Με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση της Αλληλέγγυας Πόλης για φυσικές καταστροφές - κλιματική κρίση και τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Κράτους (Σχεδιασμός - Πρόληψη & Ασφάλεια των πολιτών) • Αλληλέγγυα Πόλη
Με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση της Αλληλέγγυας Πόλης για φυσικές καταστροφές – κλιματική κρίση και τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Κράτους (Σχεδιασμός – Πρόληψη & Ασφάλεια των πολιτών)

Με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση της Αλληλέγγυας Πόλης για φυσικές καταστροφές – κλιματική κρίση και τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Κράτους (Σχεδιασμός – Πρόληψη & Ασφάλεια των πολιτών)

Εκατοντάδες πολίτες, μέλη και φίλοι της δημοτικής κίνησης «Αλληλέγγυα Πόλη – Συμμαχία για το Ίλιον», λαμπροί επιστήμονες και πλήθος κόσμου τίμησαν με την παρουσία τους την Τετάρτη 27/9/2023 την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πολυδύναμο Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» – ΒΙΟΦΙΑΛ με τίτλο “Κλιματική κρίση & Φυσικές Καταστροφές – Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Κράτους: Σχεδιασμός, Πρόληψη & Ασφάλεια των πολιτών”.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Γιάννης Πολύζος, ομ. Καθηγητής Πολεοδομίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο οποίος διετέλεσε από το 2014-2019 πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου “Α. Τρίτσης”, ο Κώστας Κάβουρας, υπ. Διδάκτωρ Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, δημοτικός σύμβουλος Ιλίου και υπ. περιφερειακός σύμβουλος Δυτικού Τομέα Αθηνών με την παράταξη του Γ. Ιωακειμίδη, και η Αγγελική Μητροπούλου, υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αιγαίου και Επιστημονική Συνεργάτιδα Ινστιτούτου ΕΝΑ.

Πρώτος το λόγο έλαβε υποψήφιος Δήμαρχος με την Αλληλέγγυα Πόλη, Χρήστος Μπατσής. Αναφέρθηκε στις θέσεις της δημοτικής παράταξης για την ουσιαστική θωράκιση της πόλης από τις φυσικές καταστροφές, θέσεις που αποτελούν προϊόν συνδιαμόρφωσης με τους πολίτες και αναγκαιότητα για την ασφάλεια των δημοτών. Έκανε ιδιαίτερα αναφορά στις περιοχές του Δήμου που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα όταν έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα ( πχ Ζωοδόχου Πηγής & Ανδρέα Παπανδρέου κλπ), παρά τα σημαντικά αντιπλημμυρικά που έγιναν στην περιοχή από την προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας. Επιπλέον, στάθηκε στις συνολικότερες παρεμβάσεις που απαιτούνται για να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα ή άλλες καταστροφές στο μέλλον στον Δήμο μας (Ποικίλο Όρος, ρέμα Εσχατιάς, Πάρκο Τρίτση κλπ).

Επισήμανε την ανάγκη για ένα βιώσιμο αστικό περιβάλλον, με τη βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών, του πράσινου, του ουσιαστικού πράσινου στην πόλη (νησίδες, πλατείες), αλλά και τη δημιουργία νέων δημόσιων χώρων, την αναβάθμιση των υποδομών στο μητροπολιτικό πάρκο «Α. Τρίτσης» και την ενοποίηση όλων των χώρων πρασίνου στην πόλη. Κλείνοντας τόνισε ότι θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για μια πόλη πράσινη, σύγχρονη και ανθρώπινη!

Ο Γιάννης Πολύζος στην ομιλία του τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι κάτι μακρινό που δεν μας αφορά, θα μπορούσε μάλιστα κανείς να πει ότι είναι θέμα μηνών. Τα ανοιχτά ρέματα, η δεντροφύτευση με ψηλά δέντρα και το πράσινο είναι οι παράγοντες στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της κλιματική αλλαγής.

Η Αγγελική Μητροπούλου αναφέρθηκε κυρίως στο πρόβλημα της έλλειψης συντονισμού μεταξύ των φορέων (α΄ και β΄ βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης, υπουργείο κλιματικής κρίσης και προστασίας των πολιτών κλπ). Επισήμανε την ανάγκη για ένα ουσιαστικό σχεδιασμό πρόληψης και αντιμετώπισης της κρίσης για την ασφάλεια των πολιτών και όχι απλά για ελάφρυνση του «κακού», όπως εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση. Έκλεισε λέγοντας ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι κάποια «γραφική φαμφάρα», ούτε αριστερός ιδεαλισμός, είναι όμως θέμα ταξικό γιατί ενέχει ζητήματα ανισοτήτων.

Ο Κώστας Κάβουρας ανέφερε την αξία αυτής της συζήτησης γιατί όπως χαρακτηριστικά σημείωσε οι τοπικές πολιτικές συνθέτουν και την παγκόσμια πολιτική αντιμετώπισης του φαινομένου. Περιέγραψε την τρωτότητα του πληθυσμού της Δυτικής Αθήνας, μίας περιβαλλοντικά υποβαθμισμένης περιοχής και δεν έκρυψε την ανησυχία του για πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή μας που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των νέων καταστροφικών πυρκαγιών στην Πάρνηθα. Περιέγραψε με σαφήνεια τις στρατηγικές μετριασμού: η καθαρότερη και πράσινη ενέργεια, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι ενεργειακές κοινότητες, η βιώσιμη διαχείριση αποβλήτων και απορριμμάτων, η ανακύκλωση με έμφαση στην κυκλική οικονομία.

Την εκδήλωση, μεταξύ άλλων, τίμησαν με την παρουσία τους, οι υποψήφιοι/ες περιφερειακοί/ες σύμβουλοι Δυτικού Τομέα Αθηνών με την περιφερειακή παράταξη του Γ. Ιωακειμίδη «Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης» Παύλος Μαντέλος και Χρυσάνθη Αυλωνίτου, ο περιφερειακός σύμβουλος, Κων/νος Βίτσας, οι δημοτικοί /ές σύμβουλοι Κώστας Πανίτσας, Σούλης Τσακανίκας, Σοφία Μυγδάλη, Μαρία Γραμμένου και Βασίλης Φεγγερός, όπως και πλήθος κόσμου από τους εθνοτοπικούς, αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους του Ιλίου.