρας, αναφορικά με το ζήτημα της μη έγκρισης ολιγομελών τμημάτων στο 4ο και 7ο Λύκειο Ιλίου, κάτι που έχει αναστατώσει τόσο τους μαθητές και τους γονείς τους, όσο και το προσωπικό του σχολείου που αγωνιούν για το μέλλον των σχολείων.

Ακολουθεί η επιστολή:

Ανοιχτή επιστολή προς Δήμαρχο & Δημοτικό Συμβούλιο Ιλίου

ΘΕΜΑ: Μη έγκριση ολιγομελών τμημάτων στο 4ο και 7ο Λύκειο Ιλίου – Κίνδυνος κλεισίματος/συγχώνευσης σχολείων στο Ίλιον

Η φετινή σχολική χρονιά βρίσκει τη σχολική κοινότητα σε αναβρασμό, όχι μόνο λόγω των αναρίθμητων δυσκολιών που προκαλεί η πανδημία, αλλά και λόγω προβληματικών αποφάσεων της Πολιτείας και των αρμόδιων Υπουργείων, που ήρθαν να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Πιο συγκεκριμένα και ειδικά στον Δήμο Ιλίου, το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε, σε αποκλειστικά δική του απόφαση και χωρίς να εμπλακούν οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, στη ΜΗ ΕΓΚΡΙΣΗ ολιγομελών τμημάτων κατεύθυνσης στο 4ο και 7ο Γενικό Λύκειο Ιλίου, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή δεκάδες μαθητές στην πόλη μας να βρίσκονται κυριολεκτικά «στον αέρα», και να μην ξέρουν -ακόμη και τώρα-  που τελικά θα πάνε σχολείο.

Όπως καταλαβαίνετε αυτή η εξέλιξη, όχι μόνο στερεί από τα παιδιά το αναφαίρετο δικαίωμά τους να ακολουθήσουν την κατεύθυνση σπουδών που επιθυμούν, στο σχολείο που υπάγονται κανονικά, αλλά ανοίγει τον «Ασκό του Αιόλου» για την πόλη μας, για πιθανές συγχωνεύσεις – μέχρι και λουκέτα – σε σχολεία της πόλης μας, ακόμη και στο άμεσο μέλλον.

Τα παραπάνω δεδομένα είναι πολύ σοβαρά για να μην ασχοληθεί το δημοτικό συμβούλιο του Ιλίου μαζί τους. Αφορούν στο μέλλον των παιδιών μας, των μαθητών στο Ίλιον. Αφορούν στο αναφαίρετο δικαίωμα όλων στη μόρφωση. Θεωρούμε αδιανόητο και ανεπίτρεπτο, λανθασμένες και μεροληπτικές κυβερνητικές αποφάσεις να οδηγήσουν σε συγχωνεύσεις ή ακόμη και κλείσιμο σχολείων στο Ίλιον, εν έτει 2021.   

Σημειώνεται ότι και οι δύο σχολικές μονάδες έχουν επάρκεια στο διδακτικό προσωπικό τους, έχοντας την δυνατότητα να καλύψουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες των ολιγομελών τμημάτων.

Δεδομένου ότι:

  • η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει αναστατώσει τόσο τους μαθητές και τους γονείς τους, όσο και το προσωπικό του σχολείου που αγωνιούν για το μέλλον των σχολείων
  • η συγκεκριμένη απόφαση θέτει σε κίνδυνο την ίδια την λειτουργία των σχολικών μονάδων μελλοντικά
  • η υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας οφείλει να αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα για το Δήμο μας,

ως δημοτική κίνηση «Αλληλέγγυα Πόλη – Συμμαχία για το Ίλιον» καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιλίου να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία και με συγκεκριμένες ενέργειες να διεκδικήσει από το Υπουργείο Παιδείας να αναθεωρήσει την απόφασή του, δίνοντας την απαιτούμενη έγκριση για την λειτουργία των εν λόγω τμημάτων.

Με εκτίμηση,
εκ μέρους της δημοτικής κίνησης
«Αλληλέγγυα Πόλη – Συμμαχία για το Ίλιον»,

Κώστας Κάβουρας