Για την αδόκητη απώλεια του συμπολίτη μας Γιώργου Σ. που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στη "Νέα Θηβών" • Αλληλέγγυα Πόλη

Για την αδόκητη απώλεια του συμπολίτη μας Γιώργου Σ. που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στη “Νέα Θηβών”

Γράφει ο Δημήτρης Ευαγγελίδης, ιστορικός, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την Αλληλέγγυα Πόλη

Φωτογραφία 1

Την περασμένη Κυριακή 20/08 το απόγευμα χάσαμε στη “Νέα Θηβών” τον συντοπίτη μας από τη γειτονία του Ρίμινι εδώ στο Ίλιον, κύριο Γιώργο Σ., έναν άνθρωπο με ήθος και ευγένεια, που ενέπνεε σεβασμό, με παρουσία στην καθημερινή ζωή της πόλης μας.

Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε και από εδώ είναι να ευχηθούμε συλλυπητήρια στην οικογένειά του, και να τους δώσουμε όσο κουράγιο μπορούμε.

Ο κύριος Γιώργος είχε πάει να περπατήσει στη “Νέα Θηβών”, όπως μου έλεγε πως κάνει συχνά, και όπως κάνουν καθημερινά εκατοντάδες συμπολίτες μας από το Ίλιον και τις γύρω περιοχές (αθλητές/περιπατητές, ποδηλάτες), όταν, δυστυχώς, λίγο μετά τα “σύνορα” μεταξύ δήμου Ιλίου και δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματέρου, αυτοκίνητο (υπό συνθήκες που δεν γνωρίζω ακριβώς) εξετράπη της πορείας του, ανέβηκε στο πεζοδρόμιο και τον παρέσυρε, τραυματίζοντας τον θανάσιμα.

Βεβαίως, γνωρίζουμε καλά όλοι όσοι διαμένουμε στην περιοχή, πως δεν επρόκειτο για κάποιο μεμονωμένο περιστατικό, όπως άλλωστε μαρτυρά και το εκκλησάκι που βρίσκεται λίγο παρακάτω στον ίδιο δρόμο, όπου κάποιους μήνες νωρίτερα άλλος συμπολίτης μας είχε χάσει και αυτός τη ζωή του σε τροχαίο (Φωτογραφία 1).

Η “νέα Θηβών” εξελίσσεται σε δρόμο καρμανιόλα για την πόλη μας, για τους δημότες του Ιλίου. Ενδεικτικά να αναφέρω, σύμφωνα και με επίσημα στοιχεία της τροχαίας, κατά την τελευταία πενταετία στη “Νέα Θηβών” (μέχρι τον Μάρτιο του 2023) από τη Λεωφόρο Φυλής μέχρι τη Ραδιοφωνίας – για τους μη γνωρίζοντες μιλάμε για μια απόσταση που είναι 1,5 χλμ το πολύ – έχουν γίνει 18 τροχαία ατυχήματα με τραυματισμό και 42 με υλικές ζημίες. Τα νούμερα, δυστυχώς, μιλούν από μόνα τους. Και σήμερα αυτός ο τραγικός κατάλογος έχει μεγαλώσει και άλλο. Και συνεχίζουμε να μετράμε (και) νεκρούς.

Πόσο μάλλον αν αναλογιστούμε πως πρόκειται για έναν δρόμο που δεξιά και αριστερά του βρίσκονται 7 σχολικές μονάδες (3 νηπιαγωγεία, 3 δημοτικά, 1 γυμνάσιο), το ένα από τα δύο αθλητικά κέντρα του δήμου, πάρκο σκύλων κλπ. Πρόκειται δηλαδή για δρόμο που διασχίζουν καθημερινά εκατοντάδες μαθητές, παιδιά, γονείς, δημότες (για να μην πούμε για τις νησίδες στον δρόμο που δυσχεραίνουν περαιτέρω τους πεζούς).

Είναι επίσης κοινό μυστικό πως η “Νέα Θηβών” είναι ένας δρόμος που σχεδόν καθημερινά – και κυριώς το βράδυ – γίνονται κόντρες. Κόντρες ταχύτητας αυτοκινήτων, μηχανών κλπ. Πολλές φορές με τραγικά αποτελέσματα. Το ξέρουν, το βλέπουν, το ζούμε όλοι, δεν γίνεται όμως το παραμικρό. Με τις αρχές κατά βάση να αδιαφορούν.

Με το δεδομένο ότι η Νέα Θηβών είναι ένας δρόμος που με τα φαρδιά πεζοδρόμια που διαθέτει, προσφέρει, μια “ψευδαίσθηση ασφάλειας” στους πολίτες, αλλά και επειδή είναι ένας δρόμος που βρίσκεται σε “απλωσιά” μεταξύ Ιλίου και Καματερού, με θέα προς το Ποικίλο Όρος και την – καμμένη πια – Πάρνηθα, όχι ένας “συμβατικός”, στένος δρόμος, “πνιγμένος” ανάμεσα σε κτίρια κλπ…

Είναι πολύ πιθανό θελώ να πω, οι κάτοικοι του Ιλίου να συνεχίσουν να προτιμούν αυτόν τον δρόμο για να περπατούν και να τρέχουν σε αυτόν (και στην τελική είναι αναφαίρετο δικαίωμα των δημοτών να μπορούν να κυκλοφορούν με ασφάλεια στις γειτονιές τους, έξω από τα σπίτια τους, έτσι δεν είναι;;;).

Τούτων δοθέντων, τα ενδεχόμενα, από εδώ και πέρα, είναι δύο κατά τη γνώμη μου:

Ή θα συνεχίσουμε να κάνουμε σαν να μην συμβαίνει τίποτα – ότι δυστυχώς ισχύει μέχρι σήμερα – και απλά θα συνεχίσουμε να μετράμε νεκρούς στη “Νέα Θηβών”…

Ή θα πούμε πλέον ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, πως δεν πάει άλλο, και οι αρχές (Τροχαία, Περιφέρεια, Δήμος, Υπουργείο Υποδομών κλπ), υπό την πίεση και τα αιτήματα των κατοικών και των ενεργών πολιτών του Ιλίου, θα κάνουν επιτέλους τη δουλειά τους, προσφέροντας ασφάλεια στους πεζούς, τελειώνοντας μαχαίρι τις κόντρες και τους αγώνες ταχύτητας σε αυτόν τον δρόμο, δημιουργώντας υποδομές (πεζογέφυρες, προστατευτικά κιγκλιδώματα;;; δεν ξέρω κάτι), λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους κατοίκους.

Μόνο μην ακούσω κανέναν “επίσημο”, όταν σκοτώνονται – δολοφονούνται για την ακρίβεια – συμπολίτες μας ενώ περπατούν στη γειτονιά τους, να εκστομίζει το γνωστό “α, εγώ, δεν ξέρω, δεν είναι (στην) αρμοδιότητα μου το συγκεκριμένο”. Και να κρύβεται πίσω από αυτό.

ΥΓ.1 Ελπίζω στο νέο δημοτικό συμβούλιο που θα προκύψει μετά τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές τον Οκτώβριο, η ανάδειξη και επίλυση αυτών των προβλημάτων, που αφορούν στην καθημερινότητα, στην ίδια τη ζωή τελικά των δημοτών στο Ίλιον, να αποτελέσουν απόλυτη προτεραιότητα. Διαφορετικά πραγματικά αναρωτιέμαι για ποιο λόγο ακριβώς ζητάμε τη ψήφο των δημοτών αν όχι για αυτά…

ΥΓ.2 Αλήθεια… και επειδή έχουμε δώσει και αγώνες για σύγχρονες και ασφαλείς παιδικές χαρές στο Ίλιον… Αναρωτιέμαι…από ολόκληρη τη γειτονιά της Ραδιοφωνίας, κύριε Δήμαρχε, έπρεπε η νέα παιδική χαρά που διαφημίζετε, να φτιαχτεί στο πλάι, πάνω στη Νέα Θηβών;;; Στον δρόμο δηλαδή με τα 18 τροχαία με τραυματισμό και 42 με υλικές ζημιές μέσα σε 5 χρόνια; Άλλο σημείο, δεν υπήρχε;;; (Φωτογραφία 1)