Κ.Κάβουρας: Η Αλληλέγγυα Πόλη αποτελεί μια πραγματικά εναλλακτική πρόταση για την πόλη του Ιλίου • Αλληλέγγυα Πόλη
Κ.Κάβουρας: Η Αλληλέγγυα Πόλη αποτελεί μια πραγματικά εναλλακτική πρόταση για την πόλη του Ιλίου

Κ.Κάβουρας: Η Αλληλέγγυα Πόλη αποτελεί μια πραγματικά εναλλακτική πρόταση για την πόλη του Ιλίου

Το 2013 ξεκινήσαμε μαζί ένα όμορφο ταξίδι. Μια συλλογική προσπάθεια “να αλλάξουμε την πόλη μας, να αλλάξουμε τις ζωές μας” όπως χαρακτηριστικά λέγαμε.

Άνθρωποι με διαφορετικές αφετηρίες, ξεχωριστές διαδρομές, βρεθήκαμε, συζητήσαμε διεξοδικά και δημιουργήσαμε τη δημοτική κίνηση “Αλληλέγγυα Πόλη”, που μετράει πλέον 10 χρόνια ενεργής παρουσίας στα κοινά της πόλης μας.

Ήταν τότε που οι συναγωνιστές και οι συναγωνίστριες μου με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους, θέτοντας με επικεφαλής του όλου εγχειρήματος και υποψήφιο Δήμαρχο του συνδυασμού.

Με συνοδοιπόρους σε αυτή την προσπάθεια τα στελέχη, αλλά κυρίως τα απλά μέλη και τους ψηφοφόρους της παράταξης, μπορέσαμε να επεξεργαστούμε και να προτείνουμε ένα ρεαλιστικό, εναλλακτικό σχέδιο για τον Δήμο Ιλίου.

Σε μια πόλη κουρασμένη, από μια διοίκηση που στάθηκε ανεπαρκής να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών, διαμορφώσαμε ένα σχέδιο που έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, σέβεται το περιβάλλον και το δημόσιο χώρο, υπερασπίζεται την ιστορική μνήμη και την τοπική ιστορία, μάχεται για τα δημοκρατικά και ατομικά δικαιώματα, αναγνωρίζει την σημασία του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Συνεπείς στις δημοκρατικές αρχές μας, με πίστη στις δυνάμεις μας, ασχοληθήκαμε με συνέπεια, τόσο με τα μικρά, όσο και με τα μεγάλα ζητήματα της πόλης, διεκδικώντας μια νέα προοπτική για το Ίλιον και τους ανθρώπους του.

Συμμετείχαμε στο πολύμορφο κίνημα αλληλεγγύης για την προστασία των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Με ορμητήριο τον Πολυχώρο Πολιτισμού και Αλληλεγγύης “Ομπρέλα” και όχημα την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Πολιτών Ιλίου και το Αλληλέγγυο Κοινωνικό Φαρμακείο Ιλίου σταθήκαμε στο πλευρό της κοινωνίας που δοκιμάστηκε από την κρίση.

Μιλήσαμε για την ανάγκη διεύρυνσης του δημόσιου χώρου και την προστασία του πράσινου, διεκδικώντας την διάσωση και αναβάθμιση του Μητροπολιτικού Πάρκου Αντώνης Τρίτσης, την δημιουργία του Πάρκου-Μουσείου Ραδιοφωνίας, την ανάπλαση του χώρου άνωθεν του ρέματος της Εσχατιάς.

Αγωνιστήκαμε να σταματήσουμε την μεγάλη περιβαλλοντική υποβάθμιση της Δυτικής Αθήνας, βρεθήκαμε στις κινητοποιήσεις φορέων και συλλογικοτήτων για το οριστικό κλείσιμο της χωματερής στη γειτονική Φυλή. Προτείναμε για το Ίλιον ένα εναλλακτικό, περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμο σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων με έμφαση στην ανακύκλωση και την διαλογή στην πηγή.

Σκιαγραφήσαμε ένα εναλλακτικό πολιτιστικό παράδειγμα μέσα από το Φεστιβάλ “Αλληλέγγυα Μέρα” που αποτέλεσε θεσμό για την πόλη μας και διοργανώσαμε αθλητικά γεγονότα, όπως τα αντιρατσιστικά τουρνουά 5×5.

Μιλήσαμε για την ανάγκη οικοδόμησης μιας πόλης σύγχρονης, φιλική προς τους κατοίκους της. Μια πόλη με ταυτότητα, που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και θα μπορεί να προσελκύει επισκέπτες και να δώσει πνοή στην τοπική οικονομία.

Η “Αλληλέγγυα Πόλη” από την πρώτη της κιόλας κάθοδο, στις δημοτικές εκλογές το 2014, παγιώθηκε ως μία συνεπής δύναμη που πάντοτε ήταν σε θέση να επεξεργαστεί θέματα, να αναδείξει προβλήματα, να πετύχει την επίλυσή τους, προτείνοντας λύσεις.

Ως σήμερα, η “Αλληλέγγυα Πόλη” υπήρξε η μόνη ουσιαστική αντιπολίτευση στο Δήμο Ιλίου, με μπροστάρηδες μια άξια δημοτική ομάδα 6 δημοτικών συμβούλων, αλλά και εκατοντάδες δραστήριους και ενεργούς πολίτες που υποστήριξαν με σθένος αυτή την προσπάθεια.

Και σε αυτό το μοτίβο θα συνεχίσει.

Η “Αλληλέγγυα Πόλη” παραμένει συνεπής στις αρχές της, συνεχίζοντας την προσπάθεια οικοδόμησης μιας πραγματικά εναλλακτικής πρότασης για την πόλη του Ιλίου, διεκδικώντας την ψήφο των πολιτών στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, ώστε να βρεθεί σε θέση διοίκησης του Δήμου για να υλοποιήσει το πρόγραμμά της.

Για να γίνει αυτό εφικτό, η γενική συνέλευση της δημοτικής κίνησης αποφάσισε να οικοδομήσει ένα ευρύ, δημοκρατικό μέτωπο δυνάμεων, ικανό να καταστεί πλειοψηφικό και ικανό να φέρει την νίκη για το λαό του Ιλίου, ανατρέποντας την μέχρι σήμερα παγιωμένη στασιμότητα.

Στο κάλεσμά μας, δεκάδες ενεργοί πολίτες έχουν ήδη ανταποκριθεί. Παρά τις διαφορετικές πολιτικές διαδρομές του καθενός, κοινή συνισταμένη είναι η αγάπη τους για τη πόλη και η διάθεσή τους να συμβάλλουν για ένα καλύτερο μέλλον. Και είναι βέβαιο πως το μέτωπο αυτό δυνάμεων θα ήταν ακόμη πιο ευρύ και δυνατό, αν στις συνεχείς προσπάθειες της Αλληλέγγυας Πόλης για την οικοδόμηση συνεργασιών, δεν υπήρχαν δυνάμεις που αντιμετώπιζαν αυτή την προοπτική κοντόφθαλμα και με ωφελιμισμό.

Επικεφαλής της μεγάλης προσπάθειας που συντελείται και υποψήφιος Δήμαρχος της Αλληλέγγυας Πόλης, τέθηκε, το Νοέμβριο του 2022, ο ιατρός Χρήστος Μπατσής, ένα έμπειρο αυτοδιοικητικό στέλεχος, ένας άνθρωπος ικανός να εμπνεύσει, να συνθέσει απόψεις, να δώσει προοπτική για ένα νικηφόρο αγώνα στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, αλλά κυρίως – αν μας εμπιστευτούν οι πολίτες – να ασκήσει μια συνετή ανθρωποκεντρική διοίκηση προς όφελος των πολλών.

Τούτων δοθέντων, ένας σημαντικός κύκλος κλείνει για μένα προσωπικά και ένας νέος ανοίγεται σύντομα.

Οι επερχόμενες εκλογές μπορεί να μη με βρίσκουν υποψήφιο για τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου στο Ίλιον, αλλά αυτό δεν περιορίζει καθόλου τη διάθεσή μου να συμμετέχω στα κοινά και να συμβάλλω με κάθε τρόπο για μια καλύτερη προοπτική για την πόλη μας.

Στην κατεύθυνση αυτή, αποφάσισα με χαρά να αποδεχτώ την τιμητική πρόταση του Γιώργου Ιωακειμίδη, να συμμετέχω ως υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τον συνδυασμό “Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης” στο Δυτικό Τομέα της Αθήνας.

Οι άνθρωποι της Αλληλέγγυας Πόλης, οι πολίτες του Ιλίου και της Δυτικής Αθήνας, γνωρίζουν καλά ότι ήμουν, είμαι και θα είμαι δίπλα τους, παλεύοντας για τις γειτονιές μας από κάθε ρόλο και με κάθε κόστος.

Σταθερά και με συνέπεια, όπως όλα αυτά τα χρόνια.